Søren J. Damm: Sæt advarselsmærkat på kvinder, der bruger makeup

Klumme: Det er en æstetisk og pædagogisk falliterklæring, når et politisk flertal med SF i spidsen vil fremsætte forslag om, at der skal sættes mærkater på fotomanipulerede billeder.

»Måske burde man også at bede kvinder med makeup og pushup-bh om at bære SFs nye mærkat i panden, så alle kan forsikre sig om, at her er en person, der har manipuleret med sit udseende og passivt-aggressivt eskalerer den æstetiske 100-års krig mellem kvinder?«. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ

I de tidlige 1980ere havde jeg en dansklærer, som ikke lagde skjul på, hvad hun mente om for eksempel Poul Schlüter. Nuvel, venstreorienteret indoktrinering var nærmest en fast del af datidens folkeskoleundervisning.

Alligevel måtte den samlede klasse bryde partidisciplinen, da mini-Mao, a.k.a. vores klasselærer, i et udbrud af affekt udbrød »alle er lige pæne!« – vi skreg af grin. Selvom vi kun var cirka 10 år gamle, vidste vi jo godt allesammen, at det ikke passede, uanset hvor ofte man sagde det.

Men selvom det snart er 40 år siden, har mini-Mao ikke levet forgæves. Nu er et flertal i Folketinget med SF i spidsen parat til at indføre en ordning, der forpligter reklame- og modebranchen til at sætte et mærke på reklamefotos, hvis der er ændret på modellernes kropsform.

»Når staten i tiltagende grad tiltusker sig dømmekraften fra borgerne, hvem tror du så det gavner i længden?«


Vi har åbenbart mistet troen på, at vi selv og vores børn kan navigere i virkeligheden og derfor skal føres ved hånden gennem flere og flere af livets forhold af den beskyttende stat, så hvorfor stoppe ved SFs mærkat?

Hvorfor ikke markere de antikke grækeres idealiserede statuer af atleter? Den type idealisering af mandekroppen må vel have skadet unge mennesker i hobetal de seneste årtusinder?

Er det monstro et medlem af SFs nyoprettede skønhedspoliti i færd med at sætte et advarselsmærkat på statuen af David i Galleria dell'Accademia i Firenze?: Arkivfoto: EPA PHOTO ANSA MARCO BUCCO DEF-hh Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCO BUCCO.

Tænk på Michelangelos forvanskede David-staue! Han burde prompte få et mærkat på soklen eller iklædes en oversized hættetrøje, så forbi-defilerende teenagere ikke bryder ud i fortvivlet gråd i Firenzes gader.

Måske burde man også bede kvinder med makeup og pushup-bh om at bære SFs nye mærkat i panden, så alle kan forsikre sig om, at her er en person, der har manipuleret med sit udseende og passivt-aggressivt eskalerer den æstetiske 100-års krig mellem kvinder?

Og hvad nu hvis vi bruger filter på fotoet af solnedgangen, springer SFs nye skønhedspoliti så frem som en dårlig klædt, postmoderne version af Den Spanske Inkvisition, overklistrer os med mærkater og påtvinger os at lade deodoranten samt al kropsbehåring stå?

Mister vi ikke noget essentielt, når vi som samfund hele tiden indsnævrer stien for acceptabel virkelighedsopfattelse, skønhed og kreativitet?

Der bliver generelt mindre og mindre manøvrerum til, at folk selv tillades at tænke. Hvornår og hvor stopper den tiltagende infantilisering af den almene befolkning?

Platons idealer

Filosoffen Platon (f. 427 f.v.t. – d. 347 f.v.t.) skrev om »ideernes verden«. I menneskenes verden er genstande og handlinger kun »skyggebilleder« af de idealiserede genstande og handlinger i »ideernes verden«. Ingenting i den fysiske verden er fuldkomne i forhold til ideerne/idealerne. Alle, og alt vi gør, er blot traurige efterligninger af idealet.

Platons filosofi konkluderer, at perfektion kun er en idé, men har man indsigt i ideernes verden, er man bedre i stand til at afgøre, hvad der er mest sandt, smukt og godt. Hvad med at starte der? Hvad med at kvalificere borgerne i stedet for et overklistre verden med enfoldige mærkater? Når staten i tiltagende grad tiltusker sig dømmekraften fra borgerne, hvem tror du så, det gavner i længden?

Vi kan aldrig i sjæl eller krop opnå Platons idealer, men det er heller ikke det væsentlige; det er til gengæld vores bevægelse mod altid at gøre os lidt mere umage med os selv. Lad os holde fast i det.