Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Tirsdag nat skete det, som er enhver museumsdirektørs værste mareridt.
Tyve brød ind på det keltisk-romerske museum, Kelten Römer Museum, i byen Manching nord for München og begik et kup, som ville være Olsen-banden værdig.
Tyvene slap afsted med hver eneste mønt i den 2.000 år gamle guldskat, som blev fundet i Manching i 1999, skriver flere tyske medier. Skatten omfatter i alt 483 keltiske guldmønter
Møntsamlingen er museets varemærke, og tyveriet har chokeret den tyske museumsverden.
Guldskatten regnes for det største og fineste fund af keltisk kultur i 100 år. Den har medvirket til at føje væsentligt nyt til arkæologernes viden om den keltisk handel og kultur, der blandt er kendt for sit møntvæsen og kunstneriske arbejder i guld, bronze og jern på blandt andet smykker og våben.
»Det (tyveriet, red.) er også et angreb på vores kulturarv,« siger Markus Blume, Bayerns kulturminister, til det tyske pressebureau DPA.
De stjålne mønter vejer omkring fire kilo og vurderes at have en handelsværdi på 1,6 millioner euro, mens værdien for guldet alene vurderes at være 250.000 euro.
Politiet siger, at det vil være svært at sælge mønterne, fordi de er så sjældne, at eventuelle købere vil vide, at de stammer fra tyveriet. Derfor frygter museumsfolk, at tyvene vil omsmelte dem og sælge guldet, sådan som det skete med et af Danmarks mest berømte arkæologiske fund, Guldhornene, som blev stjålet i 1802 og omsmeltet.
»Jeg kunne græde, Møntsamlingen er et enestående historisk dokument,« siger Rupert Gebhard, direktør for Bayerns statslige arkæologiske samling, til Süddeutsche Zeitung.
»Min store bekymring er, at det (tyveriet, red.) kun drejer sig om guldets værdi,« siger han.
Telefonsystemet var lammet
Tyveriet fra museet i Sydtyskland må have været nøje planlagt, for på ni minutter lykkedes det gerningsmændene at bryde ind i museet, tømme to vitriner og være ud igen, viser politiets efterforskning.
Politiet tror, at et nedbrud af telefonsystemet i området, hvor museet ligger, kan have sammenhæng med tyveriet. Man mistænker, at det skyldes sabotage. Konsekvensen var, at alle forbindelser til 13.000 telefonkunder i byen, også nødopkald, var afbrudt.
Museets medarbejdere opdagede først tirsdag klokken 9.45, at der havde været indbrud, og at møntsamlingen var væk.
»Museet er egentligt et højsikkerhedsområde. Men alle forbindelser til politiet var kappet over,« siger Herbert Nerb, borgmester i Manching, til Süddeutsche Zeitung.
Politiet har nedsat en gruppe på 20 medarbejdere, som nu efterforsker sagen, og man undersøger blandt andet, om tyveriet kan have sammenhæng med to andre spektakulære tyverier fra tyske museer i henholdsvis Berlin og Dresden, skriver Die Welt.
I 2017 brød tyve ind på Bodemuseum i Berlin og stjal en 100 kilo tung guldmønt til en værdi af 3,75 millioner euro, og i 2019 brød tyve ind på museet Grünes Gewölbe i Dresden og stjal 21 diamantsmykker til en værdi af ikke mindre end 113 millioner euro. Seks unge mænd er tiltalt for tyveriet i Dresden.