Privatfly udleder mere CO₂ end hele Danmark: Nu vokser forargelsen over kendissernes »fuldstændige ligegyldighed«

Se listen over hvilke amerikanske berømtheder, der udleder mest CO₂ med deres privatfly, her.

Kylie Jenner og kæresten Travis Scott er blandt de berømtheder, der kritiseres på sociale medier for deres brug af privatfly. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jordan Strauss/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere kendisser har de seneste dage været centrum for heftig kritik.

En top ti-liste over de amerikanske berømtheder, hvis fly udleder mest klimaskadelig CO₂, blev nemlig publiceret af markedsføringsbureauet The Yard, og gik siden gik på omgang på TikTok.

Privatflyvninger udleder kolossalt meget CO₂ per passager, og sammenlagt anslår man, at verdens privatfly udleder 33 millioner ton CO₂ årligt, hvilket er mere end Danmarks samlede udledning, skriver The Guardian.

Kylie Jenner, der er en del af Kardashian-familien, er ikke selv på listen, men hendes kæreste, rapperen Travis Scott, er. Hun har den seneste uge fået megen kritik, efter hun slog et billede op på Instagram, hvor hun og kæresten går mellem to privatfly. Den medfølgende tekst lyder »Skal vi tage mit eller dit?«.

Billedet blev taget, inden en flyvetur på kun 17 minutter fra Van Nuys i Californien til Camarillo i Californien. En sådan flyvetur udleder ifølge The Guardian et ton CO₂ hvilket svarer til cirka en fjerdedel af en gennemsnitlig verdensborgers årlige CO₂-udledning.

»Air Drake« med fuldt udstyret køkken

Turen ville ifølge Google Maps have taget 40 minutter at køre i bil, hvilket selvsagt ville have være årsag til kun en brøkdel af udledningen – helt præcis 2,3 procent, hvis man tilbagelagde turen i den benzinslugende Mercedes-Maybach limousine, der på billedet holder mellem de to fly, viser en beregning, som denne signatur har foretaget.

Flyveturen fik med The Guardians ord Twitter-brugere til at angribe Kylie Jenner for sin »fuldstændige ligegyldighed« over hendes CO₂-udledning.

Tallene for berømthedernes privatfly kommer fra twitterkontoen Celebrity Jets, som ved hjælp af kendissernes flynumre og offentlig tilgængelig flydata laver automatiserede opslag om kendissernes flyture. Bag kontoen står Jack Sweeney, der er studerende ved University of Central Florida.

»Jeg er ikke overrasket over, at folk er sure. De har ret til at være vrede over det her,« siger Jack Sweeney til The Guardian.

Kendissernes fly tager mange, korte ture. Rapperen Drake er også blandt dem, der på det seneste har fået kritik på sociale medier, blandt andet for en række flyvninger, der varede under 20 minutter. Det skriver The Guardian. En af flyveturene, der tog 14 minutter, udledte fire ton CO₂, altså lige så meget som en gennemsnitlig person udleder på et helt år.

Rapperen forsvarede sig ifølge mediet med, at flyveturen blot var for at flytte flyet fra en lufthavn til en anden. Det gjorde dog ikke kritikken mindre, da flyvning uden passagerer kan siges at være endnu mere meningsløs CO₂-udledning end flyvning med få passagerer.

Årsagen til den store udledning er, at Drake bliver fløjet rundt i et ganske stort fly, en Boeing 767, som han selv ejer. Flyet kostede 1,3 milliarder kroner og bliver kaldt Air Drake. I en video, som han selv slog op på sociale medier, kan man se, at i stedet for de hundredvis af flysæder, der normalt kan være i en Boeing 767, har rapperen fået det udstyret med læderstole, luksusbadeværelser og et fuldt udstyret køkken.

Top ti

Det digitale marketingbureau The Yard har lavet en liste over hvilke amerikanske kendisser, der udleder mest CO₂. The Yard skriver, at listen langtfra er komplet og at den er lavet ved hjælp af data fra den førnævnte Celebrity Jets twitterkonto.

Taylor Swifts privatfly har i løbet af 2022 udledt ligeså meget som 1.184 gennemsnitsmennesker udleder på et helt år.