Rensdyr må blive på jorden i julen

Storbritanniens eneste fritgående rensdyrflok må holde sig i ro julen, fordi de engelske myndigheder prøver at forhindre kvægsygdommen blue tongue i at sprede sig.

Storbritanniens eneste fritgående rensdyrflok må holde sig i ro julen på grund af kvægsygdommen blue tongue. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kacper Pempel

Storbritanniens eneste fritgående rensdyrflok har fået spoleret julens mange opgaver af et udbrud af kvægsydommen blue tongue.

De engelske myndigheder har indført skærpede restriktioner, og det går nu hårdt ud over Tilly Smith og hendes 140 rensdyr. De når kun at deltage i halvdelen af de mange planlagte julearrangementer landet over.

»Vi har mistet halvdelen af vores indtægt, fordi julen er så vigtig for os« siger Tilly Smith til Sky News.

Rensdyrene bliver normalt hyret til shoppingcentre, når juletræets lys skal tændes, eller når julemanden optræder. De giver julen et magisk skær for mange børn, som får lov til at møde en virkelig Rudolf med den røde tud, fortæller Tilly Smith.

»Vi tager hele landet rundt med vores smukke rensdyr, så det er virkeligt dårlige nyheder for os og for alle børnene, fordi rensdyrene vækker julen til live for dem,« siger hun.

Eksperter forudser, at blue tongue vil udvikle sig til en epidemi i Storbritannien, og hvis det sker, kan det også ødelægge næste års jul for rensdyrflokken.