Sensationelt nyt album fra jazzlegenden Miles Davis

Den amerikanske jazztrompetist Miles Davis er 28 år efter sin død aktuel med et album, der blev indspillet i 1985, men aldrig udgivet. Det er en imponerende flot produktion, hvis historie også har et dansk islæt.

Nu kan man – ganske sensationelt – erhverve sig et helt nyt Miles Davis-album, indspillet i 1985, men ikke tidligere udgivet. Og forsinkelsen har flere – også danske – aspekter. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIO PELAEZ

Miles Davis. Selv langt uden for jazzens faste stok klinger navnet af musik og magi.

Gennem årtier var denne amerikanske trompetist en toneangivende figur, og selv 28 år efter sin død er han fortsat en dagsordensætter.

I hvert fald kan man nu – ganske sensationelt – erhverve sig et helt nyt Miles Davis-album, indspillet i 1985, men ikke tidligere udgivet. Og forsinkelsen har flere – også danske – aspekter.

Iført trompet, polkaprikker og glimmertrøje lagde Miles Davis verden ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: BERTRAND GUAY.
Efter en årrække i slutningen af 1970erne med sygdom, misbrug, isolation og musikalsk inaktivitet – glimrende skildret af skuespilleren og instruktøren Don Cheadle i spillefilmen »Miles Ahead« – vendte Miles Davis tilbage til såvel scene som studie. Med 1981-albummet »The Man with the Horn« fortsatte han sin rejse i den fusionsmusik, han havde anlagt i begyndelsen af 1970erne, om end hverken dette album eller den koncert, han gav i Montmartre i Nørregade i foråret 1982, signalerede et egentligt kunstnerisk comeback.

Men i december 1984 vendte Miles Davis tilbage til København, nu for at modtage Sonnings Musikpris. I første omgang gad han ikke tage over Atlanten for at hente de 100.000 danske kroner, men da han fik at vide, at prisen tidligere var tilfaldet folk som Dmitrij Sjostakovitj, Leonard Bernstein og Igor Stravinskij, fik han interesse for sagen.

Miles Davis med Palle Mikkelborg ved Sonning Pris-koncerten i 1984. Fold sammen
Læs mere
Foto: MORTEN JUHL.

Og ganske overraskende bidrog en yderst veloplagt Miles Davis til Palle Mikkelborgs hyldest-værk »Aura«, som han tilmed indspillede en måneds tid senere i København. Men da hans pladeselskab, Columbia Records, tøvede med at udgive musikken (faktisk kom den først ud i 1989), skiftede Miles Davis selskab til Warner Bros. Her blev det i efteråret 1985 til indspilningen af et stort anlagt funk & soul-influeret album, kaldet »Rubberband«. Miles Davis og selskabet fik dog snart mere interesse for et nyt projekt, som skulle blive til albummet »Tutu«, og alle optagelser blev lagt på hylden.

I samme periode turnerede Miles Davis i Europa, hvor han i Falkoner Salen gav en forrygende koncert, som udover en trompetist i topform også præsenterede den danske slagtøjsspiller Marilyn Mazur, som Miles Davis havde opdaget under »Aura«-indspilningen.

Marilyn Mazur medvirker på et enkelt nummer på albummet »Rubberband«, som nu efter en lagring på 34 år ser dagens lys. De oprindelige producere har været inde over genoplivningen, og der er tale om en imponerende flot produktion med et utal af fine detaljer og en umiskendelig Miles Davis-trompet som musikkens magiske krumtap.

Miles Davis »Rubberband« Warner/Rhino – som CD og 2LP