Sådan undgår du sidestik på løbeturen

Motion og løb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Selv om sidestik er en fysiologisk myte, er der stadig noget, du kan gøre for at undgå den irriterende smerte på løbeturen eller i svømmebassinet.

Mange af os kender følelsen - midt under løbe- eller svømmeturen rammes vi af en stikkende smerte i maveregionen, som presser os til at sætte farten ned eller stoppe helt op.

Sidestik er et klassisk irritationselement i træningen, men faktisk ved man ikke specifikt, hvorfor smerten opstår.

Det fortæller Thorsten Ingemann Hansen, der er professor ved Institut for Folkesundhed og Idræt på Aarhus Universitet:

- Hypoteserne går på, at smerten stammer fra muskulaturen i mellemgulvet og de ledbånd og ligamenter, der tøjrer mellemgulvet til den forreste del af rygsøjlen, siger han.

Smerten kan bedst beskrives som kramper, ligesom man også kan opleve det i læggene.

Sidestik opstår typisk ved fysiske aktiviteter som løb og svømning, og selv om man ikke ved, præcis hvorfor smerten opstår, så har forskningen vist nogle løsningsforslag til at undgå sidestik.

Nikolai Baastrup Nordsborg, der er lektor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, fortæller, at sidestik blandt andet kan knyttes sammen med den fysiske form, vi er i.

- Sidestik opstår typisk hos folk, der ikke er specielt veltrænede, men trænede kan også opleve det. Så det handler om en tilvænning af sener og muskler i maveregionen, siger Nikolai Baastrup Nordsborg.

Han afviser dog, at mavebøjninger og andre maveøvelser er vejen frem til at undgå sidestik.

I stedet for er det et spørgsmål om at løbetræne og finde det rette tempo, man ønsker at løbe i, så man ikke overanstrenger sig.

Opvarmning før et løb er også et godt råd til at undgå sidestik, så man på den måde ikke chokerer sine mavemuskler, når man påbegynder løbet.

Ifølge Nikolai Baastrup Nordsborg er det fra forskningen også kendt, at et stort madindtag før fysisk aktivitet kan være med til at udløse sidestik. Det samme gælder indtag af væsker med et højt sukkerindhold.

- Væsker med et højt sukkerindhold kan være årsagen til, at man får decideret ondt i maven, og der er jo mange, der løber rundt med energidrikke, når de skal løbe fem eller ti kilometer, men det er altså ikke nødvendigt.

- Så hvis man samtidig døjer med sidestik, skal man bare lade energidrikkene blive derhjemme. Du bør heller ikke spise en time før, du løber en tur, siger han.

Sidestik er heldigvis blot en forbigående smerte, der forsvinder igen, når vi stopper den fysiske aktivitet.

Intensiteten har dog meget at sige - jo højere intensitet, desto større er risikoen for sidestik.

Derfor råder Nikolai Baastrup Nordsborg til, at man starter sin træning i et realistisk og roligt tempo, så du ikke presser dine muskler for hurtigt.

Får du sidestik på turen, kan du enten sætte tempoet ned, eller du kan stoppe helt op og strække maveregionen ud.

 

Fakta: Kort og godt - her er de gode råd:

- Tilvænning af sener og muskler i maveregionen kan være med til at forebygge sidestik. Det handler derfor om at træne sig op stille og roligt.

- Mærker du først smerten i maveregionen, bør du sætte tempoet ned, indtil smerten fortager sig.

- Du kan også stoppe helt op og strække mavemusklerne ud. Det gør du ved at løfte armene over hovedet og laver et naturligt stræk af hele maveregionen. På den måde strækker du både muskler og bindevæv.

- En opvarmning i et roligt tempo før et løb kan også være med til at forebygge sidestik.

Kilde: Nikolai Baastrup Nordsborg.