René Redzepi efter total dansk gastro-triumf: Noma har 79 forskellige hemmeligheder

Verdens bedste: Søren Frank er i Antwerpen og lige midt i euforien over, at Noma og Geranium er blevet udnævnt til verdens to bedste restauranter. Her er reaktionerne fra Nomas Rene Redzepi og Geraniums Rasmus Kofoed.

Flere af årets glade vindere til The World's 50 Best Restaurants 2021. Blandt andre Rasmus Kofoed og René Redzepi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Roosens/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver ikke meget større. I hvert fald ikke indenfor den gastronomiske verden, da de to danske trestjernede Michelin-restauranter Noma og Geranium blev henholdsvis nummer et og to i World's 50 Best Restaurants tirsdag aften.

Berlingskes gastronomiredaktør, Søren Frank, var taget til Antwerpen, Belgien, til den årlige uddeling af The World's 50 Best Restaurants.

Redaktøren tog efter uddelingen ud for at lodde stemningen blandt de danske kokke og restauratører, som med værten Raveen Gills ord i aften har gjort København til »verdens gastronomiske hovedstad«.

Midt i den gode stemning mødte Søren Frank Nomas Rene Redzepi for at spørge ham, hvordan det føles at stå bag verdens bedste restaurant.

»Jeg har det fantastisk. Det er helt sikkert den bedste oplevelse, jeg har haft efter at have vundet The World's 50 Best. Faktisk har jeg det så godt lige nu, at jeg næsten føler mig skyldig oven på de sidste to år. Der har været så mange op- og nedture. Samtidig så mener jeg ikke, at man kan tale om, at vi er verdens bedste restaurant.

Hvad er Nomas hemmelighed?

»Noma har 79 forskellige hemmeligheder, og de har alle navne. Vores hemmelighed er holdet.«

Hvilken restaurant vil Noma være det næste årti?

»Da vi vandt World's 50 Best de første gange, besluttede jeg, at vi skulle være den bedste restaurant at arbejde i. At vi skulle have den bedste energi, at de ansatte skulle have en ordentlig tilværelse og kunne få børn.«

Hvordan har du det med, at København nu har verdens nummer et og to restaurant?  

»Det er for vildt. Det ville da være fedt, hvis Geranium kunne tage stafetten videre. Folk derude skal forstå, at København er en lille by, en myretue, hvor man løber ind i hinanden før eller siden,« siger den verdenskendte kok.

På bryllupsrejse

Til tonerne af Dolly Partons »Jolene« og en glad feststemning fik Søren Frank også fat i aftenens stolte nummer to, Geraniums Rasmus Kofoed.

Er du overrasket over placeringen som nummer to?

»Ja og nej, men nøgternt set er det, at vi nu er lige i hælenen på en anden restaurant fra København (Noma, red.), det er helt vanvittigt.«

Hvad så med næste år, når Noma er ude af konkurrencen, er I så favoritten til førstepladsen?

»Så langt har jeg slet ikke tænkt endnu, selvom jeg er en mand, der elsker at planlægge. Lige nu handler det bare om at være sammen med alle de her kolleger og folk til arrangementet, som har været lukket ned af corona. Men oven på Michelin-stjernerne og Bocuse d'Or og nu det her så skal jeg og fruen heldigvis på bryllupsrejse her om lidt. Det glæder jeg mig virkelig til. Men det har været en helt fantastisk dag for København og Danmark. Ingen havde troet, at det her var muligt for 15-20 år siden.«