Sådan bliver Ingels nye Zootopia i givskud

Det skal være slut med frustrerede klaustrofobiske dyr, når den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels giver Givskud Zoo det ny Zootopia i 2019.

Bjarke Ingels og arkitekterne fra BIG skal forvandle Givskud Zoo - Zootopia til Europas mest avancerede helårs zoo-anlæg. Her er en af arkitekttegningerne med en idé til, hvordan BIGs cykler med sikkerhedskapsler, som skal være parkens primære transportmiddel, kan se ud. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er heldigvis langt mellem misrøgtede dyr i zoologiske haver på vores breddegrader. Alligevel har de fleste af os nok tænkt over, hvordan dyrene egentlig har det i fangenskab, når vi har spottet en frustreret isbjørn, en klaustrofobisk tiger eller en elefant med et særligt sagtmodigt udtryk.
Det skal være slut nu, når den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels og hans tegnestue BIG bygger verdens mest moderne zoologiske have, Zootopia, i Givskud ved Billund i Jylland.

Første fase af den omfattende ombygning skal efter planen stå klar ved den gamle Givskud Dyreparks 50 års jubilæum i 2019.
Til magasinet Vice afslører Bjarke Ingels, hvad der tændte ham ved opgaven:

»Jeg tror, en af de ting, der virkelig fangede min opmærksomhed, var filosofien om kun at have sociale dyr. Mange mennesker associerer zoologiske haver med en ensom tiger, der er fanget i et lille bur og er ved at blive skør af kedsomhed og klaustrofobi,« forklarer han til Vice og fortsætter:

»Jeg tror, at når man har en social zoo, kan man have en stor gruppe dyr til at leve sammen i et habitat, der ligner deres normale habitat.«

Zootopia bliver centreret omkring et kæmpe krater. En af ideerne er, at man ikke skal kunne mærke nogle afgrænsninger mellem mennesker og dyr - en udfordring, som Bjarke Ingels blandt andet løser med diverse landskabsarkitektoniske kneb såsom at bruge dybt vand frem for mure og bure.
Zootopia vil også give sine gæster mulighed for at se dyrene på en bilsafari, ligesom man kan opleve dyrene fra cykel og vandcykel.

»Jeg synes, en af hovedopfindelserne i zoo-oplevelsen er bilsafarien, hvor du kan tage den bil, du kører på arbejde i, og køre i den blandt løver. Det er et surrealistisk clash mellem noget utroligt hverdagsagtigt og noget meget eksotisk,« siger Bjarke Ingels til magasinet Vice.