Skakbrik købt for fem pund i 1967 – nu vurderes den til stort millionbeløb

En skakbrik, der stammer fra middelalderen, er sat til salg hos Sotheby's. Måske blev den lavet i Norge i 1100-tallet. I hvert fald er den meget værd.

Sådan kan et tårn også se ud: Den nyopdukkede skakbrik, der er vurderet til 1 million pund.  Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tristan Fewings

En skakbrik fra middelalderen er dukket op i en skrivebordsskuffe i Edinburgh og er blevet vurderet til 1 million pund (ca. 8.400.000 kr, red.) af auktionshuset Sotheby's  i London.

Brikken er et tårn og en del af et berømt fund, der i 1831 blev gjort på en lille ø, Lewis, i Ydre Hebrider. Brikkerne i skakspillet kaldes Lewis-brikkerne og udgør næsten fire hele spil, bortset fra, at der indtil nu har manglet fem brikker til det ene af spillene.

Det nyopdukkede tårn, der er en af de fem savnede brikker, er lavet af hvalrostand og sandsynligvis tilvirket i 1100-tallet eller 1200-tallet i Trondheim i Norge, skriver Live Science. Det er British Museum, der mener, at Norge er oprindelseslandet, fordi lignende udskæringer findes i Nidarosdomen i Norge, og fordi disse skotske øer i 1100-tallet var kontrollerede af Norge. Men i princippet kan de lige så godt være fra Danmark, og også Island er foreslået.

En teori er, at skakbrikkerne har tilhørt en handelsmand, der handlede med skakspil, men mistede bræt og brikker, muligvis under et skibsforlis. Det er uklart, hvordan brikkerne blev fundet.

Under alle omstændigheder er flere af brikkerne livagtige gengivelser af mennesker, hvilket øger deres værdi. Flere af brikkerne har let komiske ansigtsudtryk, og andre ser formørkede ud, hvilket giver brikkerne et meget personligt udtryk.

82 af de brikker, man fandt i 1831, er udstillet på British Museum, mens 11 brikker er havnet på The National Museum of Scotland.

I 1964 købte en antikvitetshandler det aktuelle tårn for fem pund. Brikken forblev i hans families eje og lå i skrivebordsskuffen i 55 år. Engang imellem tog datteren dog skakbrikken frem for at beundre den, skriver Live Science, men ellers fik den lov til at ligge i skuffen.

Skakspillets figurer har givet inspiration til fortællinger som J.K. Rowlings »Harry Potter og de vises sten«, men først og fremmest er skakbrikkerne kilder til middelalderens kultur.

Alexander Kader, talsmand for Sotheby´s , siger til Live Science, at den nyfundne brik er mørkere end de andre brikker, og at der endnu er meget, man ikke ved:

»Der er bestemt mere i historien om dette tårn og om, hvordan det for 188 år siden blev adskilt fra de andre brikker,« siger han.