Søren & Søren tester: Funky rødkål angreb Søren Franks tandhalse

Søren J. Damm og Søren Frank tester en af de mest typiske danske juleretter, rødkål. Det var indimellem en ubehagelig oplevelse for de to herrer.

 
Der bliver uddelt bundkarakter til en rødkål, der smager mere af marmelade end kål, og Søren Frank får sig en ubehagelig overraskelse. Se hele testen i videoen. Foto: Esben Busck og Asger Ladefoged. Redigering: Vera Rosenbeck Fold sammen
Læs mere

(mindre rettelse indført 14. dec. Se*)

Overraskende nok er hovedbestanddelen i retten rødkål!

Den traditionelle danske ret, der er særligt populær her op mod jul, er en af de nyere retter på det danske julebord.

Den søde rødkål optræder for første gang i en kogebog fra 1888 under navnet chou rouge a la danoise/dansk rødkål. Først i »Fru Constantins Husholdnings- og Kogebog« fra 1902 finder vi den første optegnelse af den rødkål, vi typisk spiser i dag. (*en læser har efter artiklen er publiceret gjort os opmærksom på, at der i kogebogen »Nyeste Kogebog for Middelstands-Huusholdninger« fra 1849, optræder en opskrift, nr. 56, på »Rød Suurkaal«, hvilket kunne indikere at rødkål går ca. 50 år længere tilbage end sagkundskaben umiddelbart mener!) Det er i øvrigt interessant, at et ordentligt julemåltid i Danmark fra middelalderen og op til 1800-tallet typisk bestod af stegt gås med grønlangkål og sukkerbrunede kastanjer, som de fattige kopierede ved at lave sukkerbrunede kartofler. (Kilde: Den gamle By)

Rødkålen (brassica oleracea) skifter typisk farve alt efter jordens surhedsgrad og kan variere fra rød over i blå alt efter jordbundsforholdene. Hvis man vil sikre sig, at kålen beholder den røde farve under tilberedning, skal man tilføre syre.

Søren J. Damm

»Den har den her lysende lilla, nærmest punkhåragtige farve.«


Retten rødkål tilberedes typisk ved, at man koger kålen med forskellige smagskomponenter – det kan være løg, æble eller ribssaft. Normalt anvendes der forskellige krydderier såsom spidskommen, nelliker, stjerneanis og så videre. Der skal fedtstof i, gerne gåse- eller andefedt. Og så skal der sukker ved, masser af sukker, hvilket gør rødkålen til det salte køkkens svar på julekonfekten og til rødvinens banemand.

Et af produkterne i denne test, »Herregårdsrødkål«, som også er testens billigste produkt, indeholder 36 gram sukker pr. 100 gram! Til sammenligning er der 19 gram sukker pr. 100 gram i en Coca-Cola! Særligt sukkeret spiller en rolle i forhold til den rødvin, man drikker til andestegen juleaften. Vil man gerne undgå at få molesteret sin gode julevin til anden, skal man altså gå efter en rødkål med et lavt sukkerindhold.

Rødkålen er en særlig dansk ret, men kan dog også findes i blandet andet Alsace-regionen, hvorfra retten muligvis har sit udspring.

Til testen har vi testet fem gange rødkål, der svinger fra 33 kroner kiloet til 110 kroner kiloet.

Beauvais, 580 g, Føtex, 18,95.- (32,67.- pr. kg) Fold sammen
Læs mere

Beauvais, 580 g, Føtex, 18,95 kr. (32,67 kr. pr. kg) ★★☆☆☆☆

Damm: Død DDR-farve. Lugter lidt af våd hund. Ok syre, utroligt meget sukker. Meget blød i konsistensen. Minder om en karamelmasse.

Frank: Ikke helt så horribel som nr. 2 og 3. Den smager rent faktisk af kål, hvilket er et plus for mig. Sød, men intet i forhold til nr. 2. Meget mør. En rødkål i midterfeltet.

Herregårds Rødkål, Beauvais, 720 g, Super Brugsen, 23,95 kr. (33,26 kr. pr. kg) ★☆☆☆☆☆

Damm: Helt horribel! Har en farinagtig farve og lugter af industrikaramel. Nærmest »svesket« i smagen, som er sindssygt sød. Mit bud er, at denne rødkål er Herregårds Rødkål og indeholder 36 gram sukker per 100 gram.

Frank: Niveauet er under gulvbrædderne! Den her rødkål smager af marmelade. Den smager overhovedet ikke af kål. Det er pib-pib-pivhamrende sødt. Det er sødere end Pedro Ximenez-sherry, som ligner olie og ikke kan komme ud af flasken. Det her er mere brunkål end rødkål og helt udkogt.

Meyers, 400 g, Super Brugsen, 19,95 kr. (49,88 kr. pr. kg) ★★☆☆☆☆

Damm: Højt syreindhold, smager lidt af ribs. Klassisk kulør og lidt smag af æble. Den er ikke så sød og godt julekrydret. Jeg synes den er ok og lidt funky.

Frank: Jeg synes, den er virkelig slem! Der er virkelig meget syre i. Jeg kan mærke det i mine tænder, fordi jeg testede vin i går, så derfor er mine tænder lidt plagede, og den her syre angriber straks tandhalsene! Og så er den pivsød. Meget nellike og kanel, det hader jeg, da jeg hader gløgg og alt, hvad der minder om det. Den er slem.

Slagter Lund, 500 g, Slagter Lund, Torvehallerne, 55 kr. (110 kr. pr. kg) ★★★☆☆☆

Damm: Det er feltets grovhakkede, nærmest håndskårne rødkål. Ret al dente i biddet. Jeg synes, smagen er god, men den har en lidt pudsig smag af amarenakirsebær. Den har den her lysende lilla, nærmest punkhåragtige farve. God syre, og sødmen er styret fornuftigt. Nogenlunde respektabel. Min favorit.

Frank: Den er bedre, Tror, du har ret i, at der er noget kirsebær ved. De kunne godt have gjort sig lidt mere umage med at skære den ud, men det er nok bevidst, at den skal se hjemmelavet ud. Frisk i smagen, men også ret meget kanel, som gør, at jeg trækker følehornene lidt til mig igen. Men nok den mindst søde i feltet, så jeg kunne godt finde på at købe den.

Løgismose, 530 g, Netto, 18,95 kr. (35,75 kr. pr. kg) ★★★★☆☆

Damm: Skriglilla farve. Men en nogenlunde moderat sødme, godt bid og lav syre. Lidt kålet smag. Den synes jeg er god.

Frank: Den er min favorit. Meget klassisk, forstået på den måde, at den har den farve, man forventer og genkender på rødkål. Lidt syntetisk, men godt bid og ikke så grov som 4’eren. Ikke så udkogt, som mange af de andre. Moderat både på sødme, syre og krydderier. Måske vil jeg købe denne fremover.