R. Kellys sind sagde nej, men hans krop sagde ja. Er det efter dommen slut med at lytte til R. Kelly?

R. Kelly er blevet dømt for trafficking og afpresning. Berlingskes musikredaktør, Michael Charles Gaunt, giver sit bud på, om det er slut med at lytte til sangerens musik.

 
Musikeren R. Kelly er blevet kendt skyldig i alle anklager. Den 54-årige har nægtet sig skyldig. Video: AP, Reuters/Ritzau Scanpix Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

R. Kellys sang »Bump n' Grind« indledes på en måde, der nu synes meget rammende: »My mind's telling me no. But my body. My body is telling me yes. I don't wanna hurt nobody, but there is something I must confess.«

Nu er den 54-årige sanger, hvis fulde navn er Robert Sylvester Kelly, blevet kendt skyldig i at gøre, hvad hans sind sagde nej til, men hans krop sagde ja. Han er kendt skyldig i alle de ni forhold, han var sigtet for: Ét tilfælde af afpresning og otte tilfælde af at have transporteret personer over statsgrænser med prostitution for øje.

Han er ikke den eneste kendte kunstner med en problematisk baggage. Eksempelvis anklagede to mænd i dokumentaren »Leaving Neverland« musikeren Michael Jackson for at have misbrugt dem som børn. Men selvom radiokanalerne spillede mindre Michael Jackson efter »Leaving Neverland«, steg mængden af afspilninger af Jacksons sange på streamingtjenester, skrev mediet Black Enterprise i 2019.

Alligevel mener Michael Charles Gaunt, der er musikredaktør på Berlingske, at R. Kellys dom vil – eller bør – føre til, at folk lytter mindre til R. Kelly.

»R. Kellys dom er historisk. Selvom beskyldningerne mod R. Kelly har været der i mange år, har vi nu endelig også rettens ord for, at han har begået de her forfærdelige overgreb. Virkelig meget af hans musik handler meget eksplicit om sex og lummerhed, og hvis ikke det i forvejen var svært at lytte til, så er det i hvert fald helt umuligt nu,« siger Michael Charles Gaunt.

Selv store R. Kelly-hits som »I Believe I can Fly« og »World's Greatest«, der ikke som sådan handler om sex, får også en anden klang set i lyset af hans handlinger.

»De handler jo begge på sin vis om at føle sig hævet over andre. Nærmest som en Gud. Det klinger meget ubehageligt, når man ved, hvordan han har gebærdet sig over for de her mange unge kvinder,« siger musikredaktøren.

Hvad så med gangsterrap?

R. Kelly er ikke den eneste musiker med en dom. Gangsterrap er en hel musikgenre, der handler om glorificering af vold og livet som gangbanger.

Rapperen Meek Mill blev eksempelvis dømt for våbenbesiddelse og handel med narkotika i 2008 – han blev dog renset for anklagerne i 2019 – og rapperen Lil Wayne har en dom for våbenbesiddelse.

Men forskellen er ifølge musikredaktøren, at R. Kellys misbrug af kvinder er blevet fremmet af hans berømthed og penge. Altså er det netop hans status og magt, der har gjort, at han har kunnet slippe afsted med overgrebene.

»Når gangster-rappere får en dom for vold, våbenbesiddelse eller narko, så er det blot med til at understøtte deres hårde image. Det giver dem en form for autenticitet. Ikke at jeg hylder den form for opførsel. Men det er bare noget andet. I tilfældet R. Kelly har vi at gøre med en mand, der gennem årtier systematisk har udnyttet sin position til at ødelægge og nedværdige uskyldige unge kvinders liv. Der er ingen formildende omstændigheder. Intet at glorificere. Det er ren og skær ondskab,« siger Michael Charles Gaunt, som siger, at han er færdig med at lytte til R. Kelly.

Til gengæld lytter han, trods de voldsomme beskyldninger i »Leaving Neverland«, stadig til Michael Jackson.

»Men jeg har en dyb indre konflikt hver gang. Det er svært ikke at tænke på den film. Og jeg kender andre, der har valgt ikke at se »Leaving Neverland«, fordi de ved, at de så ikke ville kunne lytte til hans musik mere. Men jeg har også en anden kærlighed til Michael Jacksons musik, end jeg har haft til R. Kelly, så på den måde gør det det nok også nemmere at trække en streg i sandet,« siger Michael Charles Gaunt.

R. Kelly er også tiltalt for børneporno og for hindring af retsvæsenets arbejde . De sager skal afgøres ved en domstol i Chicago.

Mange af beskyldningerne mod sangeren var en del af dokumentaren »Surviving R. Kelly«, der udkom i januar 2019.