Sofie Linde rørt til tårer over opbakning efter #MeToo-historie

TV-værter og politikere står i kø for at bakke op om TV-værten Sofie Linde, efter at hun som vært for Zulu Comedy Galla fortale om et forsøg på et overgreb, da hun var ny i Danmarks Radio.

»Hvis du ikke går med ud og sutter min pik, så fucking ødelægger jeg din karriere! Så ødelægger jeg dig,« citerede Sofie Linde en DR-medarbejder for at have sagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Det vælter ind med støtteerklæringer til Sofie Linde, efter at hun som vært på Zulu Comedy Galla i Operaen fortalte om en episode til en julefrokost på Danmarks Radio.

Da Sofie Linde som 18-årig og nystartet i DR var til julefrokost, var der en DR-medarbejder, der forsøgte at true hende til oralsex:

»Så kommer denne her store TV-kanon op, tager fat i min arm og siger: »Hvis du ikke går med ud og sutter min pik, så fucking ødelægger jeg din karriere! Så ødelægger jeg dig,« sagde Sofie Linde, i et klip der kan ses på TV 2s hjemmeside.

Hun fortsatte med at sige, at manden formentligt sad og kiggede på hende.

»Du ved godt selv, hvem du er. Du ved også godt, at jeg sagde nej. Men altså, det gik jo meget godt alligevel,« sagde Sofie Linde med lidt vibrerende stemme, mens hun kiggede ind i kameraet.

Et øjeblik under talen er der så stille i salen, at man formentligt ville kunne høre den omtalte mands svedkirtler sætte i gang. Det stopper, da en person udbryder »what!«, så stemningen kortvarigt bliver afhjulpet af et grin.

Med sin historie er Sofie Linde nu en af de efterhånden mange kvinder, der har fortalt om magtmænds grænseoverskridende opførsel.

HR på sagen

HR-chef i DR, Nanna Abildstrøm, siger, at Danmarks Radios HR-afdeling nu går ind i sagen, kan man læse på dr.dk.

»Det, Sofie Linde beskriver, er naturligvis fuldstændig uacceptabel adfærd. Jeg ved ikke mere om sagen, end det Sofie Linde sagde i går, og vi er derfor i gang med at tage kontakt til hende,« siger Nanna Abildstrøm til DR.

På sociale medier er der enkelte, der sætter spørgsmålstegn ved Sofie Lindes fremgangsmåde, om tidspunktet for historien, om den kunne være fortalt anderledes, og spørger om, hvorfor hun ikke nævner navnet.

Men derudover er der opbakning til Sofie Linde.

Mogens Jensen (S), der er minister for fødevarer, fiskeri, nordisk samarbejde og ligestilling, er en af dem, der bakker op. På Twitter skriver den selverklærede »minister for blandet landhandel og alt godt fra havet«, at »Køn skal ikke afgøre løn. Og sexchikane er naturligvis totalt no-go!«

Også komikeren og forfatteren Sanne Søndergaard er glad for, at Sofie Linde har fortalt sin historie.

»Virkeligt stærkt af Sofie Linde at stå frem og fortælle sin historie – og det vildeste boss-move at gøre det foran hele comedybranchen,« skriver Sanne Søndergaard.

Hun minder dog Sofie Linde og andre om, at bare fordi Sofie Linde kunne sige nej og klare det godt alligevel, er det ikke sikkert, at andre kan. Med andre ord skal Sofie Linde tjekke sine privilegier, som det hedder hos visse dele af venstrefløjen.

Også formanden for SF, Pia Olsen Dyhr, og politisk ordfører hos de Radikale, Sofie Carsten Nielsen støtter op om Sofie Linde.

Hovedpersonen selv, Sofie Linde, har også lavet et af sine efterhånden klassiske Instagram-opslag. På det billedbaserede sociale medie er hun nemlig sjældent bange for at vise følelser til sine 582.000 følgere:

»Jeg sidder her i min sofa med burgerøjne og en overordnet følelse af at være blevet set, hørt og anerkendt ♥️ TAK ♥️,« skriver hun på Instagram. Mange både kendte og ukendte bakker op, og i skrivende stund har opslaget fået 110.000 likes.

Som man kan se i ovenstående, er der støttende kommentarer fra TV-værten Peter Ingemann, »Go' aften Live«-værten Abdel Aziz Mahmoud, »Vild med Dans«-værtinden Sarah Grünwald, radioværten Pelle Peter Jencel, generalsekretær i Red Barnet Johanne Schmidt-Nielsen, sangerinden Medina og en lang, lang række andre.

Sofie Linde har for nuværende udtalt sig nok til pressen, oplyser hendes manager. Berlingske har også kontaktet DR, for at spørge om, hvad der bliver gjort i sagen.