Queen-guitarist: I det nuværende politiske klima var Queen aldrig blevet til noget

Guitarist i Queen, Brian May, kritiserer, at den engelske musikpris BRIT Award ikke længere tildeles til henholdsvis mænd og kvinder.

Brian May, guitarist i gruppen Queen, optræder her med sangeren Jessie ved afslutningsceremonien af De Olympiske Lege i London i 2012. I dag kritiserer han, at musikprisen BRIT Award har afskaffet kønsopdelte priser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leon Neal/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den prestigiøse britiske musikpris BRIT Award vil ikke længere blive uddelt efter traditionelle kønskategorier, og ikke alle i musikbranchen bifalder den idé. I et interview med avisen The Mirror siger den 74-årige guitarist i gruppen Queen, Brian May, at han ikke anser afskaffelsen som et fremskridt.

Han siger samtidig, at hans eget band sandsynligvis ikke ville have klaret sig godt, hvis det var startet i en politisk korrekt nutid, hvor alle skal være så »beregnende«, når det drejer sig om hudfarve og seksualitet.

»Freddie Mercury (Queens afdøde forsanger, red.) kom fra Zanzibar, han var ikke britisk, han var ikke hvid som sådan. Men ingen bekymrede sig om det, og ingen har nogensinde diskuteret det,« siger May.

»Han var en musiker, han var vores ven, han var vores bror. Vi behøvede ikke at stoppe op og tænke: ‘Åh, nu, skulle vi arbejde sammen med ham? Har han den rigtige farve? Er han den rette seksuelle tilbøjelighed?’ Intet af det skete, og nu synes jeg, det er skræmmende, at man skal være så beregnende på alting.«

Brian May mener, at Queen i nutidens politisk korrekte klima ville have været tvunget til at have mennesker af forskellig farve og forskelligt køn.

»Vi ville være nødt til at have en transperson med. Men livet behøver ikke at være sådan. Vi kan være forskellige og alligevel være sammen,« siger han og kritiserer den såkaldte cancelkultur for at skabe universel frygt og for at forhindre mennesker i at sige, hvad de tænker.

Kommentarerne i interviewet ligger i forlængelse af BRIT Awards' beslutning om at eliminere kønsbestemte kategorier – det vil sige »Årets mandlige soloartist«, »Årets kvindelige soloartist«, »Årets internationale mandlige soloartist« og »årets internationale kvindelige soloartist«. De fire kategorier er nu samlet i to kønsneutrale kategorier, nemlig »Årets kunstner« og »Årets internationale kunstner«.

»Det er en beslutning, der er truffet uden nok omtanke. Mange ting fungerer ganske godt, som de er, og behøver ikke blive lavet om. Jeg bliver så træt af, at folk forsøger at ændre ting uden at tænke på de langsigtede konsekvenser. Nogle af disse ting er en forbedring, nogle af dem er ikke,« siger han.

Brian May, der er astrofysiker af uddannelse, har været stærkt kritisk overfor de såkaldte antivaxxers, der er imod coronavacciner. I Storbritannien tæller antivaxxers blandt andre guitaristen Eric Clapton, og May har betegnet dem som »fruitcakes« (tosser).