Professor: Vi skal holde op med at betragte DR og TV 2 som »truede dyr på savannen«

Ny forskning skal afdække, hvad det egentlig er, danskerne ser, når de streamer fra DR og TV 2. »Hvis man kun kigger på de nuværende tal fra Gallup, vil man tro, at tv-forbruget falder. Men det forholder sig omvendt,« siger professor Hanne Bruun fra Aarhus Universitet.

Man skulle tro, at DR og TV 2 har det hårdt i kampen mod streamingtjenesterne. Men det er kun delvist rigtigt, siger professor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I maj var kampen mellem techgiganter og nordiske public service-medier oppe at vende i Nordisk Ministerråd. I den forbindelse sagde kulturminister Joy Mogensen (S), at techgiganterne har en »dominerende position«.

Ovenstående er et eksempel på den alment vedtagne sandhed om, at de danske medier er truede af streaming- og techgiganterne. Men professor i medievidenskab ved Aarhus Universitet Hanne Bruun mener ikke, at narrativet om, at de store streamingtjenester er en trussel, der vil udradere dansk public service-tv, er rigtigt.

»Det, vi allerede ved nu, er, at der er en ganske fin seertilslutning til dansk public service-tv. Men vi trænger til at få at vide, præcis hvilke programmer det er, danskerne streamer fra public service-kanalernes streamingtjenester,« siger Hanne Bruun.

Hun oplyser, at 60 procent af danskerne streamer hver uge.

Danmarks Frie Forskningsfond har nu bevilget penge til en undersøgelse af, hvad det er danskerne streamer på de danske public service-tjenester. Undersøgelsen skal foretages af Hanne Bruun.

Konkret er det blandt andet programmer, der bliver sendt som forpremierer, eller som er ældre end syv dage, der mangler i de nuværende opgørelser, forklarer Hanne Bruun.

»Hvis man kun kigger på de nuværende tal fra Gallup, vil man tro, at tv-forbruget falder. Men det forholder sig omvendt. Vores forbrug af audiovisuelt indhold stiger voldsomt. Det skyldes blandt andet, at hvis jeg streamer en hel sæson af eksempelvis »Top Dog« på DR tv, så tæller det ikke med i nogen statistik, fordi det endnu ikke har været sendt på flow-tv,« siger Hanne Bruun.

Forpremierer og over syv dage gamle programmer tæller ikke med

Et konkret eksempel er også, som Ekstra Bladet i flere omgange har beskrevet det, at det så ud til, at seertallet på fredagsunderholdningsprogrammet »LEGO Masters« faldt drastisk.

Det kan skyldes, siger Hanne Bruun, at man kunne se programmet, en uge før det kom på tv, hvis man streamede det på TV 2 Play, og at streamingtal på forpremierer altså ikke indgår i de nuværende målinger.

Ifølge allerede eksisterende undersøgelser er YouTube den streamingtjeneste, flest danskere bruger, dernæst kommer Netflix, på tredjepladsen ligger DRTV, og Viaplay og TV 2 Play kæmper om fjerdepladsen.

Er det så helt forkert at tale om techgiganternes dominans?

»Jeg er enig i, at public service-medier skal støttes. Men i stedet for at betragte DR og TV 2 som truede dyr på savannen, burde de bruge deres position på det danske marked. Noget af det, de store streamingtjenester ikke udbyder, og som DR og TV 2 derfor skal gå mere i dybden med, er dansk indhold. Ikke kun fiktion, men også især dokumentarprogrammer eller realitykoncepter klarer sig glimrende i konkurrence med indhold fra de store udenlandske streamingtjenester,« siger Hanne Bruun.

Forskningsprojektet er i sin spæde begyndelse og forventes først at være færdigt i 2024.