Solstråler hjælper mod astma

Ny undersøgelse viser, at D-vitamin, som vi primært optager via solens stråler, kan have en gavnlig effekt for folk, der lider af astma.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man lider af astma kommer en særlig del af immunforsvaret på overarbejde og bliver fra tid til anden stresset. Og netop den del af immunfosvaret bliver beroliget af rigelige mængder D-vitamin, som vi primært optager via solens stråler i sommerhalvåret. Det viser en ny undersøgelse, foretaget af et forskningsteam på King's College i London.

»Vi ved nu, at folk med et højt niveau af D-vitamin er bedre til at kontrollere deres astma. Forbindelsen mellem de to ting er slående,« udtaler professor Catherine Hawrylowicz i forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen i Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Omvendt viser undersøgelsen, at folk med et lavt niveau af D-vitamin har værre symptomer fra astmaen. Herunder åndenød på grund af hævede og besværede luftveje.

Supplement til medicinen

Den gængse astma-medicin virker slet ikke på et mindretal af de syge, og derfor håber forskerne, at D-vitamin gennem solens stråler og madvarer kan være med til at aflaste.

»Vi mener, at de, der ikke reagerer på medicinen, ville få et bedre resultat, hvis de samtidig tog D-vitamin. Desuden vil mange astmatikere kunne skære ned på deres medicin-forbrug,« siger Catherine Hawrylowicz til BBC News.

D-vitamin som behandlingsform er dog endnu ikke blevet testet direkte, understreger forskerne i deres rapport.