Skakrobot brækker angiveligt modstanders finger: »Det er selvfølgelig skidt«

Ved en skakturnering fik en skakrobot angiveligt fat i fingeren på en syvårig modspiller. Det skriver en række udenlandske medier.

Det var ikke denne skakrobot, der var skyldig i fingerbruddet. Man kan se episoden på videoen i midten af artiklen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rob Lever/AFP/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdensmesteren i skak, Magnus Carlsen, har for nylig meldt ud, at han ikke ville stille op i VM i skak, fordi han ikke er »motiveret« nok.

Verdensmesterens danske træner, Peter Heine Nielsen, forklarede til Ritzau, at det skyldtes, at VM-formatet er for kedeligt for Carlsen.

Men skak kan åbenbart også være en kontaktsport. I hvert fald har en skakrobot angiveligt brækket fingeren på en syvårig modspiller ved skakturneringen Moscow Open. Det skriver flere medier, herunder The Guardian og BBC, på baggrund af historier fra russiske medier.

»Robotten brækkede barnets finger. Det er selvfølgelig skidt,« udtaler Sergej Lazarev, der er præsident for Moskvas skakorganisation til det russiske nyhedsbureau Tass.

Videoen herunder viser tilsyneladende hændelsen, hvor den computerstyrede robot ser ud til at tro, at dens syvårige modspillers finger er en brik, den skal rykke. Kilden til videoen er en Telegram-konto ved navn »Baza«.

Vicepræsidenten i Ruslands Skakorganisation, Sergej Smagin, siger ifølge The Guardian til Baza, at robotten måske tog fat i drengens finger, fordi drengen ikke ventede på, at robotten havde rykket helt færdig.

»Der er visse sikkerhedsregler og barnet overholdt dem tilsyneladende ikke. Han var ikke klar over, at han skulle vente inden sin tur. Det er en meget sjælden sag, den første, som jeg kan huske,« udtaler Sergej Smagin til Baza.

Den anden Sergej, altså Sergej Lazarev fra Moskvas Skakorganisation, udtaler til Tass, at drengen har fået sin finger i gips, og at han ikke virkede synderligt traumatiseret af hændelsen. Næste dag spillede han turneringen færdig med hjælp fra frivillige, der rykkede hans brikker for ham.

Til gengæld har drengens forældre angiveligt kontakt anklagemyndigheden, skriver The Guardian.

Aldrig sket før

Robotten kan spille flere skakspil på samme tid, og den havde allerede spillet mod tre andre på dagen, hvor drengens finger blev brækket.

En tredje Sergej, den russiske stormester Sergej Karjakin, udtaler, at han mener, det må være en art softwarefejl, og at det aldrig er sket før.

»Sådanne ulykker sker. Jeg ønsker drengen godt helbred,« udtaler Sergej Karjakin ifølge The Guardian.

At en robot nu kan spille mod flere modstandere på en gang viser, hvor langt computer- og robotteknologi er nået.

Siden 1997, hvor supercomputeren Deep Blue slog Garri Kasparov, har skakcomputere kunnet slå selv de bedste menneskelige skakspillere, og de er nu en nødvendig del af skakspilleres træning.

Skakcomputernes analyser bruges nemlig i de flere måneder lange forberedelser til eksempelvis et skakmesterskab som det, Magnus Carlsen meldte afbud til for nylig.