Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Torsdag kunne man læse, at kun to af 59 voldtægtssager på Roskilde Festival mellem 2010 og 2019 har udløst en dom til en gerningsmand.
Nu udtaler festivalens talsperson, Christina Bilde, til Politiken, at man fremover vil tage andre midler i brug for at komme grænseoverskridende eller krænkende adfærd til livs på festivalen.
»Hvis du overskrider nogens grænser, så risikerer du at blive smidt ud af festivalen,« siger hun til Politiken.
Billetten til Roskilde Festival bliver ved ankomsten på festivalpladsen byttet ud med et armbånd, der giver adgang til festivalen. Og det er det armbånd, som festivalen nu vil erstatte med et såkaldt advarselsarmbånd, hvis en festivalgænger opfører sig krænkende eller grænseoverskridende.
Et eksempel, som tidligere ikke førte til konsekvenser for en grænseoverskridende festivalgænger, kunne ifølge Christina Bilde være, da en festivalgæst i 2019 klagede over et telt, hvorpå der var spraymalet ordet »voldtægtstelt«. Dengang blev sagen ligeledes dækket af Politiken, der kunne fortælle, at teltet ifølge klageren tilhørte nogle drenge på 17-18 år.
Klageren fik i første omgang blot et svar om, at festivalen »desværre ikke kunne kontrollere, hvad alle festivaldeltagere skriver på deres ting«, og hvor klageren blev opfordret til at kontakte politiet, hvis hun følte sig truet. Siden blev skriften på teltet dog dækket med gaffertape af festivalpersonale, som også tog en samtale med drengene om den grænseoverskridende adfærd.
Men nu ville en sådan adfærd altså udløse et advarselsarmbånd, som udskifter det oprindelige armbånd.
Det er dels en synlig, og måske pinlig, markering af, at man har opført sig grænseoverskridende, og kan ved gentagen adfærd udløse først en bortvisning på én dag og siden en bortvisning fra resten af festivalen, udtaler Roskilde Festivals sikkerhedschef, Morten Therkildsen til Politiken.
Advarselsarmbånd er et blandt flere tiltag, der skal gøre det mere trygt at gå på festival.
Advarselsarmbåndet er i sig selv ikke nyt. Ifølge TV 2 Lorry blev en 19-årig nordmand eksempelvis tildelt et sådant i 2018, efter han kravlede op på taget af en politibil.