Slip for frustrationer over et dødt sexliv og 12 andre fordele ved at være singleforælder

Alene med børn. Det er situationen for flere og flere, skriver Sofie Maria Brand i denne klumme.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

»Singlemænd over 35 kan virkelig være op ad bakke«, og nogle mænd vælger decideret kvinder mellem cirka 30 og 40 år fra. Hvad end årsagen er, bliver vi i hvert fald flere singleforældre, og selvom de færreste efterstræber det, er der fordele ved det, skriver Sofia Maria Brand i denne klumme.

KLUMME: »Er det ikke vildt hårdt at være alene med det hele?« spørger mange. »Øhm, nææh, det er faktisk helt okej. Altså, selvfølgelig er der seriøse udfordringer i forhold til arbejdsliv, og selvfølgelig håber jeg at finde kærligheden igen, men indtil da omfavner jeg fordelene ved at styre showet selv. Helt i pagt med vore tiders kompromisløse egotrip,« afslutter jeg ofte sætningen, mens jeg prøver at udstråle tilpas meget selvironi.

LÆS OGSÅ: Mænd mangler stort kørekort til dating

Hvert år får antallet af enlige forsørgere i Danmark et nøk op ad. Bare fra år 2011 til 2015 er det steget fra 172.000 til 186.000 i runde tal, hvoraf 152.000 er kvinder ifølge Danmarks Statistik. Det er høje tal, der vidner om, at vi er mange, der ror i samme båd, og at vi bliver konstant flere om bord – fuldstændig i tråd med samfundsudviklingen, der presser kærligheden, men samtidig gør det lettere at være familie på andre måder end kernefamilieklassikeren. Synet på singlemødre har ændret sig en del siden Dan Turèlls velkendte ordstrøm i 1979: "det er ikke let at være enlig mor / så bor man i sådan en toværelses atriumsgård i Taastrup eller Brøndby Strand med offentlig boligstøtte".

Forstå mig ret. Dette er ikke en salgstale for singleforælderlivet eller en opfordring til at skride fra kæresten med to små på armen. Men hvis det nu er situationen af den ene eller anden grund, selvvalgt eller ej, så lad os se på fordelene:

1. Hjemmearbejde
Let's face it. Mange kvinder bruger enorme mængder energi på at koordinere og kommunikere praktik og huskelister. Som singleforælder gør man bare tingene selv. Det er faktisk nemmere. Skræmmende.

2. Hamsterhjul
Man kan bruge sine kræfter på børn og arbejde i stedet for kærestepleje. Med god samvittighed.

3. Toiletbesvær
Man har ikke bøvl med klassikerne: toiletbrættet, tissepletter og tandpastatuben. OK, det er mindre ting, men alligevel.

4. Alenetid
Man er velsignet med fred og ro og tid alene i flere sammenhængene timer. Hver aften. Det er som at komme i himmelen. Især hvis man er den mere introverte type. Har man delebørn, er der dage, hvor man ikke skal haste hen i institutionen og ikke skal smøre lå'postejmadder klokken 21. Ergo, plads til både børn og selvrealisering. Mere himmel! Det kan vi så tænke lidt over...

5. Sex
Man undgår frustrationer over ikke at magte noget intimt efter at have smurt lå'postejmadderne. Og at sexlivet i det hele taget er dødt.

6. Humør
Man slipper for daglige nedture over, at parforholdet er blevet til et arbejdsfællesskab (risikerer selvfølgelig at blive afløst af en anden desillusion).

7. Kalendergymnastik
En killer af format. Man er næsten fritaget. Også kun næsten.

LÆS OGSÅ: 5 grunde til at elske at bo alene

8. Opdragelse
Man kan gøre tingene på sin egen måde og behøver ikke at tape munden til, fordi den anden lader knægten på seks spise fiskefilet med fingrene. Eller fordi den anden er for pylret. Eller fordi den anden ikke er pædagogisk nok. Eller fordi...

9. Mad
Man er fri for spørgsmålet »hvad skal jeg købe i Netto?« fra et andet voksent menneske. Og for at diskutere økologi kontra pris.

10. Penge
Man behøver ikke at argumentere for, at de nye sko til børnene hvert halve år SKAL være Angulus til 900 kr. eller nødvendigheden af hyppige tøjkøb til sig selv. Der er ikke noget med at gemme nye støvler i bunden af skabet eller henkastet svare "åh, den her oldsag" om den nyindkøbte kjole fra ASOS, som er hentet i smug på posthuset.

11. Skænderier
Man slipper for opslidende diskussioner om ofte komplet ligegyldige ting. Og selvbebrejdelser over at børnene hører det.

12. Snorken
Der er ikke en partner, der kan spolere nattesøvnen. Kun børnene.

13. Skærme
Man bestemmer suverænt husreglerne i forhold til tv, iPad, etc. Og SATC boxen pløjes uforstyrret igennem med jævne mellemrum. Den holder stadig Big time. Men undgå at se det sidste afsnit, hvor de får hinanden.

Ja. Singleforældertilværelsen er ønskescenariet for de færreste. Lad os ikke fornægte det. Der kan ligge et smertefuldt brud eller et udeblivende møde med »den eneste ene« bag. Og selvfølgelig søger mange af os kærligheden og en at dele hverdagens små finurligheder og store udfordringer med. Vi må da heller aldrig miste troen på kærligheden! Men indtil den dukker op igen, er der masser af grunde til at nyde alenetiden med børn. For den har bestemt sine fordele.

LÆS OGSÅ: Sangerinden Karen om at blive single efter 8 år
LÆS OGSÅ: Sådan kan du tiltrække en ny kæreste med dine tanker
LÆS OGSÅ: »Som single kan jeg SÅ godt forstå, at mange er utro«

Artiklen er bragt i samarbejde med ALTfordamerne.dk