Samarbejde mellem Den Kongelige Ballet og stjernekoreograf afbrudt på dramatisk vis

En voldsom strid om balletten »Othello« har ført til et brud mellem lederen af Hamburg Ballet, den berømte koreograf John Neumeier, og lederen af Den Kongelige Ballet, Nikolaj Hübbe. Dermed er det foreløbig slut med et frugtbart samarbejde mellem de to balletkompagnier.

Balletmester på Den Kongelige Ballet Nikolaj Hübbe kom under en generalprøve på »En skærsommernatsdrøm« i konflikt med den internationalt anerkendte koreograf John Neumeier, som iscenesatte forestillingen for Det Kongelige Teater, og det førte til et brud. Fold sammen
Læs mere
Foto: André Blinkilde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et mangeårigt og højt værdsat samarbejde mellem den amerikanske stjernekoreograf John Neymeier og Den Kongelige Ballet er slut. I hvert fald så længe, at Nikolaj Hübbe er balletmester.

Det skriver dagbladet Politiken torsdag.

Årsagen er en bitter strid om opsætningen af balletten »Othello«, som Berlingske beskrev i sommer.

Det var John Neymeier, som stod for opsætning af Shakespeares klassiker omskrevet til ballet, men under arbejdet opstod der en strid mellem ham og balletdanserne, som mente, at forestillingens indhold var racistisk og stereotypt.

Konflikten førte til, at forestillingen blev droppet og erstattet af »En skærsommernatsdrøm«, som også skulle iscenesættes af John Neumeier, som er leder af Hamburg Ballet og regnes for et ballettens helt store koreografer.

Også her opstod der under en generalprøve konflikt mellem Neumeier og danserne i Den Kongelige Ballet, som angiveligt kritiserede danserne for deres kritik af »Othello«.

Nikolaj Hübbe blev tilkaldt, og han fortalte ifølge Politiken Neumeier, at hvis der skulle skældes ud over aflysningen af »Othello«, så var det ham og ikke danserne, det skulle gå ud over.

John Neumeier »blev smidt på porten«, skriver Politiken, og nu er mange års frugtbart samarbejde mellem Hamburg Ballet, John Neumeier og Den Kongelige Ballet foreløbig afbrudt.

Stadig kontakt, men …

Hverken Det Kongelige Teaters direktør Kasper Holten eller Nikolaj Hübbe har ønsket at kommentere konflikten, men teatrets kommunikationsdirektør Magnus Restofte bekræfter i en mail over for Berlingske, at der har været en konflikt mellem Den Kongelige Ballet og John Neumeier, som ser forskelligt på, hvordan man som koreograf samarbejder med danserne.

Blev Neumeier »smidt på porten«?

»Det lyder en kende dramatisk. Men faktum er, at der har været samarbejdsproblemer, der ikke stemmer overens med vores værdier og fokus på medarbejdernes trivsel,« skriver Magnus Restofte til Berlingske.

Er samarbejdet slut?

»Nikolaj Hübbe har valgt at sætte samarbejdet på pause de næste par år.«

Hvordan har I kontakt med Neumeier, og forsøger I at genoptage samarbejdet?

»Ballettens ledelse er i løbende kontakt med balletten i Hamburg, og vi søger altid dialogens vej. Men vi må også konstatere, at vi ser forskelligt på hvordan man skal samarbejde.«

Er det ikke et stort tab – Neumeiers værker har været opført gennem en årrække, og hans opsætninger er højt værdsat af publikum?

»Vores planlægningshorisont er lang, og at der er værker, der holder pause, er egentlig ikke noget nyt fænomen. Faktisk tværtimod. Når det er sagt, så er det vigtige for os, at vi passer på vores medarbejdere og sikrer deres trivsel. Også selvom det har konsekvenser for hvad der rammer scenen de næste par år,« siger Magnus Restofte.

John Neumeier, koreograf og chef for Hamburg Ballet, har i en årrække samarbejdet med Den Kongelige Ballet, men nu er det foreløbig slut på grund af en konflikt med balletchef og kompagniets dansere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Charisius.

Hübbe er »dygtig og modig«

I et interview med DR tidligere på måneden sagde Nikolaj Hübbe, der har været balletchef siden 2008, at han nok er »blevet mere ufri« i rollen som chef.

 

Da DRs journalist konstaterede, at »Det virker som et tab for balletten, hvis balletmesteren går hen og bliver mere ufri?« lød Hübbes svar:

»Jeg har tre og et halvt år tilbage på det her teater, og så er der heldigvis – og formodentlig – nogle stærke nye kræfter med alle de rigtige tanker og ideer og nok en større indsigt.«

Berlingske spurgte Det Kongelige Teaters direktør, om udtalelsen ikke svækker Hübbes position som chef for balletkompagniet. Han svarede, at balletmesteren både er »dygtig« og »modig«.

»Jeg vil meget gerne gøre det helt klart, at jeg synes, at Nikolaj i den grad har kompetencerne – jeg synes, han er dygtig og modig, og jeg er rigtig glad for, at vi har ham i en årrække endnu,« sagde Kasper Holten.