S afviser forslag fra blå blok: »Det ville være en kæmpe fejl«

Regeringen satser på et bredt politisk flertal bag en ny medieaftale. Men den afviser de borgerliges forslag om at privatisere DRs P3. Til gengæld vil man godt diskutere flere penge til TV 2s regioner.

»Det er afgørende, at vi ikke binder DR til alene at producere til nicher, som ikke kan klare sig på markedsvilkår,« siger medieordfører Kasper Sand Kjær (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Eis
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det ville være en kæmpe fejl.«

Så kort og kontant afviser regeringen et forslag fra De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti om at privatisere DRs mest aflyttede radiokanal, P3.

»Det forslag er en tilbagevenden til en lidt gammeldags og ideologisk måde at føre mediepolitik på, hvor det handler om at gøre DR mindst muligt. Det ville være en kæmpe fejl at privatisere P3, som er en af de eneste kanaler, der formår at levere public service til de unge, som er glade for kanalen,« siger Kasper Sand Kjær, Socialdemokratiets medieordfører.

Han peger på, at alle medier har meget svært ved at nå de unge, som primært de store streamingtjenester har fat i.

»Men netop P3 har godt fat i de unge med public service med nyheder, kultur, musik og samfundsstof,« siger Kasper Sand Kjær.

Tre borgerlige medieordførere, Birgitte Bergman (K), Jan E. Jørgensen (V) og Dennis Flydtkjær (DF), beskrev onsdag i en kronik i Berlingske deres ønsker til en ny medieaftale. Her foreslog de blandt andet en privatisering af P3.

»Hvorfor ikke lade private prøve kræfter med en hel radiokanal uden reklamer? Vi har tidligere med succes etableret et privat alternativ til taleradioen P1,« skrev de.

Ingen deadline for aftale

Der har i flere uger været forhandlet om en ny medieaftale, og regeringen har ikke sat nogen deadline for forhandlingerne.

»Vi har ikke travlt. Vi vil gerne lave det bedst mulige medieforlig, og vi giver det den tid, som det kræver,« siger Kasper Sand Kjær.

Ved det seneste medieforlig pålagde den borgerlige regering DR millionbesparelser. Nu vil den socialdemokratiske regering føre millioner tilbage til DR. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv).

Regeringen fremlagde i februar sine ønsker til en ny medieaftale. Den ønsker at styrke DR på tre områder.

»DR skal styrke sin digitale tilstedeværelse, så man kan tage konkurrencen op med HBO, Netflix og andre streamingtjenester. Derfor skal DR tilbyde et godt digitalt indhold, som danskerne har lyst til at bruge. Desuden skal DR styrke public service-indhold til unge. For det tredje skal DR styrke den regionale dækning. Vi kan se, at den lokale og regionale nyhedsjournalistik er udfordret i disse år. Derfor foreslår vi, at vi styrker de private medier, men vi vil også gerne styrke DR på dette område,« siger Kasper Sand Kjær.

De tre borgerlige politikere afslog i kronikken regeringens forslag om at pålægge streamingtjenester som HBO og Netflix et såkaldt kulturbidrag på fem procent af omsætningen. Regeringen vil bruge pengene til at producere dansk indhold.

De borgerlige mener, at forslaget vil gøre det dyrere at abonnere på streamingtjenesterne. I stedet foreslår de en såkaldt investeringsforpligtigelse, så streamingtjenesterne forpligtes til at producere dansk indhold.

»Det siger sig selv, at når et abonnement på en streamingtjeneste koster mindre, end en dvd-film gjorde for ti år siden, så er der færre penge til dem, som producerer dansk indhold. Derfor mener vi, at streamingtjenesterne skal betale noget til puljer, som skal gå til dansk indhold – puljer, som også streamingtjenesterne kan søge. Hvis man alene laver en investeringsforpligtelse, så vil man ende med kun at forpligte streamingtjenesterne til at lave den type indhold, som de allerede laver i dag,« siger Kasper Sand Kjær.

Regeringen tror på bredt forlig

Han håber og tror på et bredt forlig om en medieaftale i modsætning til det sidste, hvor den borgerlige regering med daværende kulturminister Mette Bock (LA) for bordenden indgik et smalt forlig, der blandt andet førte til store besparelser i DR.

»Lige præcis når det handler om mediepolitik og om, hvordan vi understøtter den demokratiske samtale i medierne og om produktion af dansk indhold, så vil det være klædeligt med en bred politisk aftale,« siger Kasper Sand Kjær.

Hvordan vurderer du mulighederne for et bredt forlig?

»Vi forhandler med alle omkring bordet, og det kræver, at alle er parat til at gå på kompromis. Men det er klart, at det ikke er befordrende at forhandle gennem kronikker i Berlingske,« siger Kasper Sand Kjær.

DR er ikke kun til nicher

Har regeringen konkrete ønsker til DRs indhold?

»Vi ønsker, at DR producerer public service-indhold til unge. DR er nødt til at forholde sig til en ny virkelighed, hvor man ikke bare konkurrerer med TV 2 og TV3 om, hvad danskerne skal se. Man konkurrerer på et stort internationalt marked med streaminggiganter om danskernes tid. Det er afgørende, at vi ikke binder DR til alene at producere indhold til nicher, som ikke kan klare sig på markedsvilkår. Hvis vi gør det, risikerer vi at skabe et DR, som ikke samler danskerne og dermed ikke skaber en fælles offentlighed.«

Kan du uddybe, hvad god public service til unge er?

»Det er ikke politikernes opgave at definere det. Det ved dygtige mennesker i DR og den kreative branche meget mere om. Men vi kan se, at unge er dem, som bruger public service mindst, og det skal vi gøre noget ved gennem godt, dansk, originalt indhold,« siger Kasper Sand Kjær.

TV 2s regioner også i spil

Regeringen har foreslået at støtte DRs regionale dækning med 264 millioner kroner fra de såkaldte merlicensmidler de kommende fire år (2022-2025), et forslag, som ikke møder opbakning fra de borgerlige.

Hvad siger du til de borgerlige partiers forslag om at bruge pengene på TV 2s regionale stationer i stedet?

»Der er ingen tvivl om, at TV 2s regionale stationer er en del af en stærk regional dækning. Vi er åbne for at drøfte, hvordan vi kan styrke dækningen i regionerne, også TV 2 regionerne, på den ene eller anden måde,« siger Kasper Sand Kjær.