Sjældent Leonardo da Vinci-maleri på auktion til 630 mio kr.

»Den største kunstneriske genopdagelse i det 21. århundrede«. For seks år siden blev »Salvator Mundi« erklæret et ægte Leonardo da Vinci-maleri. Til november skal det under hammeren, og vurderingsprisen er steget voldsomt.

Journalisterne sikrer sig et billede af Leonardo da Vincis maleri »Salvator Mundi« ved en fremvisning i New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEWEL SAMAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 1958 kostede det 375 kroner. Nu er det vurderet til 630 millioner kroner.

Der er tale om et Kristusmaleri, »Salvator Mundi« (»Verdens Frelser«), malet af Leonardo Da Vinci.

Værket kaldes for 'den største kunstneriske opdagelse i det 21. århundrede' og skal under hammeren i november hos auktionshuset Christie's, der har hovedsæde i New York. Da Vinci er også manden bag  »Mona Lisa« og »Den sidste nadver«. Det skriver blandt andet CNN.

Malerieksperten Alan Wintermunte kalder maleriet for 'den hellige gral af gamle mestermalerier'.

Billedet er malet cirka samtidig med »Mona Lisa«, og hang efterfølgende på vægge i forskellige kongelige paladser, inden det blev købt af en privatperson. »Salvator Mundi« er det eneste privatejede Da Vinci-maleri, og derfor er det også meget eftertragtet - og værdifuldt.

For 70 år siden da billedet første gang var på auktion, blev det solgt til en markant lavere pris, fordi man ikke vidste, at Da Vinci havde holdt penslen. Det fandt man frem til i 2011, og det har givet vurderingen et solidt nøk opad.

Leonardo Da Vinci levede fra 1452 til 1519, og hans produktion af malerier er relativt lille: Færre end 20 billeder har Da Vincis signatur.

Inden billedet bliver sat på auktion, vil det være udstillet i Hongkong, San Fransisco, London og New York.