Roskilde Festival: Velkommen til drømmenes by!

Mens de fleste må spurte og kæmpe for at sikre sig en teltplads på Roskilde Festival, kan andre tage det roligt, for Dream City har allerede stået færdig længe. Velkommen til mormors kolonihavehus, et bibliotek med det hele og et sted at diskutere "Game of Thrones"!

I Dream City på Roskilde Festivals campingområde er campsene mere end bare telte og makrel. Her har hver af dem et tema, og festivalgæsterne har arbejdet hele foråret med at bygge dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

For en, som aldrig før har sat sine ben på Roskilde Festival, er virvaret, da campingpladsen åbner lørdag, nok til at sætte tvivlen i gang. På ganske få minutter vælter tusinder og atter tusinder af festivalgæster ind på pladsen, og set udefra ser ingen rigtig ud til at have øje for andre end sig selv, mens de stormer ind.

Men midt i kaosset af højlydte stemmer, nabokrig, peefences og mængder af mennesker, der har tilbragt mange timer under en klar blå himmel uden at huske solcreme, og hvoraf flere ser ud til at have indtaget langt mere procentholdig væske end vand, er der også noget andet: Steder, hvor gæsterne tager hånd om hinandens fest.

Et af dem er Dream City.

Måske det skyldtes den lune sommeraften, den løsslupne stemning eller noget helt tredje. I hvert fald begyndte hjertet at banke roligere, mens to jomfruelige øjne spejder ud over den del af det enorme campingområde, der er bygget af de festivalgæster, der »tør drømme stort«.

Glitter wrestling og morgensang

Måske de allerede er sumpet ind i deres egen lille drømmeverden, men flere af festivalens gæster tager billeder af sig selv og hinanden ved indgangen. Den er markeret med ni store bogstaver, der minder om det ikoniske Hollywood-skilt.

Står man i den ene ende af Dream Citys område, er der camps, længere end øjet rækker. 83 i alt, hvis man skal tro arrangørerne - og som førstegangsgænger tør man ikke andet. Det er næsten uvirkeligt, at der kun er tale om en brøkdel af Roskilde Festival.

Alle 83 camps er opbyggede efter forskellige temaer, og det kræver lidt at få adgang. Der skal ansøges, og man skal godkendes, inden man lukkes gennem nøglehullet til drømmeland.

Men hvad kan man så finde her? Det korte svar er: Næsten alt. Også det, man ikke har brug for. Her er campen, der hylder mormors kolonihavehus, og har man lyst til noget lidt vildere,  er det efter sigende muligt at prøve noget så eksotisk som glitter wrestling i Unicorny Camp.

Fælles for de mange camps, som de godt 2000 beboere - eller dreamers - har brugt de seneste to måneder på at bygge, er, at de er skabt ud fra gruppernes drøm om, hvordan de kan bidrage til fællesskabet på festivalen.

Dermed er det unikke kvarter, som Dream City er, et tydeligt tegn på, at festivalen for mange handler om meget mere end bare musik - eller indtagelse af af store mængder alkohol. I stedet er det et sted, hvor  man skaber minder for livet. For sig selv og for andre.

Et de tydeligste eksempler på dét kan findes på Bodegaen: En lille, åben bygning, der til fulde lever op til forestillingerne om en gammeldags beværtning uden for mange dikkedarer.

Bodega-campen brændte ned i marts, men flere af beboerne i Dream City har doneret penge til genopbygningen. Målet er, at stedet skal bringe »hyggelig og varm stemning« til dem, der kommer forbi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

En tur ned ad Memory Lane

Lørdag aften var stemningen her allerede tidligt ganske god. Mens en gruppe mænd sad og drak øl ved et borde-bænkesæt, var der flere, der dansede indenfor i den lille bygning, til tonerne af dansktop. Lugten af cigaretter sendte én tilbage til mindet om tider, da rygeforbud endnu var en by i Rusland.

For blot nogle få måneder siden var stemningen dog ganske anderledes. Den originale bodega var nemlig brændt ned, og pludselig var gode råd dyre.

»Det var presset. Men vi er her i dag, og det skyldes private donationer fra mange forskellige, hjælp fra Roskilde Festival i form af overskydende materialer og hårdt arbejde fra holdet bag,« siger Emil Nielsen, der for syv år siden startede konceptet med nogle venner.

Dengang var tanken at skabe en varm og hyggelig stemning i stil med den, han kendte fra juleaften, hvor han mødtes med sine venner til en øl på det lokale bodega, når festlighederne derhjemme var slut. Håbet var også, at stedet ville minde folk om familiefester, hvor den sjove onkel altid ender med at ville tage en vild svingom med alle, der står stille længe nok.

»Det kræver ikke meget at være med her. Konceptet er i sig selv meget inkluderende. Alle kan være med. Og alle er med, og de ser ud til at hygge sig. Jeg tror også, at det er årsagen til, at så mange fra de andre camps har hjulpet os til at stå her i dag, selv om det tidligere på året så sort ud,« siger Emil Nielsen.

Biblioteket I Dream City rummer mere end 300 bøger mv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Spillet, man skal tabe

Mens man bevæger sig rundt i Dream City, får man forskellige indtryk hele tiden. Mest gennemtrængende er dog stadig den samme lugt som findes overalt på Roskilde Festivals campingområde den første dag: Tørt strå, efterfulgt af en lidt kras fornemmelse i næseborene efter støvet, der endnu ikke synes at have lagt sig.

Biblioteket er et godt eksempel på, at de fleste camps har stor tillid til, at ingen har andet end gode intentioner. Her kan man låne over 300 forskellige tegneserier, bøger eller pornoblade. Der holdes intet opsyn i biblioteket, i stedet regner man med, at folk leverer dét tilbage, som de har lånt. Måske det sker om en time, måske først næste dag, måske først næste år. Det er lige meget, så længe værket kommer retur. Og det er faktisk sket, at folk er kommet brødebetyngede tilbage længe efter. Rekorden er så vidt vides tre år.

To af Bibliotekets beboere slapper af i aftensolen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Er man i stedet til noget mere action end bogstaver, kan man besøge Camp Croquet, der består af nuværende og tidligere studerende fra DTU. Det er femte år, at gruppen sørger for, at andre kan slå sig ned til et avanceret spil »ølkroket«.

Selv for en ganske ny spiller er det tydeligt, at der på den nydeligt opsatte bane er lidt flere udfordringer end normalt. Adskillige øldåser står opstillet i et kaotisk mønsker, og er man så klodset at ramme én - eller flere - af øldåserne, ja, så vinder man simpelthen retten til at bunde en øl. Dermed er der nødvendigvis ikke tale om et spil, man gerne vil mindes.

Camp Crouqet I Dream City på Roskilde Festival har linet op til en spændende kroketdyst for dem, der kommer forbi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Camp of Ice and Fire

Midt i vrimlen af shorts og sommerkjoler toner også flere gæster frem. der er iklædt kostumer. Midt på et bord, der er udsmykket som et kort, som de fleste af os genkender som Westeros, står en ung kvinde og danser. Hun er klædt ud som en kvindelig udgave at Khal Drogo, der var den første, som Daenerys Targaryen forelskede sig i. Ja, du har gættet rigtigt! Der er selvfølgelig tale om en camp, der hylder bøgerne bag »Game of Thrones«, George R.R. Martins serie »A Song of Fire and Ice«.

Camp of Ice and Fire er stærkt inspireret af bøgerne bag »Game Of Thrones«.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

»»Game of Thrones« er slut, men historien er endnu ikke færdiggjort. Vi håber, at folk vil komme her og tale om både bøger og om serien, som vi alle kender til og har fulgt med i,« siger en af campens beboere, Jonas Juel Olsen.

I tre år har campen ligget i top tre i konkurrencen om at blive årets camp. Jonas Juel Olsen håber, at det i år er Camp Ice and Fire´s tur, men han er lidt nervøs for naboerne i Camp Nam, der er opkaldt efter Robbie Williams-filmen »Good Morning, Vietnam«.

Udstyret med militæruniformer, grønne hjelme og en miniaturetank er Camp Nam klar til at levere både morgentræning og radio, som de sender via deres højttalere til beboerne i Dream City. Er man morgenfrisk, kan man løfte tunge sandsække, og spørger man pænt, er der også rig mulighed for at løfte trofæet fra sidste år: En kæmpe ølbon.

Camp Nam er inspireret af filmen »Good Morning Vietnam«. Her er der morgenradio og morgentræning hver morgen for de friske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Om det bliver Camp Nam, der igen i løber af med sejren, eller om fjerde gang skal vise sig at være lykkens gang for GoT-fansene, vides endnu ikke. Sikkert er det dog, at de alle har tænkt sig at give dem, der stikker hovedet forbi, en god oplevelse, når de bevæger sig gennem drømmenes by.

Mens lørdag, den allerførste dag på Roskilde Festival, så småt gik på hæld, begyndte de første store fester for alvor at gå i gang, og mens musikken kun blev højere, kom en snigende følelse af, at nogle af stederne kunne være ret fede at besøge igen. Lørdag aften så det ud til, at flere havde fået samme tanke.

Aftensol på festivalens første dag i campingområde øst. Folk begynder at søge mod de mange store fester, der er på pladsen. Roskilde Festival er for alvor begyndt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.