Skuespiller undskylder for mangeårig rolle: »En del af mig føler, jeg må gå rundt til hver eneste indiske person i dette land og sige undskyld«

Hank Azaria har i mange år lagt stemme til flere karakterer i »The Simpsons«, herunder den indiske kioskejer Apu. I en podcast siger Hank Azaria nu undskyld, skriver Variety.

»Når jeg ser tilbage, var det et glimrende eksempel på de relative fordele, der er, ved at være hvid og privilegeret,« forklarer Hank Azaria. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kena Betancour/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hank Azaria, der siden 1989 har lagt stemme til en lang række karakterer fra tegneserien »The Simpsons«, kommer nu med en – blandt nogen – længe ventet undskyldning. Det skriver Variety.

Årsagen er, at Azaria gennem mange år lagde stemme til kioskejeren Apu Nahasapeemapetilon, der især i de seneste år har været kontroversiel på grund af sin stereotype fremstilling af indiske amerikanere. Hank Azaria er ikke selv af indisk afstamning.

»Jeg undskylder for min del af skabelsen af Apu og for min deltagelse i det. En del af mig føler, at jeg må gå rundt til hver eneste indiske person i dette land og sige undskyld,« siger Hank Azaria ifølge Variety.

Karakteren Apu har Azaria lagt stemme til siden 1990. Hank Azaria talte for nylig om den kontroversielle karakter i skuespilleren Dax Shepherds anbefalelsesværdige  podcast, »Armchair Experts«. Hank Azaria stoppede officielt med at lægge stemme til Apu i 2020, men siden 2017 har Apu dog ikke sagt meget i voksenanimationsserien, fremgår det af en artikel i Hollywood Reporter fra februar 2020.

»Thank you, come again,« sagt med tyk indisk accent, var karakteren Apus slagord. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fred Prouser/Ritzau Scanpix.

I podcasten siger Azaria ifølge Variety, at han blev inspireret til rollen som Apu af den legendariske komedieskuespiller Peter Sellers' optræden i »Kom og vask min elefant« fra 1968. I filmen spiller den hvide Peter Sellers iført brun ansigtsmaling en klodset og nervøs inder ved navn Hrundi V. Bakshi. Det fortryder Azaria altså nu.

»Når jeg ser tilbage, er det et glimrende eksempel på de relative fordele, der er ved at være hvid og privilegeret,« siger Hank Azaria ifølge Variety.

Eneste inder på tv

Afviklingen af karakteren Apu kom efter dokumentarfilmen fra 2017, »The Problem With Apu«, som komikeren Hari Kondabolu skrev og medvirkede i.

I filmen taler Hari Kondabolu med andre amerikanske skuespillere og standuppere med asiatisk afstamning om den rolle, ​​Apu har haft i deres liv, og selvom nogle, inklusive Kondabolu, har været glade for »The Simpsons«, har netop denne figur kostet dem frustrationer.

Det viste sig, at flere af dem som børn er blevet mobbet med tilnavnet Apu, når de var sammen med hvide legekammerater. I filmen knytter de asiatiske skuespillere endvidere dette barndomstraume til en følelse af som skuespillere kun at blive tilbudt stereotype »inderroller«, skrev Berlingskes Kristian Lindberg i en artikel om »The Simpsons«' reaktion på filmen.

Dengang synes reaktion fra serieskaberne at være »vær nu ikke hysterisk«, men nu forklarer Azaria så, at han godt forstår kritikken:

»Hvis det var den eneste repræsentation af mit folk i amerikansk popkultur, tror jeg heller ikke, at jeg ville være særlig vild med den.«

Siden Hank Azaria er holdt op med at lægge stemme til Apu, har han »læst og talt med folk, der ved meget om racisme, jeg har talt med mange indiske mennesker og gået på seminarer«,« siger han videre i podcasten.

Derudover er Hank Azaria nu blevet fortaler for, at actors of colour skal lægge stemme til characters of colour – altså eksempelvis at brune skuespillere, skal lægge stemme til brune tegnefilmsfigurer, skriver Variety.