Søren Jacobsen Damm: Hvem skal sidde i bådene, når den næste D-dag kommer?

Byline foto billede 2018 Bylinefoto Søren Damm Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Jeg har netop været på ferie i Frankrig. Af de mange seværdigheder, vi besøgte, gjorde mindesmærkerne for Operation Overlord uudsletteligt indtryk. D-dag indledte landgangen ved Normandiets strande 6. juni 1944.

Operation Overlord varede officielt indtil 30. august og kostede over 200.000 allierede soldater livet (og ca. lige så mange tyske). Mange af soldaterne, særligt i den første angrebsbølge på Omaha Beach, blev flået i småstykker allerede i deres landgangsfartøjer af den intense beskydning fra de tyske forsvarslinjer. Men Operation Overlord blev et afgørende vendepunkt i nedkæmpningen af den nazistiske krigsmaskine, der kapitulerede ca. 11 måneder senere.

»Vi er i sandhed et lykkeligt folk i en begunstiget tidsalder. Men har vi i denne – historisk set usædvanlig lange fredstid – mistet noget vigtigt?«


Det er bevægende og perspektiverende at se de tusindvis af hvide kors, som står i snorlige rækker over de strande, der denne julidag henlå i sol og sakral stilhed, mens de var farvet blodrøde af unge mænds offergave for min og din frihed den infernalske dag i 1944.

Det fik mig til at tænke på et citat fra den amerikanske diplomat John Adams (1735-1826):

»Jeg må studere politik og krig, således at mine sønner har friheden til at studere matematik og filosofi. Mine sønner bør studere matematik, filosofi, geografi, historie, navigation, handel og landbrug, således at deres børn får mulighed for at studere poesi, kunst, musik, arkitektur.«

Vi lever i dag i det sidste stadium af John Adams civilisatoriske tretrinsraket. Vi er i sandhed et lykkeligt folk i en begunstiget tidsalder. Men har vi i denne – historisk set usædvanlig lange fredstid – mistet noget vigtigt?

Billede taget i forbindelse med 75-året for D-Dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOEL SAGET/AFP.

På mindesmærkerne her ved Omaha Beach skrives der om »ære«, »mod«, »kammeratskab« og »det ultimative offer«. Begreber, der primært opleves i helt udtyndede destillater i den skandinaviske velfærdsmodel, men som Adams understreger, er de byggestenene, civilisationen hviler på. Er vi egentlig bevidste om, hvor hurtigt vi kan miste vores frihed, kultur, historie og identitet? Opdager vi det, før det er for sent?

Begreber som »mod«, »styrke« og »selvopofrelse« synes svært anakronistiske i dag, ja, næsten latterlige for den moderne velfærdsdansker. Hvem tror dog på et så bedaget begreb som »ære« i dag? Ja, det gjorde mange af de mænd, der nu ligger og hviler her ved Omaha Beach en næsten vindstille solskinsdag, langt fra deres hjemstavn i New York, Boston og hundreder af andre fjerne amerikanske byer.

Når vi helt har glemt, at vi lever i et unikt og skrøbeligt eksperimentarium på andres nåde og muskler, og vi helt har udsondret de evner og begreber, der destruerede den nazistiske helvedesmaskine, som var overrumplende tæt på at tage livet af den fri verden for 75 år siden – hvem skal så forsvare os, når Operation Overlord 2.0 en dag bliver en realitet?

Så lad os aldrig glemme, men i taknemmelighed mindes alle dem – og særligt de danske tropper, der kæmper og har kæmpet for vores frihed og demokrati. De levende som de døde.