Sæt sex på menuen

Asparges, østers og honning er velkendte afrodisiaka, altså fødevarer, der også skærper den seksuelle appetit. Men vidste du, at også hummus har sex-appeal? En ny håndbog fortæller om sexede madvarer og giver gode råd til den ultimative score-aften.

Foto: Illustration: Lars Andersen

Det kan virke uendelig fjernt, når man sidder der ved middagsbordet og indtager sin dagligdags pastaret og drikker danskvand til. Eller mælk.

Lidt bedre bliver det, når den står på sushi og hvidvin det smager lissom mere af fisk, om man så må sige.

Men skal man helt op at ringe, når det gælder det erotiske måltid, så er der en stribe fødevarer, man bare ikke kan komme udenom. Sat sammen til en lille menu og indtaget efter alle kunstens regler burde det ikke kunne gå galt med forførelsen af den udkårne.

Menuen kan man læse i en ny sex-håndbog af den britiske journalist, redaktør og sex-skribent, Sarah Hedley »Sexnumre« hedder den som netop er udkommet på dansk. Bogen går uhyre konkret til værks, når det gælder beskrivelsen af vores under og sexliv samt konkrete anvisninger hertil (hvilket vi for størstedelens vedkommende vil gå let hen over her), men beskrivelsen af de (ifølge Hedley) ti mest sexede madvarer vil vi ikke snyde læserne for. Hvem ved måske bliver der tid til en sexet par-aften (eller score-aften) i sommerens løb.

Sarah Hedleys liste over de ti ultimative afrodisika:

1. Kaviar

Kaviar er støræg, og de er fulde af næringsstoffer. Lugten af al slags fisk og skaldyr forbindes med sex, men det, de fleste tænder på ved kaviar, er prisen. Enhver, der er villig til at betale så meget for at fodre dig med kaviar, er helt klart vild med dig.

2. Champagne

For meget champagne er en dårlig idé for begge parter, men lidt boblevand vil løse op for hæmningerne, så du bliver mere villig til at prøve nye, frække ting.

3. Chokolade

Chokolade indeholder phenylanalin. Det er en aminosyre, som øger kroppens naturlige produktion af de antidepressive stoffer, endorphiner. Det kan give en følelse af at være høj og øge sexlysten – men kun, hvis det spises i små mængder.

4. Østers

Det siges, at Casanova hver morgen spiste 50 rå østers for at øge sin seksuelle udholdenhed. Østers ineholder meget zink, et mineral som er vigtigt for sexlivet.

5. Jordbær

Disse vitaminrige ‘venusfrugter’ gør vores kærlighedssafter sødere.

6. Hummus

Er lavet af kikærter, citronsaft, hvidløg og tahin, og selv om man ikke finder det på ret mange lister over afrodisiaka, er det propfyldt med potente ingredienser.

7. Lichee (kærlighedsfrugt)

Har et højt indhold af vitaminer.

8. Honning

Indeholder bipollen, som menes at have en positiv indvirkning på sexlysten.

9. Gulerødder

De gamle grækere spiste gulerødder, før de holdt orgier. Gulerødder er en god kilde til A-vitamin, og fordi de kan spises rå, kan vi få alle de kostmæssige fordele i stedet for at koge dem væk.

10. Asparges

Selv om asparges kan få urinen til at lugte ubehageligt, siges de at have en glimrende virkning på resten af dit underliv. De »pisker den kødelige lyst op i både mænd og kvinder«, skulle urtelægen Culpeper engang have skrevet.

Listen er lavet ud fra en række krav til de pågældende madvarer. Som Hedley skriver:

»For det første er der placeboeffekten hvis du tror, du bliver ophidset af at spise noget bestemt, kan du bilde sig selv ind, at det virker...(...) For det andet kan afrodisiaka virke ophidsende ved at dufte, føles eller se ud som kønsorganer og på den måde minde dem, der spiser det, om de ædlere dele. Det er en af grundene til, at mad som østers og gulerødder har fået deres sexede rygte, men disse fødevarer indholder også næringsstoffer, som fremmer sexlysten. Og det er den tredje måde, man kan genkende et afrodisiakum på. Kroppen har brug for næringsstoffer for at kunne holde sig sund, hvilket inkluderer sexlyst og funktionsdygtige kønsorganer. (...)

Endelig kan nogle afrodisiaka bruges i sexlege og det er den fjerde betingelse, der skal opfyldes for at komme på listen.«

Når man så har tryllet sin lækre menu frem, kan det være en god idé at huske på bogens gode råd om

takt og tone under det sexede måltid.

For hvad hjælper det at springe rundt uden tøj på og lave dejlig mad til en sexet aften, hvis begge er så propmætte bagefter, at de ikke orker at kaste sig over hinanden? Så er det meget bedre at blive ved med at være en lille smule sulten......

Som Hedley skriver: »Spis småbitte portioner. Svingende fulde tallerkener gør jer ugidelige og oppustede og lægger en dæmper på lysten.«

Så sandt som det er sagt. Og her er et par gode tip mere:

  • - Stil en masse tændte fyrfadslys over det hele.
  • - Bland champagne med mineralvand eller juice det vil forhindre jer i at drikke for meget og blive lammet i de nedre regioner.
  • - Drop bestikket. Det er meget mere sensuelt at spise med fingrene.

Velbekomme.

Sarah Hedley: Sexnumre. Lindhardt og Ringhof. 224 sider, 99 kr., uindbundet.