Sådan holder du ferie fra Facebook

Teknologien gør, at vi aldrig helt kan trække stikket. Heller ikke, når vi holder ferie. Men den digitale familien Danmark kan sagtens planlægge sig til nogle gode fridage sammen, siger internetpsykolog.

Når Charlotte og Martin Vesth holder ferie med deres børn, er der regler for, hvornår man må tjekke mail og være på Facebook. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ferien står for døren. Vi skal slappe af, være sammen med vores børn, have fødderne op, nå alt det, vi ikke kan, når den travle hverdag spænder ben. Og så skal vi lige tjekke en arbejdsmail eller to.

I den ideelle verden ville vi koble fra. Trække stikket helt, når vi holder ferie. Men for de fleste af os er det lettere sagt end gjort.

For det er fristende at lade iPaden, computeren eller telefonens applikationer stjæle vores tid, særligt når vi har lidt ekstra.

På Facebook uploader vennerne billeder fra deres ferier, »og se, skat, er det ikke der, vi skal hen næste år?«

Ungerne ser film, for det er lettere lige at stikke dem en iPad sidst på eftermiddagen, men nu sidder de bare og sumper hen.

Og du kan ikke helt dy dig for at tjekke de arbejdsmails, som strømmer ind, selv om du for længst har klikket »out of office« funktionen til.

»Mange af os kan ikke bare trække stikket, når vi går på sommerferie, for muligheden er der ikke helt. I gamle dage kunne man ikke bare tage sit arbejde med hjem, når man gik på ferie. I dag gør teknologien, at man hele tiden kan koble sig på og være med, også selv om man holder ferie,« forklarer stressekspert og foredragsholder, Thomas Milsted.

»Mange får derfor en frygt for at gå glip af noget, hvis de ikke hele tiden kan følge med, eller hvis andre ikke kan kontakte dem, når de er på ferie,« forklarer han.

Men kan familiens digital-forbrug gøres mere ferie-relevant?

Og kan den digitale familie anno 2013 stadig få en god ferie, selv om far vil tjekke mails, ungerne vil surfe på nettet, og mor helst vil være fri?

Ja, siger internetpsykolog Anders Colding-Jørgensen, men det kræver planlægning.

Charlotte og Martin Vesth kender rutinen. Sammen har de tre børn mellem tre og otte år, og de elektroniske dimser er der til daglig nok af i lejligheden på Amager.

I stuens røde sofa sidder treårige Ida og otteårige Sara og ser film på en iPad. Og fra børneværelset lyder der bip-bip-lyde, når Mikkel på fem kæmper sig gennem spillene på sin Nintendo. Hjemmet har sågar to internetforbindelser, så også mor og far kan være med på en hurtig hastighed.

Som familie har de alle forskellige vaner og behov for at koble sig på – også i ferien.

»Vi er mere liberale, når vi har ferie, og det er okay at ligge en halv dag i en pyjamas og se film, hvis det er det, vi har lyst til. Vi er ikke sådan en familie, som lader alting ligge derhjemme, når vi tager på ferie. Vi tager tværtimod hele arsenalet med. Men vi bruger det på en anden måde,« siger Charlotte Vesth, som til daglig arbejder som specialkonsulent i Natur - og Miljøklagenævnet.

For med de mange digitale dimser, viser familiens forskelligheder sig også, og Martin og Charlotte Vesth har derfor lavet forskellige aftaler for, hvordan og hvornår de hver især må koble sig på nettet, sumpe hen i film og tjekke arbejdsmails, når hele familien holder samlet sommerferie.

»For nogle år siden tog jeg en beslutning om, at jeg ikke vil arbejde i ferien. I løbet af sommeren havde jeg sagt ja til at være tilgængelig for mit arbejde, hvis der skulle ske noget vigtigt. De par uger oplevede jeg som fundamentalt anderledes end de øvrige uger. Også selv om jeg aldrig blev ringet op. Men jeg tænkte hele tiden, at jeg ikke måtte være for langt væk, hvis nu jeg skulle bruge nettet til at tjekke noget. Det gjorde, at jeg ikke kunne slappe helt af,« fortæller hun.

I dag bruger Charlotte Vesth derfor hellere iPad og mobil til at google de feriesteder, familien besøger. Sammen med børnene kigger hun på kort, og de tager feriebilleder om dagen, og taler sammen om dem om aftenen, inden de sender dem hjem til bedsteforældrene.

Arbejdets linde strøm af mails får lov at ligge ulæst i indbakken, og Facebook og sms-beskeder bliver for det meste kun tjekket på særlige, aftalte tidspunkter.

»Nogle af mine kolleger kan godt lide at vide, hvad der sker på arbejdet, og hvad de kommer tilbage til, når ferien er slut. Jeg er derimod indrettet på den måde, at hvis jeg ser en arbejdsmail i ferien, så begynder mine tanker at løbe, og så kan jeg ikke lægge det fra mig igen,« siger hun.

Men den beslutning kræver lidt planlægning, når hendes mand, Martin Vesth, er anderledes indrettet. Til daglig er han køkkenmedarbejder i en integreret daginstitution, og her kan det administrative arbejde ofte klares hjemmefra - også i ferierne.

Derfor aftaler han og Charlotte Vesth ofte, hvordan teknologien må bruges, når familien holder fri.

»Hvis Martin skal bruge to timer til det, spørger han, hvornår det passer bedst. Så aftaler vi sammen, hvor i vores planer, det passer ind, for der er ingen tvivl om, at det ville være en irritationsfaktor, hvis det foregik midt i, at vi lavede noget andet,« siger Charlotte Vesth.

Og det er i virkeligheden opskriften på en god ferie for den digitale familien Danmark, fortæller internetpsykolog Anders Colding-Jørgensen.

»Hvis man overhovedet kan, er det en god ide at koncentrere sig om at holde helt fri fra sit arbejde. Det er her, man lader op til en ny sæson, og man kan meget nemt risikere at blive stresset eller frustreret, hvis man hele tiden får inputs fra arbejdet,« siger han.

»Men når det drejer sig om vores arbejde, har mange af os en følelse af, at vi simpelthen er nødt til at være til rådighed. Også i ferien. Vi kan være bange for at gå glip af vigtige ting, hvis ikke alle kan få fat på os, men det er langt de færreste, det rent faktisk gælder for.«

Han anbefaler derfor, at man som familie lægger klare regler for, hvornår man hver især må koble sig på, når man holder ferie sammen. Hvornår man må bruge tid på at besvare arbejdsmails, surfe på nettet eller pleje venindesamtalerne på Facebook.

»Ved at lave regler sammen med familien, fjerner man også noget skyld. Laver man regler, som både giver familien lov til at nyde de elektroniske dimser, men som også gør, at man kan nyde fraværet af dem, behøver man som forældre ikke have dårlig samvittighed over, at elektronikken også har invaderet familien i ferien. Det er et godt kompromis, frem for at man spreder det ud over hele ferien,« siger han.

I år holder familien Vesth ferie i Danmark. De tager formentlig i sommerhus, fortæller Charlotte Vesth, som igen i år regner med i hvert fald at hive iPads og Nintendoer med som et del af supplementet til spil, bøger og legetøj.

»Der skal også være plads til at bruge de elektroniske dimser, hvis man har lyst,« siger hun.

Og selv om hun og Martin Vesth aftaler, hvornår der er plads til, at han kan arbejde et par timer i feriedagene, vil Charlotte Vesth igen i år slå lyd og skærmnotifikationerne fra på sin telefon, siger hun.

Den skal ikke ligge og minde om hverdagen og arbejdet, når familien holder ferie.

»Succeskriteriet for mig er, at jeg står inde på mit kontor dagen efter min ferie og ikke kan huske mit password. Så tænker jeg, at det har været en god ferie,« siger hun.