Prisbelønnet britisk digter vil omskrive sine erindringer efter kritik af udtryk som »chokoladefarvet hud« og »mandelformede øjne«

Den 55-årige forfatter Kate Clanchy undskylder sine beskrivelser af farvede og autistiske børn – og har nu lovet at skrive sine erindringer om.

Den britiske forfatter Kate Clanchy poserer foran Buckingham Palace med den MBE-orden, som hun modtog i 2019 for sit arbejde indenfor litteratur og undervisning. Nu bliver hun beskyldt for racisme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Brady/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fo to år siden fik den 55-årige britiske lærer, journalist, digter og forfatter Kate Clanchy fine anmeldelser for sin erindringsbog om sine erfaringer i skolesystemet, »Some Kids I Taught and What They Taught Me« (»Nogle børn, jeg har undervist, og hvad jeg har lært af dem«). Nu har flere farvede forfattere kritiseret hendes fremstilling af særligt farvede og autistiske børn, og det kan betyde, at forlaget Picador vil ændre fremtidige udgaver af bogen. Det skriver avisen The Guardian.

Kate Clanchy, der har modtaget flere priser for sine bøger, afviste i første omgang kritikken, men har nu undskyldt og sagt, at hun »tog fejl«.

Kritikerne af hendes bog tæller blandt andre forfatterne Dara McAnulty, Monisha Rajesh og Sunny Singh, mens den kendte børnebogsforfatter Philip Pullman har forsvaret hende.

Kritikken, der især har floreret på websider som Goodreads, har fremhævet Clanchys brug af beskrivelser såsom »chokoladefarvet hud« og »mandelformede øjne«, mens en elev af afghansk herkomst er blevet beskrevet som »lille og firkantet og afghansk med sin store næse og for tidlige overskæg«.

Clanchys beskrivelser af psykiske og fysiske handicap er også blevet kritiseret. I en passage omtaler hun to autistiske børn som »irriterende selskab«, og at hun ikke ville kunne klare en hel uge sammen med dem.

Den formulering fik den prisvindende teenageforfatter Dara McAnulty, der selv er autist, til at tweete om sine egne oplevelser med uforstående lærere:

»Nogle mennesker har ikke troet på mig, når jeg fortalte dem om nogle af mine oplevelser i uddannelsessystemet, og hvordan lærerne har det med mig … Vi ved godt, hvordan I (lærere, red.) i virkeligheden har det med os.«

I første omgang skrev Kate Clanchy, der selv er fra Skotland, i et tweet, der siden er blevet slettet, at hun var blevet uretmæssigt anklaget for racisme af anmeldere på Goodreads. Hun hævdede også, at de citerede passager var »konstruerede«, og at de var taget ud af kontekst.

Tirsdag skiftede Kate Clanchy imidlertid holdning til kritikken og undskyldte for at have »overreageret« på den. Hun lovede at omskrive bogen og sagde, at hele oplevelsen havde gjort hende »ydmyg«. Hun skrev på Twitter: »Jeg ved, at jeg har fejlet på flere måder, og glæder mig over chancen for at skrive bedre, mere kærligt.«

Hendes forlag har ligeledes været ude med en offentlig erklæring om, at det burde have reageret på kritikken tidligere. Forlaget skrev i en pressemeddelelse, at det »undskyldte dybt for den skade, vi har forårsaget«. Samtidig fordømte det de anonyme, racistiske webangreb, der har ramt Clanchys kritikere i debatten:

»Vi er klar over, at vores reaktion var for langsom. Vi fordømmer kraftigt den foragtelige mobning på nettet af mange af dem, der har talt ud. Dette har ingen plads i vores samfund.«

Clanchy har undervist i mere end 30 år. I 2018 udgav hun en antologi om elevernes poesi og blev tildelt en MBE-orden for sit arbejde indenfor litteraturen.

Clanchy har selv sagt, at hun vil skrive bogen om, og ifølge avisen The Guardian og andre medier overvejer Picador i øjeblikket, hvorvidt den skal skrives om, og hvordan det så kan lade sig gøre. Ifølge kritikerne kan det vise sig at være sværere end som så. Rejseforfatteren Monisha Rajesh sagde tirsdag til BBC, at hun tvivlede på, at bogen kunne opdateres, da den var »fyldt med fordomme om racer og handicappede«.