S-profil om radioprogram: »Det er udtryk for en forråelse«

Peter Hummelgaard mener, at Radio24syv bør give Henrik Sass Larsen en undskyldning og han synes, at medierne bør overveje, hvonår noget ikke længere er satire, men derimod sladder som »bare har til formål at ødelægge mennesker«

Peter Hummelgaard (S) deltager når Tænketanken Europa på en høring tirsdag den 19. september præsenterer rapporten "De suveræne danskere", der udspringer af et større forskningsprojekt om suverænitet. Udover offentliggørelse af rapporten vil der blandt andet være debat om suverænitet.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Peter Hummelgaard fra Socialdemokratiet har egentligt ikke lyst til at gå ind i diskussionen, men nu gør han det alligevel. Han blander sig i debatten om ét af Danmarks mest aflyttede radioprogrammer, Den Korte Radioavis på Radio24syv. Han mener nemlig, at tiden er kommet til, at den danske mediebranche stiller sig kritisk overfor, hvordan medierne arbejder.

Hans reaktion kommer i kølvandet på de seneste dages diskussion om Den Korte Radioavis' påstande om, at der skulle have været en seksuel relation mellem den nu sygemeldte S-gruppeformand Henrik Sass Larsen og en tidligere DSU-formand. Påstandene - fremført af Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm - har Jørgen Ramskov, ansvarshavende chefredaktør på Radio24syv, sidenhen undskyldt for.

»Jeg reagerer på spørgsmålet om, hvad satire er. Er det at viderefortælle de seneste rygter fra Palæ Bar, mens man er klædt ud som en fiktiv karakter? Det synes jeg ikke. Medierne bør overveje, om det er nok, at man ifører sig en paryk for så - helt frit - at kunne videreformidle »krukket sladder«. Jeg synes, man bør overveje, hvilket ansvar man har her,« siger Peter Hummelgaard.

Skred mellem sladder og satire

Tirsdag fortsatte Den Korte Radioavis med at berette om endnu en S-profils privatliv. Denne gang Nicolai Wammen. Det påståes her, at Wammen dyrker »chemsex, drikker og har et kokainmisbrug«. Værst er dog det faktum, at han - som formentligt bliver landets kommende Finansminister - har et barn med en grønlandsk kvinde, fordi han - antageligvis - snart skal stå for bloktilskuddet til Grønland.

Selv kalder Radio24syvs ansvarshavende chefredaktør udtalelserne fra programmet for en »elegant kommentar« til de seneste dages debat.

Peter Hummelgaard har ikke hørt tirsdagens udgave af Den Korte Radioavis, og han ønsker derfor ikke at udtale sig om de påstande, som her fremføres. Han understreger samtidigt, at hans kritik ikke er rettet mod de mennesker, som medvirker i programmet, eller mod det konkrete, der siges. I stedet er kritikken »mere generel«. .

»Der er sket skred i forhold til, hvad der kan kaldes for satire, og hvad der er sladder, som kun har til formål at ødelægge mennesker. Det sidste hører ikke hjemme i æteren. Det er dét, jeg synes, mediebranchen skal diskutere,« siger Peter Hummelgaard.

»Nemt og trivielt« at undskylde

Radio24syv-chefredaktør Jørgen Ramskov har tidligere beklaget udtalelserne fra Den Korte Radioavis om Henrik Sass Larsen og Alexander Grandt i radioprogrammet »Q&A«, og i går undskyldte mediechefen også til den tidligere DSU-formand.

Men, Peter Hummelgaard kan ikke lade være med at undre sig over, hvor undskyldningen til Henrik Sass Larsen mon bliver af. Ham bekendt er sådan en nemlig ikke faldet - endnu.

»Det er nemt og trivielt at undskylde hver uge. Jeg synes, det er fint, at man har valgt at undskylde overfor Alexander, men hvor er den til Henrik? Både for det her, men også for de utallige andre ting, der intet har at gøre med hans offentlige virke, men som også er blevet sendt i æteren,« siger Peter Hummelgaard.

Redaktionsmødets skraldespand

Peter Hummelgaard vil ikke sige, hvad han mener, Den Korte Radioavis bør gøre i fremtiden. Det er nemlig en diskussion, som mediecheferne skal tage og ikke politikerne. Men han reagerer alligevel nu, fordi han ikke tror på, at Frederik Cilius, som spiller Kirsten Birgit, finder på det hele selv.

»Jeg tror, at der er en masse journalister, som hører alt muligt, som de ikke kan gå videre med, fordi det er for useriøst. Det som skrottes på redaktionsmødet sendes så videre til Den Korte Radioavis,« siger Peter Hummelgaard.

Han efterspørger derfor, at man internt i mediebranchen diskuterer, hvilke metoder man bruger, og hvad man gerne vil give modtagerne. Her pointerer han også, at man som folkevalgt bør vide, hvad man fra mediernes side har med at gøre i forhold til hvilke påstande, der kan forventes at blive bragt om ens private forhold.

»Jeg synes, det er en relevant diskussion, som mediecheferne bør tage. I mine øjne siger det her noget om den medievirkelighed, vi befinder os i 2019, hvor nogle skaber morskab uden at tænke på de store konsekvenser, som det har for de mennesker, der stiller sig til rådighed for samfundet. Jeg synes, det er udtryk for en forråelse,« siger Peter Hummelgaard.