Rohde angriber ny DAB-udmelding fra Kammeradvokaten: »Det er en kafkask situation, der minder mig om DDR«

I et nyt notat fra Kammeradvokaten konkluderer man, at Radio- og TV-nævnet ikke kan tilbagekalde programtilladelsen, medmindre der er sket væsentlige fejl. Men det er Radio-og TV-nævnet selv, der skal vurdere, om der er sket fejl i forbindelse med DAB-udbuddet, som Loud vandt. »Det kalder jo på en lovændring,« lyder kritikken fra de Radikales medieordfører, Jens Rohde.

Jens Rohde kalder det en »kafkask situation«, at det er Radio- og TV-nævnet, der selv skal vurdere, om nævnet har begået fejl i forbindelse med behandlingen af udbuddet om DAB-kanalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen

Kulturministeriet har i forbindelse med debatten og kritikken om den udbudsproces, der har været i forbindelse med DAB-kanalen, bedt Kammeradvokaten vurdere det retslige grundlag i forhold til, om det er muligt at tilbagekalde eller annullere programtilladelsen. Altså, om man kan lade udbuddet gå om.

På et møde torsdag mellem Kulturministeriet og partiernes medieordførere blev der fremlagt et notat fra Kammeradvokaten, hvor man har undersøgt, om det er muligt enten at foretage en ny evaluering af de indkomne tilbud eller helt annullere udbuddet.

Konklusionen er, at »Radio- og tv-nævnet ikke kan tilbagekalde den meddelte programflade, medmindre der foreligger væsentlige fejl i forbindelse med gennemførelsen af udbudsprocessen og/eller evalueringen af de indkomne bud, som medfører en risiko for, at den ansøger, der har fået tildelt programtilladelsen, ikke burde have fået den tildelt«.

Men Kammeradvokaten konkluderer derefter, at det i sidste instans er Radio-og TV-nævnet selv, »der som kompetent myndighed vil skulle vurdere, om udbuddet er forbundet med sådanne fejl, at programtilladelsen skal tilbagekaldes«, lyder det i notatet.

Jens Rohde (R), medieordfører

»Det er en kafkask situation, og det minder mig om DDR. Man har indrettet loven sådan, at det er Radio- og TV-nævnet selv, der skal beslutte, om nævnet har begået fejl. Det kalder jo på en lovændring.«


At det ifølge notatet er Radio- og TV-nævnet selv, der skal vurdere, om der er sket fejl i processen, er ifølge medieordfører Jens Rohde (R) helt håbløst.

»Det er en kafkask situation, og det minder mig om DDR. Man har indrettet loven sådan, at det er Radio- og TV-nævnet selv, der skal beslutte, om nævnet har begået fejl. Det kalder jo på en lovændring,« siger Jens Rohde og fortsætter:

»Vi kommer til at lave nogle gennemgribende ændringer af loven. Vi skal have en lov, der bliver tidssvarende. Når man har et nævn, der skal vurdere, hvordan kan man skal lave radio og udforme et udbudsmateriale, er vi er nødt til at sikre, at det er nogle, der har forstand på at lave radio,« siger Jens Rohde.

Her hejser Radio24syv flaget for sidste gang:

 

»Jeg er dødhamrende træt af hele sagen. Det er en losseplads at rydde op i. Det ser ikke pænt ud, for man bliver beskidt, når man rydder op i en losseplads – men det bliver vi nødt til for at bygge en mediepolitik, så vi kommer ud af fortidens åg. Der er behov for noget gennemgribende,« siger Jens Rohde.

Jens Rohde ser nu frem til Radio- og TV-nævnets svar på de spørgsmål, der er stillet fra blandt andre Radio24syv. De bliver offentliggjort i dag kl. 12. Men han forventer ikke, at Radio- og TV-nævnet kommer til at »indrømme« nogen fejl.

»I sidste ende – hvis der ikke er nogen selverkendelse i nævnet – så står man tilbage med en domstolsafgørelse. Derfor mener jeg ikke, kampen er slut endnu. Der er stadig så mange spørgsmål, og jeg kan ikke forstå, hvis nævnet ikke selv kan se, at der er nogle ting her, der ser en lille smule mærkelige ud. Det er jo ingen skam at erkende, hvis man har overset en oplysning eller ikke har kunnet forholde sig til noget upræcist. Nu får vi svarene, og så må vi tage den derfra,« siger han.