Sådan dyrker du selvudvikling på 1. klasse

Skal det være olivenmøllen på Mallorca, ødegården i Sverige eller luksus-udgaven i Thailand? Stadigt flere tager på yoga- og meditations-retreat, for at opnå mere indsigt i sig selv.

Flere og flere danskere tager på yoga- og meditationsretreats, for at trække sig tilbage fra hverdagen og få dybere indsigt i sig selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ed Jones
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gradvist begynder de at trække sig tilbage fra hverdagen. At blive mere stille og »vende blikket mere indad.«

De gør det fra på onsdag, læser bøger om yoga og meditation, undgår kaffe, kød og alkohol og går tidligere i seng. For at forberede sig mentalt og fysisk til den 5-stjernede luksus-retreat, de snart skal ud på.

Med meditation ved solopgang, og igen når solen går ned. Mens dagtimerne primært skal bruges til yoga, mindfulness, massage og fysisk træning. Og med tid til at være alene og fordybe sig.

Vigtigt at geare ned før afrejse

Det er meditationslærer Henriette Zobel, der står bag retreaten, og som i næste uge har inviteret de 12 deltagere til en forberedende session.

.

»For at man ikke skal komme bumpende direkte fra en hurtig hverdag, men nå at geare lidt ned på forhånd,« forklarer hun.

Retreaten i udkanten af en lille by ved Thailands østkyst, der finder sted i slutningen af november og begyndelsen af december, er kun én ud af det stigende antal tilbud om yoga- og meditations-retreats, som er dukket op de seneste år.

Overblik og klarhed

Fra luksus på Mauritius, en uge i en tidligere olivenmølle på Mallorca til ødegården dybt inde i en svensk skov. Med urter, meditation og morgenbadning i skovsøen.

»Når mennesker bliver stille og ikke styrter af sted med tusind tanker i hovedet, kan vi mærke os sig selv meget bedre. Måske i form af en ny energi, som skaber overblik og mere klarhed,« siger Henriette Zobel.

.

Henrik Vejlgaard, der forsker i tendenser, kalder det for »selvudvikling på 1. klasse.«

Han er ikke i tvivl om, at vi vil komme til at se endnu flere retreats, og at formen vil udvikle sig i mange forskellige varianter.

Mere fokus på spirituelt indhold

»Tidligere har det handlet meget om adventure, om at bryde sine fysiske grænser ved at bestige bjerge eller springe bungy jump. I dag er der kommet langt mere fokus på et spirituelt indhold med blød fysisk udfoldelse som yoga og meditation. Hvilket er helt i tråd med de seneste 10-15 års bølge af selvudvikling.«

For mange handler det om at indfange det liv, de drømmer om, siger han.

»Med en »time out« kan man presse sig selv på en anden måde, end den rent fysiske. Man dykker ned i nogle lag og ind i sig selv i håb om at nærme sig nye sider af den, man er. Måske for at nå et skridt tættere på det liv, man gerne vil leve.«

Ifølge Henrik Vejlgaard sker det ud fra en betragtning af, at man på et retreat gør forsøget på en kvalificeret måde.

Har bevist fysisk formåen

En stor del af de danskere, der tager på yoga- og meditations-retreats har desuden rejst meget i verden.

»Op gennem 90erne og 00erne har de været på New Zealand, de har deltaget i trekkingture og oplevet jungler i Thailand. Måske har de også gennemført en halv- eller en hel maraton og dermed bevist en fysisk formåen

Det er »been there, done that«. Nu skal der noget andet til, for at opnå en følelse af indlevelse, oplevelse og udvikling.«

Henrik Vejlgaard kalder de populære retreats for en reaktion på »rejse-eventyret« og på de fysiske grænser, mange har brudt.

Meget eksistentialisme

»Hvad handler det her liv egentlig om for mig, og hvor er jeg selv henne? Hvilke behov har jeg, og hvad vil jeg gerne »handle på?«

Der er meget eksistentialisme i det, mener Henrik Vejlgaard, men også velstand, for en del danskere har i dag opnået et velstands-niveau, hvor de har råd til meget.

Det er direktør i Pej gruppen, trendforsker Louise Byg Kongsholm, enig i.

»De har voksne eller i hvert fald store børn, mere tid og flere penge. De er vant til at rejse, i god fysisk form og oplevelser skal helst have et højere formål end bare den rene afslapning,« siger hun.

En ny fase i livet

»De er kommet i en ny fase, hvor de ikke længere har så stort et ansvar, og de vil have mest muligt ud af resten af livet. Det forudsætter måske en større viden om sig selv.«

Det begyndte tilbage i 90erne i det nordlige Californien. Nogle af de mere velstående amerikanere tog på luksus-retreats for at koble af og søge indsigt i sig selv.

I weekenden eller i længere tid og med tydelig inspiration fra de spirituelle rejser, som hippierne tog på til Indien i 60erne og 70erne.

»Men i modsætning til dengang, hvor det var buddhisme og hinduisme, der var grundlaget, har de nye retreats meget sjældent en religiøs retning.

Fra light-udgaver til dybere bevidsthedslag

Desuden er der mange vidt forskellige niveauer af, hvor dybt man for eksempel mediterer eller udfører mindfulness. Det er fra »light-udgaver« og til de noget dybere bevidsthedslag,« siger Henrik Vejlgaard.

Fjernt fra Indien og Californien højt oppe på en bjergside et sted på Mallorca, går fårene og gederne rundt på markerne.

Det er her, med udsigt over Port de Soller, at der ligger en spansk »finca« og tidligere olivenmølle med kølige stengulve fra 1400-tallet. Hver gang, der kommer nye gæster, bliver de bedt om at huske at lukke lågerne, så fårene og gederne ikke løber ud.

Der er stille, ikke en lyd. Man skal bevæge sig tre-fire kilometer væk for at komme til nærmeste nabo.

Det er sådan, personlig træner og stifter af FitnessConsulting, Bettina Borg, beskriver det sted, hvor hun holder retreats. Hun arrangerer også retreats på Mauritius og nye ture er på vej til foråret. På Mallorca er de fleste af deltagerne kvinder.

»De kommer her af meget forskellige årsager. Nogle for at blive lidt klogere på sig selv samtidig med, at de kan slappe af. Andre igen har virkelig en hård historie med sig,« forklarer hun.

Hun nævner kvinder, som netop er kommet igennem en alvorlig og langvarig sygdom, er blevet skilt, har mistet et nært familiemedlem eller befinder sig lige på grænsen af at brænde sammen.

»Den sidste gruppe prøver at tage en advarsel alvorligt, før det går galt.«

De psykologiske forklaringer

På Mallorca er der coaching, yoga, meditation og mindfulness, men også bootcamp og andre former for fysisk træning. Og som noget nyt biking i bjergene til foråret.

»I dag kombinerer man i høj grad det fysiske og det mentale,« siger Bettina Borg, som har undervist i fitness siden »80ernes workout og Jane Fonda-tiden.«

»I modsætning til tidligere, hvor der udelukkende var fokus på kroppen, vil mange i dag have de psykologiske forklaringer med, for eksempel hvis de har forsøgt at tabe sig gang på gang.«

Maden i fokus

Omkring 3.000 kilometer længere nordpå, et sted oppe i en svensk skov midt i Småland, har Louise Bruun sin ødegård.

Hun er personlig træner hos Welcome Fitness i Hellerup, forfatter til flere kogebøger om mad og sunde råvarer og har igennem de seneste fem år holdt retreats. Louise Bruun har udsolgt frem til efteråret 2014.

»Jeg kunne holde mange flere retreats i Sverige, hvis jeg ville, men jeg vil gerne selv være så meget med som muligt, og det sætter sin begrænsning.«

Sammen med stilhed, yoga og fysisk træning er maden i fokus. Mad uden tilsætningsstoffer, som hun tilbereder fra bunden med svampe, krydderier og urter fra skoven.

Pulsen skal med

Men ifølge Louise Bruun kan det også blive FOR stille.

»For mig handler det også om at svede, når vi går ture i skoven i rask tempo. Jeg kan lide kombinationen af at være stille og trække sig tilbage, men også at mærke pulsen arbejde.«

Det er dog hverken maden, yogaen eller stilheden, som deltagerne ifølge Louise Bruun sætter størst pris på.

»De skal ikke forholde sig til noget som helst, det er mig, der overtager styringen fuldstændig, og det er den største luksus for mange.«