Seriøse hvidvine

Stærke og spændende hvidvine fra Østrig og Alsace er oplagte ledsagere til årstiden.

Den mest allround anvendelige hvidvin til årstiden er Grüner Veltliner Steinsetz fra Schloss Gobelsburg. Grüner Veltliner er Østrigs nationaldrue, mig bekendt dyrkes den ikke i videre omfang andre steder.

Veltlineren er først og fremmest kendetegnet ved dens særlige peber- og urtekrydrede aroma dertil kommer, at den i hvert fald et stykke hen ad vejen kan minde om riesling grundet den gode syre og mineralitet samt evnen til at kunne lagre i seriøst lang tid.

Groft set kan man inddele veltlinerne i to kategorier: Den unge, sprøde, relativt tidligt høstede, som er let og syrlig beregnet til at blive drukket hurtigt. Og så den senere høstede ofte ret tunge vin, som kan holde op til 15 % og tilmed havde nogen restsødme.

Steinsetz fra Gobelsburg, som ligger i Langenlois-appellationen nordvest for Wien, ligger et sted midt imellem, hvilket gør den til en glimrende makker til alt fra salater til lidt tungere fiskeretter.

Et andet hvidt hit, pinot grisen Chemin des Seigneurs fra det altid meget pålidelige kooperativ i Turckheim, Alsace, er meget af en specialitet. En pinot gris som denne, der er blevet taget alvorligt, dvs. høstet ved god modenhed, er relativt syresvag, fed, alkoholtung og cremet med en vis portion restsødme. En uhyre lækker drik, men ikke så let at sætte mad til man skal i hvert fald tænke i andre baner end klassisk sprød hvid a la veltliner. Dette er med andre ord ikke en salat- og fiskevin, men derimod en drik, som gør sig fornemt sammen med søde skaldyr som kammuslinger og jomfruhummer samt til fjerkræ - gerne en god kylling med svampecreme foie gras og lyst kalvekød. Til hamburgerryg eller kogt røget skinke er pinot grisen i en klasse for sig, ligesom den kan noget særligt i sammenhæng med retter, hvor der indgår soja.