Rocklegende går i kødet på Putin: »Det virker hyklerisk«

Et interview med Vladimir Putin har fået ikonet Elton John til tasterne. Rusland har ingen problemer med homoseksuelle, og landet er blevet »fordømt« for homofobi, lød det fra præsidenten. Så begyndte rocklegenden at påpege den russiske censur. Og han har prøvet det på egen krop.

(ARKIV) Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL New

Har Rusland intet problem med homoseksuelle – eller er Vladimir Putin en hykler? Spørger man Elton John, er der ingen tvivl om svaret.

Det britiske rockikon har i et åbent brev sendt en klar retorisk bredside mod den russiske præsident Putin. Det sker efter, at det russiske statsoverhoved gav et interview under G20 topmødet i Osaka. Her slog præsidenten blandt andet fast, at Rusland »er blevet fordømt for vores påståede homofobi. Men vi har ikke nogle problemer med LGBT-personer«.

Præsident Vladimir Putin

»Nogle ting virker overflødige i vores øjne. De påstår at børn nu kan have fem eller seks kønsroller.«


»Lad dem leve, som de har lyst til,« fastslog han over for den amerikanske finansavis Financial Times, men tilføjede efterfølgende:

»Men nogle ting virker overflødige i vores øjne. De påstår, at børn nu kan have fem eller seks kønsroller.«

Det betyder dog ikke, at kønsidentitiet er et problem – pointerede Putin – men tilføjede, at »det må ikke få lov til at overskygge kulturen, traditionerne og traditionelle familieværdier for millioner af mennesker, som udgør kernen af befolkningen.«

Og kort efter var Elton John ved tasterne.

»Det er hykleri i mine øjne«

I et åbent brev anklager den 72-årige rockstjerne nu præsidenten for at tale med to tunger. På den ene side taler Putin om at rumme seksuel diversitet, på den anden censoreres homoseksualitet, lyder argumentet.

»Dette virker som hykleri i mine øjne,« konstaterer Elton John.

Når netop Elton John er i vælten, hænger det bl.a. sammen med, at de russiske filmdistributører tidligere i år valgte at censurere den biografiske film »Rocketman«. Den 121 minutter lange spillefilm handler om den britiske musikers vej fra en tilværelse i London-forstaden Pinner – og det borgerlige navn Reginald Dwight – til at blive en af verdens bedst sælgende musikere. En rejse, som indebærer omfattende mængder af stoffer og spiritus.

Alligevel var det ikke det, som de russiske distributører slog ned på. Ifølge den britiske avis The Guardian skulle filmens talrige sexscener og referencer til Elton Johns homoseksualitet være skåret fra. Det samme skulle filmens slutning, hvor det oprindeligt fremgår, at Elton John i dag bor med sin mand og to sønner.

Ifølge den russiske filmkritiker Anton Dolin skulle slutningen i den russiske version lægge vægt på, at han oprettede en AIDS-fond og fortsat arbejder med sin musikmakker.

Elton John

»Dette virker som hykleri i mine øjne.«


Det bringer Elton John frem til en pointe:

»Du ønsker, at LGBT-personer skal »være glade«, og at »vi har intet problem med det«. Alligevel har russiske distributører sat min film »Rocketman« gennem en hård censur ved at fjerne alle referencer til hvordan jeg fandt min sande lykke gennem mit 25 år lange forhold med David og at opfostre mine to smukke sønner,« lyder det i det åbne brev.

Se traileren til Rocketman herunder.