Så mange side 9-mænd har der været siden Henrik Qvortrup

Ekstra Bladet har siden december også haft afklædte mænd på side ni. Berlingske har lavet en optælling af, hvor ofte der er mænd på siderne.

Nu hedder det enten en Side 9-pige eller Side 9-mand. Det hedder i parentes bemærket ikke side 9-kvinde, forklarede Henrik Qvortrup til Politiken sidste år, fordi »Side 9-pige forekommer mig mest mundret,« sagde han til avisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag er det præcis 46 år siden, at den første Side 9-pige optrådte i Ekstra Bladet.

Men det seneste halve års tid har noget været anderledes, og Berlingske har derfor spurgt Ekstra Bladet, om man har levet op til sit ønske om at »afspejle mangfoldigheden« ved at have mere end ét køn repræsenteret på siden.

Henrik Qvortrup, den nu tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet, som på det tidspunkt var nytiltrådt, var 1. december 2021 den første Side 9-mand siden ændringen blev annonceret. I skrivende stund er han faktisk igen på side ni af Ekstra Bladet igen, men det er ikke i en afklædt udgave. Det vender vi tilbage til.

Indtil da havde der ellers kun optrådt piger og kvinder som Side 9-piger, men nu har der 21 gange ud af 207 mulige Side-9 personer siden 1. december været en mand i stedet for en kvinde, viser en optælling som Berlingske har lavet (se faktaboks).

Det svarer til, at der optræder en mand på omtrent hver tiende Side 9. Det er ikke med vilje, at der er så få mænd, siger Anders Borup Sørensen, ledende redaktør på Ekstra Bladet, til Berlingske.

»Det korte svar er, at mændene ikke rigtig kommer til os på samme måde, som kvinderne gør. Der skal laves meget mere rugbrødsarbejde for at få mændene ind i folden,« siger Anders Borup.

Rugbrødsarbejdet inkluderer opsøgende arbejde gennem eksempelvis fotografens netværk, og det er gennem opsøgende arbejde, at størstedelen af Side 9-mændene er fundet, oplyser han.

»Mindst to køn og alt derimellem«

Ændringen på Side 9 kom samtidig med et nyt slogan til avisen, »Når ingen andre tør«. Begge tiltag var et forsøg på at modernisere avisen med »respekt for«, hvad avisen har stået for i mange år, forklarede Henrik Qvortrup.

»Vi vil ikke længere kun have kvinder på Side 9. Vi kan have mænd. Vi kan have kvinder, som er ældre end maksimalt 40 år, som de er i dag,« sagde Qvortrup og fortsatte:

»Men vi har ikke noget problem med, at der er unge, smukke kvinder på Side 9. Vi skal bare afspejle mangfoldigheden derude. Vi skal have plads til mindst to køn – og alt derimellem.«

Ekstra Bladet vil fortsat gerne afspejle mangfoldigheden derude, siger Anders Borup nu til Berlingske.

»Vi har ingen planer om at smide mændene væk fra Side 9. Selvom Qvortrup ikke længere er chefredaktør og selvom mændene er sværere at trække ind, end vi havde forventet, så giver vi ikke op af den grund. Når man har en kulturinstitution, som Side 9 også er, så tager det længere tid end syv måneder at få ændret på det billede,« siger Anders Borup.

Side 9-pigen kan muligvis godt kaldes en kulturinstitution, hvis man tager de historiske briller på, siger Erik Svendsen, der er lektor ved Institut for Kommunikaton og Humanistisk Videnskab, og som blandet andet forsker og underviser i æstetisk kultur og journalistik.

Et vindue til seksualiteten

Side 9-pigen er en »manifestion af de frisættelsesforestillinger, der kommer med velfærdsstaten,« siger Erik Svendsen med henvisning til de frihedsideer, der fulgte med det, der populært kaldes 68-oprøret.

»Men samtidig er Side 9-pigen jo også en udnyttelse og kommercialisering af kun det ene køn. Det er et vindue til seksualiteten, så på den måde er det kultur, men det er jo et kulturbillede uden lighed,« siger Erik Svendsen og fortsætter:

»Jeg noterer mig i øvrigt, at Ekstra Bladet er blevet mere bornert. Der er – slet ikke for de af herrerne, som jeg har set – billeder af kønsdele, og kvinderne er også mere tildækkede end tidligere. Så Ekstra Bladet er måske mindre frisindet, end man har været,« siger Erik Svendsen.

Således klogere vender vi tilbage til Anders Borup fra Ekstra Bladet, for at finde ud af om ambitionen om at have »mindst to køn og alt derimellem«, som Qvortrup udtrykte det, er opfyldt.

Qvortrup på side ni igen

Har der været nogle repræsentanter for det eller de køn, som Qvortrup kaldte »alt derimellem«, på Side 9, Anders Borup?

»Jeg ved, der har været to transkønnede personer, der har henvendt sig, og hvor der var en positiv dialog. Men de endte begge, desværre, med at få kolde fødder, fordi de var bange for eksponeringen ville blive for stor.«

Anders Borup Sørensen, Ekstra Bladet. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

Hvis de har været transkvinder eller transmænd er de vel stadig enten kvinder eller mænd? »Derimellem« må vel dække over eksempelvis nonbinære personer eller interkønnede personer?

»Jeg er i tvivl om de præcise køn. Jeg har bare fået at vide, at to transkønnede personer har henvendt sig. Men det er bestemt ærgerligt, at de endte med at få kolde fødder.«

Qvortrup sagde også, at der gerne måtte komme folk, der er ældre end 40 år, på siderne. Hvordan er det gået på den front?

»Vi ønsker som sagt stadig et differentieret billede, men jeg kender ikke den præcis formkurve der, altså, om der kommer flere eller færre folk over 40. Men det er en klar mission, at vi gerne vil vise et bredere billede af befolkningen end tidligere.«

I fredagens avis, altså på Side 9-pigens fødselsdag, optræder Henrik Qvortrup faktisk igen på side ni.

Denne gang dog som politisk kommentator og ikke Side 9-mand, da han har begået en analyse, der drejer sig om rapporten fra Minkkommisionen.

Side 9-pigen er i stedet flyttet til side 12.

Hun hedder Katrine, er 21 år gammel og kommer fra Aars.

Opdateret 4/7  17:53: Der har været enkelte Side-9-mænd før Henrik Qvortrup, oplyser en tidligere Side-9 mand til Berlingske. Berlingske beklager fejlen.