Sjældent vikingefund i Sverige: To skibe og en død viking

I Uppsala har arkæologer fundet resterne fra en storstilet begravelse, der sendte en rig viking ud på sin sidste rejse.

En død viking i Uppsala. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkeologerna, SHM

To vikingeskibe med en viking, hans hund og hans hest er dukket op i Uppsala.

Det skriver  arkeologerna.com.

I Gamla Uppsala prästgård fandt man en kælder og en brønd fra middelalderen. Her observerede arkæologerne de to vikingebåde, der var blevet brugt som led i en begravelse.

Vikingeskib fundet i forbindelse med udgravningen af Uppsalas kirke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkeologerna, SHM Scanpix..

Vi ved fra lignende grave og fra gamle rejsebeskrivelser, at det var praksis at begrave afdøde vikinger i et skib sammen med rige gaver og våben. Det var i øvrigt ikke blot vikinger, der anvendte denne måde at lade den afdøde foretage den sidste rejse på, for man har fundet lignende grave med skibe i andre kulturer. Der findes således en beretning fra den arabiske rejsende Ibn Fadlan, der var medlem af en delegation, der i 921-922 blev sendt fra kalifatets hovedstad, Bagdad,  til området omkring Volga i Rusland.

Her beskrev han de lokale vikinger, herunder deres begravelsesritualer med menneskeofringer og ligbrændinger på skibene. Normalt var det medlemmer af overklassen, der fik sådan en begravelse.

I Sverige er der i alt fundet 10 både, der er benyttet til begravelser, og fundene er hovedsageligt gjort i området omkring Uppsala. Arkæologen Anton Seiler fra Statens historiska museer  siger til arkeologerna.com:

»Det var kun en lille gruppe, der blev begravet på den måde. Det er sandsynligt, at de tilhørte den absolutte elite, da den slags begravelsesskibe er meget sjældne.«

 

Udgravning i Uppsala, hvor man fandt to vikingeskibe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkeologerna, SHM Scanpix..

Det ene af skibene er helt intakt, mens det andet er noget beskadiget, sandsynligvis er det sket, da kælderen fra 1500-tallet blev bygget. Ud over skelettet af en mand fandt man dennes personlige ejendele, herunder et sværd, et spyd, et skjold og en kam. Træ og jernsøm, som er blevet brugt ved skibets konstruktion, blev også fundet.

Skibene har ikke været plyndret, og det giver ifølge arkæologerne en unik mulighed for at bruge de nyeste videnskabelige metoder til at undersøge den nyfundne vikingegrav. Anton Seiler siger: »Dette fund er ekstremt vigtigt, for det er sjældent, at den slags grave findes. Bådene skal sættes ind i en større sammenhæng med det gamle Uppsala, hvor der også tidligere har været udgravninger.«

Arkæologer fandt skelettet af vikingen i det ene skib. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkeologerna, SHM Scanpix..

Ibn Fadlan var  iøvrigt ikke begejstret for vikingerne og skrev bl.a.: »De er de mest skidne af Guds skabninger. De gør sig ikke rene efter at have ekskrementeret og ikke efter at have ladet vandet, og de vasker sig ikke efter sædudtømning. De vasker heller ikke deres hænder efter måltidet. Ja, de er som vildfarne æsler.«