Rygere makker ret

Siden onsdag har rygerne måtte gå uden for på danske beværtninger, hvis rygetrangen skulle melde sig. Berlingske.dk har snakket med nogle af de restauratører, der har været vant til et større klientel af rygere.

Det er slut med at ryge på beværtninger. Arkivfoto: Lea Meilandt Mathiesen Fold sammen
Læs mere

Vil du med ud at ryge?

Mange genkender formentlig denne klassiske lidt henkastede kommentar fra den daglige arbejdsgang, skolegård eller måske efter en længere bustur. Og siden onsdag har den formentlig været benyttet en kende mere i det danske natteliv.

For nu siger loven, at man skal gå uden for, hvis man trænger til en cigaret. En tvang, der måske kunne få nogle rygere til at brokke sig eller ligefrem nægte. Men sådan ser virkeligheden ikke ud. Snarere tværtimod.

Ikke ét tilfælde

På spillestedet Vega i København har man siden den 15. juni kørt rygeforbud i salene og har ikke haft problemer med sure gæster.

- Vi har haft en håndfuld tilfælde, tror jeg. Mellem 5 og 10 over to måneder i den røgfrie sal. Og det er jo stort set ingen, fortæller Magnus Restofte, PR & Kommunikationschef på Vega.

- Alle ved, at det her griber ind nattelivet, men til gengæld har vi fået så mange positive tilkendegivelser. Vi tror ikke, at vi kommer ud i en situation, hvor vi bliver tvunget til at tage hårdere midler i brug over for en gæst.

Denne accept fra kunderne har han også mærket til fulde siden i onsdags, hvor der ikke har været ét eneste tilfælde på Vega, hvor nogen er begyndt at ryge inden for. Og hvis det skete, var der snarere tale om en forglemmelse.

På spillestedet Train i Århus har erfaringen været den samme.

- Det er gået relativt uproblematisk. Vi har ikke haft nogen, der er blevet sure over ikke at måtte ryge. Tidligere har vi mærket en tendens til, at det er blevet socialt uacceptabelt at ryge, så det har egentlig ikke budt på de store ændringer, da forbuddet kom, siger Kim Skettrup, Udviklingschef på Train.

Majoritet af rygere

Pool og barstedet Café Ludvigsen i København har ifølge restauratør André Simonsen været vant til at omtrent ni ud af ti gæster var rygere. Men heller ikke her har rygerne brokket sig.

- Vi har ikke haft noget problem. Folk har slukket smøgen, når vi bad dem om det, og det skete kun, hvis de i farten glemte rygeforbuddet, siger André Simonsen.

Og den ældre generation. Dem der kan lide de dyder, der måske lægger sig op af 50'ernes jazz. Dem, der har været vant til en cigaret gennem det meste af livet. Hvad med dem?

- Over de seneste år har cigaretsalget været faldende hos os, så det er som om, det går den vej, siger Bo Haahr, restauratør, Copenhagen Jazzhouse.