Seks stjerner til DR-serie om Besættelsen: »Den bør ses af alle,« siger vores anmelder

I serien »Min fars krig« fortæller Dorthe Røssell om sin far og sin egen historie under besættelsestiden. Faderen blev modstandsmand, og Dorthe blev involveret i hans aktiviteter, da hun uddelte illegale blade, der var gemt i hendes dukkevogn. Det er en stærkt bevægende historiefortælling, som bør ses af alle.

Georg lærer sin datter, Dorthe, at skyde. Georg spilles af Søren Vejby, og Dorthe af Frida Rønberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR

Dorthe Røssell boede med sine forældre, Georg og Asta Christiansen, i København. Georg Christiansen blev involveret i modstandsgrupperne Studenternes Efterretningstjeneste, Hjemmefronten og BOPA, mens Dorthe Røssells mor var modvillig tilskuer til ægtemandens aktiviteter. Dorthe Røssell hjalp bl.a. faderen ved at bringe illegale blade og beskeder ud til kammeraterne i modstandsbevægelsen i sin dukkevogn.

Nu fortæller Dorthe Røssell selv historien i DRs nye serie Min fars krig.

Dorthe Røssell er den gennemgående figur i serien om Dorthe og hendes far, Georg Christiansen, der blev modstandsmand og taget af nazisterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR.

Da tyskerne efter den danske regerings fratræden 29. august 1943 optrappede deres jagt på modstandsfolk, kom Georg Christiansen i deres fokus. Han blev arresteret, da han en sankthansaften var sammen med sin familie. Dorthe Røssell så Gestapo-manden Ib Birkedal Hansen arrestere faderen.

Da hun fortvivlet løb efter Ib Birkedal Hansen og spurgte, hvornår faderen kom tilbage, svarede han:

»Hvis han ikke er tilbage efter en time, så er det, fordi jeg har stillet ham op ad en mur og skudt ham.«

Nu blev Georg Christiansen udsat for sadistiske Ib Birkedal Hansens tortur i langvarige forhør, men han sagde ikke noget under disse pinefulde seancer. Efter ugers tortur blev han dømt til døden, men i sidste øjeblik deporteret, først til Frøslevlejren, siden til den berygtede lejr Neuengamme i Tyskland.

Også Dorthes mor, Asta, blev taget med af Gestapo. Under et forhør hos Ib Birkedal Hansen forsøgte hun at begå selvmord ved at springe ud ad et vindue, men blev standset af ham.

Opholdet i Neuengamme knækkede Georg Christiansen, og han var ifølge Dorthe Røssell et andet menneske, tavs og indesluttet, da han kom hjem. Hendes mor led af angst og depression og var ganske uforudsigelig i sin adfærd.

Faderen aftalte med sin datter, at de aldrig ville tale om krigen igen. Ægteskabet med Asta gik i stykker i 1952, og Dorthe flyttede med sin far.

Georg Christiansen tages af tyskerne og udsættes for grusomme forhør hos Gestapo-manden Ib Birkedal Hansen. Georg spilles af Søren Vejby. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR.

Da danske myndigheder endelig fangede Ib Birkedal Hansen, den værste af de danske Gestapo-folk, i Tyskland i 1948, besluttede Georg Christiansen sig til at vidne mod ham.

Georg Christiansens tilfælde var en af de sager, der tydeligst viste Ib Birkedal Hansens sadisme. Ib Birkedal Hansen blev dødsdømt og henrettet i 1952.

Alt dette fortælles med Dorthe Røssell i rollen som datteren, der nu søger efter alle oplysninger om sin fars skæbne. Fra dokumenter i blandt andet Rigsarkivet bliver seerne indviet i Georg Christiansens virke som modstandsmand og hans pinsler, når han blev forhørt af Ib Birkedal Hansen.

Vi får udsagn fra historikeren Peter Birkelund, der er en af Danmarks førende besættelsestidsforskere, og forfatteren Peter Øvig Knudsen, der har skrevet om Ib Birkedal Hansen. Det fungerer meget fint, og der er ingen tvivl om historiens troværdighed.

En del af scenerne er rekonstruktioner med skuespillere. Det er efterhånden et hyppigt anvendt formidlingselement i danske dokumentarer, som vi blandt andet også har set det i DRs Historien om Danmark og senest Grænseland.

Jeg er ikke vild med genren, for scenerne med skuespillere postulerer en virkelighed, som ofte ikke kan dokumenteres. I Min fars krig er der således scener med Adolf Hitler og den tyske rigsbefuldmægtigede i Danmark, Werner Best, spillet glimrende af tyske skuespillere, men der eksisterer ikke kilder til scenerne, så dialogen er opfundet af manuskriptforfatterne. Det er ikke overbevisende.

Dorthe voksede op i et hjem uden sin far, der var taget af tyskerne, og en mor, der var præget af tragedien, og hvis adfærd blev uforudsigelig. Moren spilles af Marie Askehave, Dorthe af Frida Rønberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR.

Men når det ikke trækker ned i de seks stjerner, som denne serie får, er det, fordi hovedparten af scenerne er baseret på Dorthe Røssells egne erindringer og derfor virker særdeles troværdige. De har en kendt kilde, som gennem alle tre timer virker særdeles autentisk. Skuespillerne spiller også fortræffeligt, hvilket jo er en nødvendighed for at tro på dem.

Helt afgørende for serien er det, at Dorthe Røssell er sympatisk og toværdig og siger replikker, der er begavede og fører handlingen videre. Hendes samtaler med historikere og en præst om ondskab og modstand er væsentlige og udvider perspektivet fra en ren besættelsestidshistorie til et nutidigt plan på en relevant måde.

Man slipper denne serie, som på det kraftigste kan anbefales, med dyb bevægelse og en forståelse af, hvordan besættelsestiden stadig kan sætte rammerne for nutidige menneskers liv.

Dorthe Røssell fortalte sin historie i 2007, med bogen »Jeg brød et løfte«, hvis titel refererer til, at hun havde lovet sin far aldrig at tale om krigen igen. Bogen fik også seks stjerner i Berlingske.

Min fars krig

Manuskript: Martin Sundstrøm og Kirsten Fårup

Instruktion: Giacomo Campeotto og Martin Sundstrøm

Skuespillere:

Søren Vejby, Frida Rønberg, Marie Askehave og Nicolai Dahl Hamilton.

Sendes på DR2: 25. maj kl. 20.00, 1. juni kl. 20.00 og 8. juni kl. 20.00.