Skilsmisse giver kvinder hjerteanfald

En ny stor undersøgelse viser, at skilte kvinder har en højere risiko for at få hjerteanfald end kvinder, der er gift. Kvinder skal tage bedre vare på sig selv, lyder det fra psykolog Kisser Paludan.

Foto: Marie Hald. Ny forskning viser, at skilte kvinder har en højere risiko for at få et hjerteanfald end kvinder, der forbliver i ægteskabet.
Læs mere
Fold sammen

Hold fast i din mand, hvis du vil undgå at blive ramt af en blodprop i hjertet. Skilte kvinder har nemlig en betydelig større risiko for at få et hjerteanfald, skriver BBC.

Det viser en ny undersøgelse fra Duke University School of Medicine i Durham, North Carolina, der har sammenlignet fraskilte og gifte kvinders risiko for hjerteanfald.

Undersøgelsen bygger på 15.827 mænd og kvinder mellem 45 og 80 år, som har været gift mindst en gang i deres liv.

Gruppen deltog i en samtale hvert andet år fra 1992 til 2010, hvor forskere fik til opgave at vurdere deres civilstand og generelle sundhed.

Da undersøgelsen startede var cirka 14 procent af mændene og 19 procent af kvinderne skilt, mens næsten en tredjedel af deltagerne blev enige om en skilsmisse i løbet af de næste 18 år.

Resultatet talte sit tydelige sprog: Kvinder, der blev skilt, havde 24 procent højere risiko for hjerteanfald end kvinder, der blev i ægteskabet gennem hele undersøgelsen.

Undersøgelsen kommer ikke bag på psykolog og parterapeut Kisser Paludan, der har skrevet bogen »Parforhold og livet med børn«.

»Undersøgelsen viser det, som vi godt ved, men alligevel ikke tager hensyn til – nemlig, at krop og psyke hænger rigtig meget sammen,« siger hun.

»Det er generelt en kæmpe stressfaktor at gå igennem en skilsmisse. Det er klart, at det påvirker psyken på en måde, der også går ud over kroppen. Mange kvinder står også med børnenes trivsel efter en skilsmisse. Det er dem, der føler sig primært ansvarlig for, hvordan børnene klarer en skilsmisse, og om de kommer videre. De bliver stressede, fordi de både står med en økonomi, der ikke hænger sammen og med ansvaret for børnene.«

Det interessante er også, at kvinder, der giftede sig igen efter en skilsmisse, stadig havde en højere risiko for hjerteanfald end kvinder, der forblev gifte.

Og ikke nok med det, risikoen for hjerteanfald steg for hver skilsmisse. Kvinder, der havde vinket farvel til ægteskabet to eller flere gange, havde 77 procent større risiko for at blive ramt af et hjerteanfald end gifte kvinder.

Vender man blikket mod mændene, tegner der sig et anderledes billede.

Mændene bliver nemlig åbenbart ikke lige så berørt af skilsmisser, som kvinderne gør. Undersøgelsen viste, at fraskilte mænd havde samme risiko for hjerteanfald som gifte mænd. Der var først tale om risiko for hjerteanfald, når manden havde været igennem to eller flere skilsmisser.

»Mænd er ikke lige så belastede økonomisk og følelsesmæssigt i forhold til, hvordan børnene kommer igennem det,« siger Kisser Paludan.

Men de har det heller ikke alt for nemt, påpeger hun:

»En anden undersøgelse viser, at mænd bliver mere depressive end kvinder efter skilsmisse, fordi i mange familier er det kvinder, der står for hele det sociale liv. Når par bliver skilt, er der mange par, hvor vennerne går til kvinden, og hvor manden står helt alene tilbage.«

Psykologen anbefaler kvinder, der går igennem en skilsmisse, at de tager ekstra godt vare på sig selv.

»Hun skal finde ud af, hvordan hun kan nære og opbygge sig selv i en situation, der er presset, fordi der sker tit det, når vi er presset, at vi glemmer alle de gode vaner og rutiner, vi har. Det får vi det kun dårligere af. I virkeligheden burde man sætte ekstra hårdt ind på de ting, der gør os glad og giver overskud, for at vi kan klare de hårde ting i forbindelse med en skilsmisse,« fortæller hun.