Satireforsker: »Radio24syvs programmer om Amalie Have er klassisk satire, der sparker opad«

Mens Amalie Have søger juridisk bistand for at få stoppet »Den Korte Radioavis«’ indslag om hende, forsvarer en satireforsker Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholms angreb.

»Satiren betragter magten som suspekt og går traditionelt efter magtfulde personer eller instanser, der er i konflikt med deres egen moral,« siger satireforsker i anledning af konflikten mellem Amalie Have og »Den Korte Radioavis«. På billedet er Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm alias Frederik Cilius gået i studiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Adrian Joachim ADRIAN JOAC

»Der er intet særligt odiøst i den måde, Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm angriber Amalie Have på. Amalie Have har selv anbragt sin røv i klaskehøjde, når hun angriber Lucas Graham for at lave et cover af en kunstner, som hun mener,  man bør boycotte. Så er det oplagt at undersøge og lave satire på hendes eget valg af kunstner.«

Det siger satireforskeren Hanne Bruun, Aarhus Universitet, efter at konflikten mellem Radio24syvs satireprogram »Den Korte Radioavis« på den ene side og aktivisten Amalie Have og Amnesty International Denmark på den anden side foreløbig er kulmineret med, at menneskerettighedsorganisationen har hjulpet Amalie Have til at søge juridisk bistand for at få stoppet radiostationens programindslag om hende.

Ifølge Hanne Bruun er der rent principielt ikke tale om en særlig god sag for Amnesty.

»Satiren betragter magten som suspekt og går traditionelt efter magtfulde personer eller instanser, der er i konflikt med deres egen moral. Og da Amalie Have har 85.000 følgere, er hun også en magtfuld person,« siger Hanne Bruun. Hun siger også, at »Den Korte Radioavis«’ Kirsten Birgit en kompleks fiktionsfigur, der gør grin med offentlige personer, men også sig selv.

Amnesty lægger normalt ikke sag an på vegne af folk, der som Amalie Have arbejder for dem, men valgte ifølge generalsekretær Trine Christensen den juridiske vej i det aktuelle tilfælde, fordi Amalie Have følte sig psykisk nedbrudt af de henvendelser som radioudsendelserne havde afstedkommet, og fordi Radio24syv ikke havde reageret på anmodninger om at stoppe.

»»Den Korte Radioavis« ringede til hende adskillige gange både live i programmet og uden for sendetiden og fortsatte med at ringe hende op, også efter, at hun havde fået dem blokeret. Samtidig har programmet ført til, at mellem 80-100 personer har skrevet til hende med budskaber, der varierede fra at kalde hende »Helligfrans« til trusler om vold. Det var ved at knække hende psykisk,« siger Trine Christensen.

Generalsekretæren siger også, at Radio24syv har publiceret billeder fra Amalie Haves Instagram- og Facebook-profiler uden at få hendes samtykke.

»Det er god etik at få samtykke til den slags, og det har de ikke fået. Selvfølgelig skal vi alle kunne klare noget røg, men det her går langt videre end satire,« siger Trine Christensen.

Amalie Have er en meget kendt person. Det er vel ikke »Den Korte Radioavis«’ skyld, at gale mennesker finder på at ringe til hende? Kan det ikke bruges som undskyldning for at stoppe enhver satire, man ikke bryder sig om? 

»Som organisation kæmper vi over hele verden for retten til at bedrive satire. Men »Den Korte Radioavis«’ opkald og opkaldene fra andre mennesker udgør et samlet billede af den chikane, som Amalie er blevet udsat for,« siger Trine Christensen.

»Den Korte Radioavis«’ indslag om Amalie Have begyndte, da Amalie Have kritiserede Lucas Graham for at udgive en coverversion af den voldsanmeldte rapper XXXTentacions nummer »Sad«.

Lukas Graham trak nummeret tilbage, efter at Amalie Have opfordrede sine 86.000 følgere til at stille spørgsmål ved covernummeret. Ifølge satireprogrammet er det dobbeltmoralsk, at Amalie Have selv på sin playliste har rappere, der har været anmeldt for vold.

Programchef på Radio24syv Mads Brügger påpeger, at Amalie ikke kan betegnes som en svag part, da hun jo »lige har haft held med at få en af Danmarks største popmusikere til at trække et nummer tilbage«.

»Det synes jeg er udtryk for en ret anseelig styrke, at hun kan gøre det. Derfor skal hun jo heller ikke bagefter stille sig op og sige, at hun er offer for »Den Korte Radioavis«, som bedriver klokkeklar satire på hendes hykleri. Selvfølgelig er det ikke rart at blive afsløret som en hykler,« siger Mads Brügger, der forklarer, at han ikke detailstyrer satireprogrammet og derfor ikke i skrivende stund ved, om der vil komme flere opkald til Amalie fra »Den Korte Radioavis«.

Han siger, at det er fuldstændigt udelukket, at radiostationen trækker programmerne tilbage, og finder det ironisk, at en organisation som Amnesty truer et satireprogram på en radiostation i Danmark med et advokatbrev.

»Jeg synes i stedet, at Amnesty burde undskylde over for os for at sende brevet,« siger Mads Brügger.

Mads Brügger og Amnesty International Denmark har aftalt et møde om sagen.