Sig YO! til din Puma

»YO! MTV Raps« var programmet, der i slutningen af 1980erne bragte hiphop-kulturen ind i alverdens tv-stuer, og Puma Clyde var skoen, man havde på, hvis man var ægte hiphopper. I dag, 12 år efter at »YO!« overlod sendetiden til 1990ernes dansemusik, er oldschool hiphop tilbage på nye versioner af de legendariske sko.

Big Daddy Kane var en rigtig alfons-type, og også hans sko har fået guldkæde på. Det er en model Suede som er næsten identisk med en Clyde og den kommer i farverne sort og guld. På den højre sko står der Big Daddy og på den venstre Kane. Fold sammen
Læs mere

Der var en tid, før verdensstjerner som Eminem, 50 Cent, Snoop Dogg, Nelly og P Diddy. Dengang hiphop ikke udelukkende handlede om dollars, bander, pumpguns og piger med store numser, men hvor hiphop var peace, YO! graffiti, breakdance og rap-musik. Og det er den tid og tv-programmet »YO! MTV Raps«, der i syv år var centrum for det hele, som Puma nu hylder med en ny kollektion tøj og sko.

Da »YO! MTV Raps« for første gang i 1988 kørte over tv-skærmene i USA og via satellit til Europa, havde hiphop-kulturen været stor i USA i næsten et årti, og selv her i Danmark havde man i efterhånden et par år danset, tagget pieces på husmure, scratchet plader og forsøgt sig med rim på dansk. Der var westcoast-gruppen Rockers By Choice fra Amager og eastcoast-rivalerne MC Einar, som bevæbnet med ghettoblastere og spraydåser konkurrerede i miljøet omkring ungdomsklubben Thomas P. Hejle.

Med »YO! MTV Raps« så verdens første egentlige musikprogram om hiphop-kulturen dagens lys, og med det kom også den officielle anerkendelse af, at her var en ungdomskultur og en musikstil, som man ikke længere bare kunne affærdige som »sort kultur« og at afro-amerikansk populærmusik havde andet at byde MTV-generationen end Prince og Michael Jackson.

Navne som Grandmaster Flash og The Sugarhill Gang havde gjort en stor del af forarbejdet, men gruppen Run-DMC var blandt pionererne af rap-grupper, som også appellerede til et hvidt middelklasse-publikum.

Især da de med held mixede hvid heavy metal og sort hiphop på nummeret »Rock Box« og især det store hit »Walk this Way« med Aerosmith var noget, som de købestærke middelklasse-teenagere kunne forstå.

Og på musik-kanalen MTV, som gik i luften i 1981, kunne man i slutfirserne ikke længere modstå presset fra toneangivende og magtfulde rap-selskaber som DiscJam og Profile, som var irriterede over ikke at kunne få vist deres musikvideoer på lige fod med kunstnere som Madonna og Cyndi Lauper.

I en boligblok på Taarnby Torv på Amager boede dengang i 1988 en ung Lars Pedersen, som lige havde startet sit band Rockers By Choice og kaldte sig for Chief 1. Den dag i dag er Chief 1 stadig en af landets mest succesfulde producere, og en stor del af det musikalske opdrag kom dengang fra de tre-fire timers daglige dosis »YO! MTV Raps«.

»Det var en tid før MySpace, Google og e-mail, hvor vi, hvis vi var heldige, kunne finde noget break tanzen på en tysk tv-kanal og optage det på vores betamax-videobåndoptagere og se om og om igen. Eller vi hang ud inde i Streetdance Records i Kattesundet og hørte de nyeste plader. Men da det program kom, var vi lige pludselig i sync med, hvad der foregik ude i verden,« fortæller Chief 1.

Sko har altid været vigtige for en hiphopper, fordi der stilles store krav til dem. De skal kunne holde til både at danse breakdance i og løbe hurtigt fra DSB-vagterne efter et S-togsraid. For ægte hiphoppere findes der tre »store« sko, som lever op til kravene, og som siden hiphoppens fødsel har været selvskrevet i enhver hiphop-garderobe.

Det er Adidas’ Superstar med tre striber på siden, som var bl.a. Run-DMC’s varemærke, Nikes Air Force 1, og sidst, men ikke mindst, Pumas Clyde, som nu er kommet i fire helt særlige udgaver, som hylder »YO! MTV Raps«.

De to værter for programmet, Doctor Dré (som ikke skal forveksles med en anden hiphop-legende, N.W.A.-medlemmet Dr. Dre) og Ed Lover (som fulgte efter »YO!«’s første vært Fab Five Freddy) og andre hiphop-legender fra programmets første år, Big Daddy Kane, MC Shan og Doug E. Fresh, er hver især blevet udødeliggjort på en Puma-sko med deres navne, årstallene 1988 eller 1995 for programmets start- og slut-tidspunkt, og farver og dekoration, som hylder hiphop-pionererne.

Moderedaktør på magasinet ARENA, Frederik Andersen, som selv er inkarneret sneaker-aficionado, har haft fingrene i de nye Puma-sko, og garanterer, at de nye og meget limited edition-udgaver af Puma-skoene kan stå distancen.

»Der er efterhånden mange forskellige grene af samlere, men det sjove ved Puma Clyde er, at det er en ikonisk sko for hele hiphop-kulturen. Det var jo en af de eneste basketstøvler, man dengang kunne gå i på rap- og graffitiscenen i 1970erne, hvor de kom i en masse forskellige farver og udgaver. Der er meget få sko inden for hiphop, der er oppe på det niveau. Puma Clyde er en fed sko, og historisk set er den en vigtig sko, som er blevet et samlerobjekt,« fortæller han.

For nylig er den danske udgave af MTV begyndt at sende en ny version af »YO! MTV Raps« med den danske rapper L.O.C, som vært. Men det er en bleg skygge af programmet fra dengang.

Da »YO! MTV Raps« for sidste gang kørte over MTV-skærmene i 1995, havde Chief 1 ikke længere tid til de mange timers musik-tv hver dag. Men han husker alligevel, at det var trist ikke længere at have hiphoppen inden for fjernbetjeningens rækkevidde.

»Jeg blev ked af det, for det var en stor fejl at slutte programmet på et tidspunkt, hvor hiphop og rap var ved at bryde igennem. »YO!« var den rigtige måde at få hiphoppen ud til et mainstream publikum på. Fab Five Freddy var noget af det mest ægte, man kunne forestille sig, fordi han var en af dem, som havde været med siden starten i 1970erne i Bronx. »YO!« var mainstream, men det var ikke blevet fuldstændigt udnyttet og gjort kommercielt. Det var vores program med de rigtige videoer og de rigtige holdninger fra dengang, der stadigvæk var musik på MTV. Det var sådan noget med »Hey, har du optaget »YO! MTV Raps?!«, og så sad man sammen med vennerne og så de nyeste fede videoer med Eric B & Rakim, Run-DMC og Public Enemy,« fortæller Chief 1. n

krzo@berlingske.dk

@MS Fakta Rubrik:Ægte oldschool

YO! MTV Raps

Amerikansk tv-program, der kørte på MTV fra august 1988 til august 1995 og blev optaget i New York City. I starten blev det sendt en gang om ugen, men sendetiden blev hurtigt udvidet til seks dage om ugen. Værterne var til at starte med Fab Five Freddy og siden hen Doctor Dré og Ed Lover.

I starten af 1990erne løb programmet oftere og oftere ind i censur-problemer med rap-videoer, der ofte havde både voldelige og sexistisk indhold, og efterhånden dalede populariteten. Ved den store afslutningsfinale 17. august 1995 var cremen af hiphop samlet til en gigantisk freestyle rap.

I 2000 tog MTV igen hiphop op med programmerne »Direct Effect« og siden hen »Sucker Free«.