Sådan holder du jul uden (alt for meget) stress

Lister, flere lister og evnen til at slappe af giver dig den ustressede jul.

Planlæg din december. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag fredag d. 28 november

Køb et kalenderlys (det kan godt være, det er ikke perfekt og du måske lige kunne få et pænere et andet sted, men nej, køb. Hvis du virkelig gik op i kalenderlys, havde du købt det før, når udvalget er størst).

Hvis du har børn, køb Ulandskalenderen (og køb med til din nabo, hvis han har små børn og et jaget blik) (køb julemærker og frimærker til julekort, nu du er på posthuset.)

Påbegynd fire lister: En til gaveønsker til dig selv. En med ideer til andre. En med ting, der kan spises, du gerne vil lave i løbet af december. En med ting, du skal nå i december (dørkrans, nisselandskab, udendørslys). Gem gaveideerne langt væk, læg dine egne ønsker bagerst i din kalender og hæng de to andre lister op på indersiden af et køkkenskab og find en kuglepen, der kan hænge på et af arkene i clipsen. Hæng også et tomt stykke papir op, som skal være alle indkøbslisters moder.

Smid julekrydderier i et glas med tætsluttende låg. Hæld mørk rom over. Det bliver til gløggessens, og du får brug for den.

1. weekend

Gå på nettet og find de gaver, du vil købe der. Nu. Fordelen er, at du ikke oplever, at der står 1.000 foran dig i kø 21. december (based on a true story) på posthuset eller får stress, når noget bliver leveret forkert.

Lav en liste over bøger, du gerne vil give væk. Mail dem til din lokale boghandler og aftal, at du henter dem en hverdagsaften på vejen hjem.

Planlæg én formiddag, hvis det overhovedet er arbejdsmæssigt muligt, når du med indkøbsliste i hånden går ud og køber resten af gaverne. Tricket er IKKE at tænke, mens man er ude, men før. Lav en omhyggelig liste, før du går ud. Alle dem, du ikke kan finde på noget til i løbet af 20 minutter, får fra en af følgende lister. 1. Bøger. 2. Skønhedspleje 3. Noget, der kan spises. Overskydende ideer noteres. Det bliver jul igen!

Lav dej til småkager (eller køb ind til den og lav en portion hver aften i de kommende uger. Det er megahyggeligt at bage småkager med børn, når der skal rulles og trilles og bages, men det er kedeligt at lave dejen. Gør det selv. Effektivt. Brunkager, vaniljekranse og din favorit. Resten kun, hvis du har overskud).

Få styr på anden til jul. Ring til den lokale slagter.

Lav adventskrans og dørkrans (ud fra devisen, hvis sløjferne er store, ser man ikke, at du bare har viklet en helvedes masse grøn ståltråd om noget gran i en forholdsvis rund form.)

Køb gavepapir, tape, bånd. Jo, nu.

Påbegynd julepyntning af huset, men husk, at du ikke bor på et hotel. Det behøver ikke at være fuldstændig færdigt på én dag. Lidt ad gangen. Børn har dårlig smag, men forbløffende meget entusiasme, sæt dem i sving. Tag resultatet som en zenbuddhistisk øvelse i at acceptere det, der er.

2. weekend

Tjek listen over mad på indersiden af køleskabet. Lav en indkøbsliste og køb ind på nemlig.com, irma.com eller lignende med levering få dage før jul. Gå alle opskrifter igennem, ring din mor op og få sovseopskriften, for du skal tjekke, at du faktisk har ribsgele, brun farin eller sovsekulør. Bestil. Print bestillingen og hæng dem op, så du kan tjekke, når du kommer i tvivl om, hvad du mangler.

Køb vin til juleaften, snaps til julefrokoster, portvin til juledagene. Find portvinsglassene frem.

Bag nogle af småkagerne.

Køb mandelgaven.

Stryg dugen til julebordet. Overvej eventuelt pynt.

Pak de gaver ind, der er kommet.

Skriv en håndfuld julekort, og husk, at folk bliver tusind gange gladere for et kort med en kort tekst, end for at du faktisk havde tænkt dig at skrive et rigtigt godt og langt kort, men ikke lige nåede det.

3. weekend

Køb juletræet. Stil det udendørs. Husk at tage »nettet af« et par dage før, det skal pyntes, så grenene ikke stritter alt for hysterisk mod himlen.

Tjek forsyninger af juletræslys og at mus ikke har spist alt i julekassen. Det er NU, man rykker på lametta og flagguirlander. Køb dobbelt så mange, som du har brug for. Så undgår du kriser, når en går i stykker, og resten kan bruges næste år.

Pak flere gaver ind.

Find småting at give til bude og andre, der fortjener en tanke – ham, der kommer med Årstiderne, skraldemanden, avisbudet. Stil dem ud, så tæt på jul som muligt. En marcipangris eller et par juleøl eller en flaske særlig god æblemost. Det er virkelig tanken, der tæller (men ikke noget med at bruge det som skraldespand for røvsyge firmagaver).

Seriøse overskudstyper kan bage Luciakager med safran i lørdag og føle sig lidt svenske imens.

Lad være at gå ud og købe gaver. Det er helvede på jord. Hvis du mangler noget, så køb lige efter åbningstid eller lige før lukketid i den kommende uge.

4. weekend

Lav rødkål. Et hoved er nok til ti. Smag det til, kom i boks, ind i køleskabet. Det er skrigende nemt, hvis man bare får skåret det fint, og det smager tusind gange bedre end den oversøde mos på glas.

Pak flere gaver ind.

Tag anden ud, hvis den er frossen. Lad den tø op i en bradepande, du gider ikke have salmonellasaft i hele køleskabet.

Smut mandlerne til risalamanden. Gem dem i glas med tætsluttende låg, når de er tørre.

Lav konfekt (hvis du orker). Eventuelle børn sprittes af og trues med ebola, hvis de stikker fingre i næse og mund (i hvert fald hvis folk, der ikke er tæt blodsbeslægtede (læs alle andre end forældre)) skal spise med. Ting af smeltet chokolade, man rører noget i og klasker ud i små klatter, er herligt hurtigt (prøv f.eks. hvid chokolade, mandler (gerne ristede, hvis du orker), tranebær og pistacienødder. Hak bær og nødder groft, smelt chokoladen, rør sammen og det var det.

Køb blomster til julehjem og juleborde søndag morgen, så snart de åbner – udvalget er stadig godt, men køerne korte. Hvis du skal til julefrokost i juledagene, så køb en krydderurt (laurbær, timian eller rosmarin), få den pakket pænt ind og stil den køligt. Rar gave, man faktisk kan bruge (og INGEN gider have en julestjerne 26. dec.)

Find fade frem, vask dem af, hav styr på, hvad der skal bruges.

Skriv flere julekort. Det kan godt være, at de ikke når frem før jul, men pyt med det.

Stryg julepyjamasen (og skjorten og kjolen).

Vask alle karklude og viskestykker. Få afleveret alle flasker og glas og andet rod, der fylder. Tjek, at du har sorte sække til gavepapir og andet affald.

Efter jul

GEM DINE LISTER!

Lav endnu en liste over, hvad du lavede til julefrokoster og fester med mængdeangivelser. Læg den et sted, hvor den ikke forsvinder. Og nej, du kan ikke huske, hvad du brugte, om et år. Heller ikke, om I egentlig fik karrysild.

Lav to lister på din telefon – eller bagerst i din nye kalender – hvor du noterer gode ideer til gaver til andre eller ønsker til dig selv. Her noterer du, når du ser en bog særlig godt anmeldt, læser en omtale eller ser en sjov dims. Når du står i november og har ideer til alle gaver, har du lyst til at sende dit forudseende jeg en julekurv af taknemmelighed.

Saml alt, hvad du har af tørret frugt, du egentlig ikke gider spise. Hæld det i et patentglas og hæld sprut over (evt. med en rest portvin, hvis du har den slags tilovers). Luk og stil i skabet. God i en engelsk julekage, når vi når oktober næste år.

Nyd 2015 indtil ...

September
Hvis du drømmer om honningkager, så skal der laves fordej nu. Lige dele honning og mel. Æltes sammen og i køleskab. Resten af opskriften kan du finde før jul.

Fyld kanelstænger, nelliker, kardemomme, lidt skal af økoappelsin, en vaniljestang eller to og nogle sorte peberkorn i et glas med tætsluttende låg og hæld mørk spiritus over (læs: den billigste mørke rom fra supermarkedet). Det bliver til herlig gløggek- strakt. Lavede du den sidste år, filtreres den og væsken fra sidst kommes på nyt glas med nye krydderier og mere rom.

Få afstemt planer. Med stedbørn, med søskende, med svigermødre og med egne forældre. Husk, man gerne må sige nej. Og at jul godt kan fejres på andre måder, end I altid har gjort (i hvert fald hvis I altid endes med at skændes).

Oktober
Meld dig ud af hylekoret af folk, der synes, det er frygteligt, at julen falder så tidligt. Det er en mulighed for at hamstre alt det, man alligevel skal have, før andre vågner op.

November
Læs Berlingskes juletillæg.