Så gik den ikke længere: Syv meter høj statue i København har mistet sit hoved

Statuen »I Am Queen Mary« har mistet sit hoved under gårsdagens storm. Statuen kan dog muligvis reddes, siger museumsinspektør.

»Jeg håber, den vil vække en historisk bevidsthed hos folk og en indsigt omkring kolonitiden, som mange danskere stadig ikke har«, sagde kunstneren Jeannette Ehlers forud for opstillingen til Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den syv meter høje statue »I Am Queen Mary«, som står foran Vestindisk Pakhus i København, har mistet sit hoved.

Det oplyser Københavns Politi til Berlingske. Politiet fik meldingen om skaden søndag eftermiddag og vurderer, at hovedet er blæst af på grund af gårsdagens storm.

Det er tidligere beskrevet, at materialet, som skulpturen er lavet af, ikke har været en langtidsholdbar løsning. Figuren er således opført i flamingo og er overfladebehandlet med plastikspray.

Skulpturen er lavet af den danske kunster Jeanette Ehlers og kunstneren La Vaughn Belle fra Sankt Croix. Som det fremgår har statuen også mistet sit ryglæn, som kan ses i baggrunden. Privatfoto: Jacob Ravn Fold sammen
Læs mere

Henrik Holm, der er museumsinspektør ved Den Kongelige Afstøbningssamling i Vestindisk Pakhus, siger til Berlingske, at man nu vil forsøge at redde statuen.

»De stumper, som kan bruges igen, tager vi ind på værkstedet og opbevarer, indtil de kan monteres. Skulpturen er også tidligere kommet til skade som følge af vejret, så jeg tror, at den kan reddes igen,« siger museumsinspektøren.

Kunstnerne bag skulpturen har siden opførslen forsøgt at indsamle midler, så den kunne opføres i bronze.

I 2019 tilkendegav kulturborgmester i Københavns Kommune, Franciska Rosenkilde, at Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at støtte arbejdet med at gøre statuen til en permanent del af byrummet. Forvaltningen støttede med 52.500 kroner, skrev TV 2 Lorry.

Et mindesmærke

Skulpturen er lavet af den danske kunster Jeannette Ehlers og kunstneren La Vaughn Belle fra Sankt Croix.

Den er navngivet efter den historiske person Mary Thomas, som bliver kaldt Queen Mary og var en af de kvindelige ledere i arbejderopstanden »The Fireburn« på De Vestindiske Øer i 1878.

»I Am Queen Mary« er det første danske mindesmærke om vores kolonihistorie.

»Jeg håber, den vil vække en historisk bevidsthed hos folk og en indsigt omkring kolonitiden, som mange danskere stadig ikke har«, sagde kunstneren Jeannette Ehlers forud for opførslen til Politiken.

Berlingske forsøger at få en kommentar fra Jeannette Ehlers.