Sådan sætter musik sig i hjernen

Ældre, der har modtaget musikundervisning som børn, reagerer hurtigere på sprog. Det viser ny undersøgelse fra USA.

Arkivfoto: Peter Helles Eriksen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hjerne, der i en ung alder er trænet til at spille musik, tænke rytmisk og skille tonerne fra hinanden, vil have betragtelige fordele, når den bliver ældre.

En ny undersøgelse viser, at ældre, der spillede musik i barndommen, vil have en skarpere forståelse af samtaler og en hurtigere evne til at opfatte enkelte stavelser og ord resten af livet. Den amerikanske undersøgelse er netop offentliggjort i fagbladet Journal of Neuroscience.

»Vores tal understøtter vigtigheden af at undervise børnene i musik for at optimere deres ældning resten af livet,« udtaler ph.d. Nina Kraus fra Northwestern University, der har ledet forskningen.

Resultatet er bemærkelsesværdigt, fordi den sproglige timing er en af de første egenskaber, der påvirkes i negativ grad, når mennesker ældes, beskriver forskerne.

I alt deltog 44 raske voksne mellem 55 og 76 år i undersøgelsen. De lyttede til en syntetisk genskabelse af stavelsen »da«, mens forskerne foretog hjernestammeaudiometri. Det vil sige, at de registrerede de elektriske hjernebølger, der dannes i hjernestammen under lydstimulation. Nervehørebannerne afgiver nemlig helt svage elektriske strømme, når de overfører signaler fra øret til hjernen.

Resultatet afslørede, at selv om ingen af dem, der havde modtaget musikundervisning som børn, havde spillet et instrument i mindst 40 år, så havde de konsekvent den hurtigste reaktion på talelyden. Omkring et millisekund hurtigere i gennemsnit, viser udregningerne.

»At være et millisekund hurtigere virker måske ikke som meget, men hjernen er meget følsom med hensyn til timing. Et millisekund forbundet via millioner af neuroner kan gøre en reel forskel i tilværelsen hos ældre mennesker,« forklarer ph.d. Michael Kilgard til MedicalXpress. Han specialiserer sig i, hvordan hjernen behandler lyd på University of Texas i Dallas.

»De nye undersøgelser bekræfter, at de investeringer, vi giver i hjernen tidligt i vores liv, bliver tilbagebetalt med renters rente resten af tilværelsen,« siger Michael Kilgard.