Skiløb skal være en leg

Far og mor er sjældent de bedste skilærere. Så drop de store sportslige ambitioner på børnenes vegne, og nyd i stedet, at du har en hel uge til at lege med dine børn, råder en skiinstruktør.

Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

Hvordan man end vender og drejer det, er skiferie en temmelig bekostelig affære. Men det er også en enestående chance. For hvor ofte river man som forældre en hel uge ud af kalenderen for at lege med sine børn?

Og det med at lege, skal man tage alvorligt, for i det øjeblik, børnene ikke længere er underholdt, er tålmodigheden også til at fåøje på. Så hvis skiferien skal være en langtidsholdbar succes, må den være sjov for alle parter.

»Næsten uanset hvilken alder, børnene har, synes jeg, at de skal sendes i skiskole. Det er den bedste måde at lære at stå på ski. Men når børnene så har været på skiskole hele formiddagen, bør eftermiddagen være en leg,« siger skiinstruktør Morten Jensen, der opfordrer forældrene til at nære sig for selv at begynde at undervise børnene.

»Hvis forældrene også kører på, skinner det igennem, at de har en masse forventninger til børnenes skiløb - og det er ikke fremmende. I stedet skal de voksne slappe af og gribe chancen for at få nogle gode oplevelser med deres børn,« siger han.

Hans bedste råd er at tage udgangspunkt i børnenes fantasi og i de lege, som børnene kender hjemmefra.

»Det kan være, at man skal lege prinser og prinsesser eller måske røvere og soldater. Måske skal man lege »Kongens efterfølger« eller prøve at køre, som en fin dame på ski. Det ligger ikke naturligt for børn at svinge eller dreje på ski, og det nytter ikke at forklare dem om det rent skitekniske - så alle lege, hvor de indøver et sving, det er godt,« fortæller Morten Jensen.

Det handler om at gøre det sjovt og bruge ord og vendinger, som børnene synes, er underholdende. Og anvende et billedsprog, som de forstår.

»Man kan for eksempel prøve at få dem til at ligne en bold, der hopper ned ad bakken. Mange børn har tendens til at bøje i hoften i stedet for at bøje i ankler og knæled som gør, at det er muligt at absorbere ujævnhederne i bakken - og det kan hoppelegen være med til at rette op på,« siger han.

Nogle børn blokerer over for skiløbet allerede inden, de er kommet i gang - enten fordi de er bange eller generte.

»Også her tror jeg, at en skiskole med dansktalende skilærere vil være bedst til at tackle problemet. Hvis man allerede hjemmefra har en fornemmelse af, at det kan blive svært, kan man eventuelt leje ski og støvler i Danmark, så børnene før ferien kan gå lidt rundt på gulvtæppet hjemme i stuen og få den første fornemmelse i fødderne. Og hvis de ikke vil på skiskole, fordi de er generte, er det bare af sted til skiskolen alligevel og så ellers se at komme væk. Der må man være lidt hård og ikke trække afskeden for længe ud. De fleste skilærere har så stor erfaring med børn, at de også kan klare den situation,« siger Morten Jensen.

Men skiløbet skal doseres i de rigtige mængder.

»Husk at holde gode pauser. Det er hårdt fysisk arbejde, og børnene er ude i den friske luft hele dagen. Det er også vigtigt, at de får nok at spise og drikke - og når de ikke gider mere - så byg en snemand eller tag en kælketur - eller giv dem lov til at slappe af hjemme foran fjernsynet,« siger skiinstruktøren.