Seriemorderen var skyld i »frygtens sommer« – men måske handlede han ikke alene

I den nye Netflix-serie »The Sons of Sam: A Descent into Darkness« postuleres det, at seriemorderen Son of Sam måske ikke handlede alene.

Seriemorderen David Berkowitz, kendt som Son of Sam, sidder stadig i fængsel, hvor han på ægte amerikansk vis afsoner seks livstidsdomme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da David Berkowitz blev arresteret i New York i 1977, var det efter en historisk omfattende menneskejagt i løbet af det, der blev kaldt »summer of fear«, altså frygtens sommer.

Netflix-serien »The Sons of Sam: A Descent into Darkness« stiller nu spørgsmålet, om Berkowitz – kendt som Son of Sam – arbejdede alene. Det skriver The Guardian.

Seriemorderen Son of Sam havde i løbet af et års tid dræbt seks mennesker og såret yderligere syv med skud fra en revolver med samme kaliber som Dirty Harrys håndkanon – kaliber .44.

David Berkowitz, der dengang var 24 år gammel, arbejdede på et posthus, da han tilstod forbrydelserne. I forbindelse med mordene skrev han drillende og vanvittige breve til medierne.

Brevene fyrede op under frygten i offentligheden i en sådan grad, at kvinder strømmede til frisørsaloner for at få fjernet deres lange brune hår, fordi Son of Sam angiveligt gik efter netop kvinder med den frisure, kan man se i dokumentarserien.

Serien er baseret på den private efterforsker Maury Terrys egen undersøgelse af sagen, som han foretog, fordi han ikke var tilfreds med New Yorks politis efterforskning.

Satanisk kult og dæmonhund

Berkowitz selv sagde senere fra fængslet, at han ikke arbejdede alene, men var en del af en satanisk kult, men officielt er forklaringen fortsat, at han handlede alene.

David Berkowitz påstod, at han var blevet beordret til mordene af en dæmonisk hund, der tilhørte en mand ved navn Sam Carr. Men Netflix-serien påstår altså, at Sam Carrs sønner – The Sons of Sam – deltog i forbrydelserne, skriver den britiske avis.

De to sønner samt David Berkowitz var ifølge filmen nemlig kendt for at hænge ud sammen i en park i New York i nærheden af et sted, der bliver kaldt Djævlens hule, ligesom den ene søn angiveligt ligner personen på en af de øjenvidnebaserede polititegninger fra et af gerningsstederne.

Men måske er seriens postulater blot tilfældigheder fostret af én mands tiltagende maniske besættelse af en sag, siger instruktøren Joshua Zeman til The Guardian. Han kritiserer politiet for ikke at være åbent nok om sagen og mener, at politiet derved har pustet til konspirationsteorier.

»Gennemsigtighed gør, at folk ikke ryger ned i konspiratoriske kaninhuller,« siger han og sammenligner med nutidens QAnon-konspirationsteorier, der også tror på sataniske sammensværgelser.

Og sataniske sammensværgelser er populært stof i Guds eget land. Fra 1970erne og frem var der den såkaldte satanic panic, hvor tusindvis af mennesker mente, at de var kommet i tanke om, at de havde været udsat for sataniske ritualer og seksuelt misbrug.

Ifølge The New York Times findes der dog næsten ingen konkrete beviser for, det nogensinde er sket i den skala, og panikken tilskrives masse- og mediehysteri.

»Sons of Sam – A Descent into Darkness« kan ses på Netflix nu.