»Rummelighed betyder, at der skal være plads til alle – bare ikke dem, der ikke er rummelige«

Sigmund Trondheim fra X Factor langer i en Instagram-video ud efter indvandrere og Nørrebro. Derfor er hans optræden til Danish Rainbow Awards aflyst. Det har skabt debat på Facebook. Berlingske har spurgt arrangørerne bag showet, hvorfor Sigmund ikke længere skal optræde.

Sigmund Trondheim har beklaget videoen og fjernet den fra sin Instagramprofil. Fold sammen
Læs mere
Foto: UNGER, ANTHON

Sigmund Trondheim, tidligere X Factor-deltager og nummer tre ved dette års Melodi Grand Prix, lagde 18. februar en story op på sin Instagramprofil, hvor han langer ud efter indvandrere og Nørrebro.

Den nu slettede video har medført, at hans optræden til prisuddelingsshowet Danish Rainbow Awards, der hylder rummelighed og mangfoldighed, er blevet aflyst.

Videoen og Danish Rainbow Awards’ beslutning har skabt debat på Facebook. Nogle mener, at det er på sin plads, at hans optræden er blevet aflyst, fordi han udtaler sig kritisk om en befolkningsgruppe og derfor ikke kan deltage i et show, der hylder, at der skal være plads til alle. Andre mener, at han skal have lov til at ytre sin holdning, uanset hvad den er.

Berlingske har spurgt Niels Holm, presseansvarlig for Danish Rainbow Awards, hvorfor Sigmunds optræden er aflyst.

Hvorfor skal Sigmund ikke længere optræde til Danish Rainbow Awards?

»På grund af den Instagram-story, hvor han udtaler sig meget uheldigt om folk af anden etnisk herkomst og en minoritet«.

Hvad er det helt præcist ved videoen, der gør, at han ikke længere må optræde til showet?

»Danish Rainbow Awards er et show, der handler om rummelighed og respekt og mangfoldighed, og hvis ikke man udviser det, så kan man ikke være med«.

Hvad betyder rummelighed for jer?

»At der skal være plads til alle«.

I har fortalt til oaonline.dk, at de holdninger, Sigmund giver udtryk for, ikke harmonerer med Danish Rainbow Awards værdier. Kan du uddybe det?

»Vi diskriminerer ikke over for hverken seksualitet, køn, race eller religion, så den udtalelse, han kommer med, harmonerer ikke med vores værdier. Jeg synes, kommentaren var over stregen«.

Er der plads til, at deltagere til Danish Rainbow Awards kan give udtryk for deres holdninger, uanset hvilke holdninger de har?

»Ikke på aftenen og i showet. Danish Rainbow Awards er ikke et politisk show. Folk må have de holdninger, de har lyst til, det skal bare ikke være til showet. Der en udsat gruppe med anden etnisk baggrund end dansk, og dem skal jeg også sørge for, føler sig velkommen. Man får det jo til at lyde, som om jeg vil blande mig i, hvad folk mener til dagligt, men det vil jeg ikke«.

Du siger, at du ikke vil blande dig i, hvad folk mener uden for showet. Men er det ikke at blande sig i, hvad Sigmund mener, når han lægger en video op, som ikke har noget med showet at gøre, og det så bliver besluttet, at han ikke længere må optræde til showet?

»Nej. Vi har bare valgt at sige, at er det de holdninger, han giver udtryk for, så skal han ikke være en del af vores show«.

Betyder det, at der ikke er plads til, at deltagere til Danish Rainbow Awards giver udtryk for deres holdninger, uanset hvilke holdninger det måtte være?

»Folk må gerne have masser af holdninger, hvis de er positive«.

Er der kun plads til, at deltagerne har positive holdninger?

»Til LGBT-personer, ja«.

I Danmark har man ytringsfrihed og lov til at komme med sin egen holdning. Hvad tænker du om det?

»Jamen det er da dejligt, at man kan lægge sine holdninger ud på de sociale medier«.

Men kun hvis de er positive?

»Det må man selv om. Man må bare tage konsekvenserne af de holdninger, man lægger derud. Og konsekvensen er, at hvis man har en negativ holdning til minoriteter, så kan man ikke være en del af et show, der fejrer f.eks. LGBT, som er en minoritet«.

Hvorfor?

»Fordi jeg ikke synes, det harmonerer med, at det skal være et show, der handler om rummelighed. Rummelighed betyder, at der skal være plads til alle – bare ikke dem, der ikke er rummelige«.

Mener du, at der er plads til alle?

»Jeg mener, det er den måde, man kan gøre plads til flest muligt«.

TILBUD: Få fuld digital adgang til berlingske.dk for 0 kr. første måned. Herefter kun 99 kr./md.