Slut med vodka-hovedpine

Nyt EU-forslag skal afgøre en mangeårig strid om, hvad 'vodka' egentlig er for noget.

Vodka har længe været årsag til hovedpine blandt EU-politikere. Ikke fordi de nødvendigvis har indtaget det i store mængder, men fordi de gennem lang tid har diskuteret, hvordan man skal definere ' vodka' og dermed, hvornår man må sælge alkohol under navnet 'vodka'.

Men nu håber politikere og embedsmænd, at de er tæt på at have destilleret en drikkelig løsning.

Løsningen skal dels tage højde for, at polakkerne, svenskerne og finnerne insisterer på, at rigtig vodka er brygget på enten korn eller kartofler - og dels at ungarerne, spanierne og briterne derimod mener, at vodka kan brygges på melasse udvundet af en hvilken som helst afgrøde.

EU-politikerenes løsningsforslag går ud på at vodka, der ikke er lavet på korn eller kartofler skal mærkes tydeligt. Ingredienserne skal således blot fremgå klart af varedeklarationen, så kan det sælges som 'vodka'.

Vodka, der er fremstillet på mere end en ingrediens, skal mærkes som 'blended vodka'.

En talsmand fra Den Europæiske Vodka Alliance, som er imod en restriktiv definition af vodka, siger, at lovforslaget er en acceptabel løsning, men at det bør diskuteres nærmere, præcis hvordan man håndterer mærkningen af 'blended vodka'.

Forslaget vil dog sandsynligvis møde modstand fra korn- og kartoffelvodka-landene Finland, Sverige og Polen, når EU-parlamentet skal stemme om forslaget til marts. De tre lande vil nemlig gerne helt forbyde at sælge drikkelse, der er brygget på melasses, druer eller andre frugter, under det ædle navn 'vodka'. Et sådant forbud ville blandt andet kunne gå hårdt ud over Storbritannien, som er Europas næststørste vodka-eksportør og som brygger drikken på sukkerroer.

Der er ikke megen hjælp at hente i den opringelige betydning af ordet 'vodka'. Ordet er polsk og betyder slet og ret 'vand'.