Sorte kvinder beskylder studievært Piers Morgan for racisme – og opfordrer til boykot

En aktivistgruppe hævder, at den iltre studievært fra morgenprogrammet Good Morning Britain har mobbet sine interviewgæster, når han har interviewet dem om racisme.

Britiske Piers Morgan, der på dette foto fra 2019 interviewer »Miss Nigeria,  Nyekachi Douglas, er af sorte kvinder blevet beskyldt for racisme mod sorte og er nu gået til rasende modangreb.  Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hidsig debat om, hvorvidt det er »racistiske« britiske medier, der har fået hertuginde Meghan og prins Harry til at flytte til Canada, har nu fået en gruppe sorte britiske kvinder til at opfordre til annoncørboykot af TV-værten Piers Morgan og TV-stationen ITV.

Gruppen hævder, at den iltre morgenvært fra Good Morning Britain har mobbet sine interviewgæster, når han har interviewet dem om deres syn på racisme. De omkring 100 sorte kvinder, der udgør aktivistgruppen InfluencHers, sagde på et møde med store annoncører, at de var med til at »godkende mobning og disrespektfuld behandling af kvinder«, når de købte reklameplads til ITV, og opfordrede dem til at boykotte TV-stationen.

I en pressemeddelelse fremhævede gruppen særligt TV-værten Piers Morgans interview med aktivisten Afua Hirsch, der tidligere på året skrev en klumme i The New York Times om, at Meghans og Harrys farvel til Storbritannien var en »fuckfinger til britisk racisme«.

Piers Morgan gik i sin vanlige hårde stil til værks mod Hirsch, der ikke fik meget taletid til at godtgøre sin påstand om den udbredte britiske racisme.

Hirsch fremhævede eksempler på mediekommentarer om Meghans »eksotiske DNA« og beskrivelser af hendes søn Archie som en »abeunge«, men eksemplerne blev affærdiget af Morgan, der også selv blev beskyldt for at være racist af Hirsch. Den beskyldning fik Morgan op i det røde felt.

»Hvornår har jeg været racist?« spurgte Piers Morgan, der kaldte beskyldningen »fuldstændig og i grotesk grad forkert«.

»Vi har arvet en racistisk historieopfattelse, og man kan enten arbejde for at pille den fra hinanden eller man kan fortsætte den,« sagde Hirsch i TV-slagsmålet, der blev overværet af målløse gæster i studiet.

I InfluencHers pressemeddelelsen, der blev udsendt bagefter, blev Morgans interviewmetode beskrevet som bestående af »fjendtlige beskyldninger og provokationer«, ligesom man lod forstå, at Hirsch slet ikke havde fået lov til at komme til orde. »Man kan ikke påstå, at man vil diskutere racisme og så samtidig forhindre folk i at svare,« skrev gruppen.

Fredag morgen har Piers Morgan i et tweet besvaret kritikken fra InfluencHer med et kortfattet tweet: »Det er ikke mobning at udfordre bullshit. Det er journalistik«.

InfluencHers har også kritiseret en anden TV-vært, Phillip Schofield, der stillede spørgsmålstegn ved påstanden om racistisk behandling af Meghan, da han i sit program This Morning interviewede den sorte aktivist dr. Shola Mos-Shogbamimu.

Endelig har InfluencHers kritiseret den hvide historiker Robert Lacey, der i programmet Newsnight udtalte, at han ikke kunne se racisme i mediernes behandling af Meghan Markle.

»Hvad kvalificerer hvide mænd til at kunne vurdere graden af racisme? Hvordan kan en hvid mand sige »hvor er racismen?« Det er traumatiserende og nedslidende for sorte igen og igen at skulle forklare racisme for personer, der nægter at lade sig oplyse,« skrev InfluencHers.

Piers Morgan har ikke taget let på beskyldningerne om at være racist. I sit program har han beskyldt sine kritikere for at være racister, ligesom han også har tweetet sit modangreb.

»På twitter bliver jeg kaldt »en fed, hvid skinke« dagen lang. Det er også racisme,« sagde han, hvilket fik en gæst til at udbryde: »Det er ikke racisme, det er bare fornærmende.«