Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Komælk
Som de fleste kender den. Findes i et hav af arter med mere eller mindre fedt i. Den almindelige mælk er først og fremmest en rig kilde til kalk, som er en vigtig del af vores knogler.
Forskere og eksperter har i årevis diskuteret, om komælk egentlig er sundt for os eller ej, og komælken er derfor gennem tiden blevet beskyldt for både at være kræftfremkaldende og uundværlig for kroppen.
Laktosefri mælk
Den laktosefri mælk er i bund og grund almindelig mælk. Men for at fjerne mælkesukkeret, filtrerer producenten først mælken og derefter tilføjes enzymet laktase, så alt mælkesukkeret er fjernet, inden produktet når forbrugeren. Det betyder også, at den laktosefri mælk indeholder de samme næringsstoffer som almindelig komælk.
Soyadrik
Er fremstillet af soyabønner og vand og indeholder derfor hverken laktose eller mælkeprotein. Alligevel indeholder soyadrikken en del andet protein, fibre og ikke ret meget sukker.
Bruger man soyadrik som erstatning for komælk, skal man være opmærksom på at få kalk, hvis det ikke er tilsat soyaproduktet.
Risdrik
Et alternativ til komælk, der ligesom soyadrik er helt fri for animalske produkter. Risdrikken indeholder derfor ikke naturligt nogle af de stoffer, der er i mælk. Produktet er fattigt på protein og indeholder meget sukker. Derfor anser nogle eksperter ikke risdrikken som et særligt sundt alternativ til komælk.
Havredrik
Er ligesom soya- og risdrik 100 procent plantebaseret. Havredrik er et af de nyere alternativer til komælk og indeholder langt flere kulhydrater og mere sukker end de andre.
Til gengæld indeholder havredrikken ligesom soyadrik en del fibre, der er vigtige for, at kroppen kan bevare en god tarmfunktion.
Kokosmælk
Kender mange af os nok fra det asiatiske køkken, hvor dens fedme er god til de stærke krydderier. Mælken fremstilles ved at presse kokoskødet, som indeholder op imod 50 procent fedt. Kokosmælken er altså ikke den væske, der ligger i kokosnødden, når den åbnes.
På grund af det høje fedtindhold anbefales det ikke, at man erstatter sit mælkeforbrug med kokosmælk.