Relationernes velsignelse

Har du brugt ordet stress i dag?

Illustration: Mikkel Henssel Fold sammen
Læs mere

Sandsynligheden for, at du har, er stor. Det er vores tids mantra, og det er oven i købet blevet så mainstreamagtigt, at det allerede er so-last-year. Men sådan er det med trends. Når først de er blevet så store, at alle kan tale med om dem, er de blevet afløst af andre, der stadig har morgendug på. Hvad er den ny trend så? Ja, logisk nok handler det om at have tid nok.

Man singletasker, man tager på refugium, man dyrker langsom yoga, man lærer at sige nej osv. Men tager man begge trends, kan man gå bag om dem og spørge: Hvad er det egentlig, man stræber efter? Når alt fyldet omkring essensen er væk om det er begæret efter masser af statusgivende opgaver eller begæret efter fred hvad er det så, man egentlig ønsker at opleve? Svaret er altid det samme, når jeg går tæt nok på folk. Det handler om relationer. Meningsfulde, kærlige, nærværende relationer til andre og sig selv. Efter lang tid med fokus på selvrealisering, har vi genopdaget fællesskabernes styrke ikke mindst, fordi vi altid godt har vidst, at uden andre er vi ingen. Hvis ingen ser dig og ingen forholder sig til dig, kunne du jo lige så godt lade være med at eksistere. Paradokset opstår imidlertid i den måde, de fleste af os forsøger at opnå disse relationer på.

Enten stresser man rundt for i sidste ende at have skabt de rammer, der skal til, for at kunne læne sig tilbage og dyrke de relationer, der betyder noget. Eller også slukker man for power-knappen og trækker sig tilbage fra den krævende omverden for at »være sig selv«.

I begge tilfælde gør man bare det modsatte af det, man egentlig længes efter: At opleve samværet.

Og dermed er den nyeste trend slet ikke tid. Det er at dyrke meningsfulde relationer. Og da det er det, vi altid har stræbt efter, kan man vel næppe kalde det en trend. Men fokus på, hvordan man skaber disse meningsfulde relationer, vil til gengæld blive en trend. En stor trend. Og det kan det kun blive, fordi vi ikke er specielt logiske.

Det underlige er nemlig, at jo rigere, vi bliver og jo mindre energi, vi skal bruge på at overleve, jo mindre gør vi også det, vi alle inderst inde har brug for: At dyrke relationerne. Hvor meget tid har du for eksempel brugt på andre mennesker i dag? Har du leget med dine børn? Uden at skæve til uret? Har du talt om andet end ligegyldigheder med din ægtefælle? Har du udvekslet livserfaringer med dine venner? Har du overhovedet følt dig i live sammen med andre i dag? Hvis ja, så er du vist på rette vej. Hvis nej, kan du jo bare begynde nu. Du behøver ikke at vente til den dag, hvor du endelig har fået struktureret din hverdag i overskuelige rammer, for de kommer alligevel aldrig. Livet er jo så herligt uforudsigeligt, at der altid dukker et forstyrrende element op.

Gør det nu. Læg avisen fra dig og se dig om: Er der nogen omkring dig? Ja? Okay begynd!