Sådan sikrer du en god jul - for dine kæledyr

Det er ikke kun mennesker, der kan have et anstrengt forhold til jul og nytår. Også husdyr må gå lidt af hvert igennem – fra fed mad til brag, der gør dem bange. Dyrenes Beskyttelse giver gode råd her.

Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den kommende tid er der vendt op og ned på hverdagen for mange husdyr, som ifølge Dyrenes Beskyttelse kan blive forvirrede over julen og nytårets mange festligheder.

»De oplever den samme uro i hjemmet, som vi mennesker gør,« fortæller chefkonsulent i husdyr hos Dyrenes Beskyttelse, Jens Jokumsen, som anbefaler, at man holder godt øje med hundes signaler, når det hele går løs. I modsætning til os andre ved de ikke, hvad der foregår, når vi hiver et juletræ ind i stuen.

»Pynt er jo festligt, men som hunde- eller katteejer skal man tænke over, om det kan ligne mad. Det kan være lige fra det glitter, vi hænger på juletræet, som katten synes, det er sjovt at spise, eller glaskugler, der kan gå i stykker, og som dyrene kan skære sig på. De ved ikke, om det er til dem, og om det er legetøj. Når det er sagt, er det jo fint, at der er fart over feltet, og at der pludselig kommer et stort træ ind i boligen. Dyrene får stimuleret deres hjerner, og det er godt, men de kan altså også komme til skade.«

Nogle dyreejere tror fejlagtigt, at dyr skal have den store julemenu, når nu vi andre giver den gas med kalorierne.

»Vi mæsker os i chokolade og slik, som ofte står i dyrehøjde. Det er ikke dyremad. Nogle tænker, at det kunne være en rigtig god idé, at dyrene også skal hygge sig med mad. Så får de lige noget flæskesteg og godt med sovs, og det er jo ikke for hundens skyld, men for vores. Nogle dyr bliver syge og får diarre. Hvis man gerne vil gøre noget mere, skal man købe godbidder til dyr,« siger han.

Jul betyder desuden, at der er flere mennesker samlet – i hvert fald for de fleste. Og ligeså stressende det kan være for voksne, mindst ligeså stressende er det for dyr, fortæller Jens Jokumsen. »Der sker en masse, der ikke normalt sker i en familie. For nogle dyr kan det være udfordrende, fordi det er de rum og det miljø, de bevæger sig rundt i til hverdag, der pludselig er anderledes. Vi kender det med, at katten trækker sig, og hunden bliver lidt ekstra forvirret, fordi der kommer børn i hjemmet, som løber rundt og leger vildt.«

Foto: Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Når julen er overstået, kommer næste kapitel, som næsten er endnu værre, fortæller fagveterinærsygeplejerske i klinisk etologi og ansat ved Køge Bugt Dyreklinik, Karina Rom Baltzer: Nytårsaften.

»Det kommer selvfølgelig an på, hvordan dyret er, og om det let bliver stresset, men eftersom det ikke forstår, hvad nytår drejer sig om, kan det være en skræmmende oplevelse. Især hunde er enormt afhængige af faste rammer, lidt ligesom børn, og de bliver stressede, hvis der ikke sker det samme hver dag,« siger Karina Rom Baltzer.

Nogle dyr bliver så påvirket, at det kan være nødvendigt at medicinere dem, fortæller hun.

»Man kan med fordel anvende feromoner, som virker tryghedsskabende. Der findes også kosttilskud, for eksempel Kalm, som virker beroligende. Det er ikke noget, der har bivirkninger, så det kan ikke skade dyrene, og det kan bruges til både katte og hunde. Og så har vi angstmedicin til hunde, der virkelig er bange. Katte er meget svære at medicinere. Det bedste, man kan gøre for dem er at lave en hule, de kan trække sig tilbage i. For eksempel i et åbent klædeskab.«

I det hele taget gælder det om at skærme dyrene mest muligt nytårsaften, mener Jens Jokumsen.

»Træk gardinerne for, så du så vidt muligt skåner dyrene mod lysglimt. Det er også en god idé at lukke kattelemmen, så katten ikke kan komme ud, og hunden skal luftes godt og grundigt om eftermiddagen, så man ikke behøver tage en tur med den om aftenen.«

Nogle vælger at vise film af fyrværkeri i god tid for at vænne dyret til det, men her skal man være ude i endda rigtig god tid. Man kan for eksempel finde lyde, der simulerer nytårsaften, på YouTube.

»Man skal starte tre måneder til et halvt år før. Det nytter ikke noget, man starter med en uge før,« siger Jens Jokumsen.

Udklædning såsom nissehuer og hatte er en anden dårlig idé, som nogle tyr til.

»Dyrene forstår det ikke. Vi som mennesker reagerer anderledes på dem, og dyrene bliver usikre og flove, hvis vi griner ad dem.«